Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 лютого 2021, 8:59

Нафта по $100 за барель: експерти прогнозують новий суперцикл чорного золота

Згідно з найбільш оптимістичними прогнозами, світові ціни на нафту повернуться до $100 за барель — рівня, якого не було з 2014 року. Про це пише Profinance з посиланням на Financial Times.

Згідно з найбільш оптимістичними прогнозами, світові ціни на нафту повернуться до $100 за барель — рівня, якого не було з 2014 року.
Фото: dw.com

На чому заснований прогноз

Прогноз заснований на переконанні, що бюджетні стимули будуть стимулювати споживання, як і інвестиції в нове виробництво. Розрив між попитом і пропозицією викличе тривалий стрибок цін — основні умови для суперциклу будуть виконані.

Це змінить умови в нафтовій галузі, яка в минулому році зазнала сильного удару covid-19, який обрушив попит. Паралельно стала все голосніше звучати теза про те, що масове поширення електромобілів буде означати кінець для галузі.

«Перш ніж ми зовсім відмовимося від нафти, нам буде її не вистачати в найближчі роки», — написав в огляді для клієнтів експерт JPMorgan Крістіан Малек — «Ми можемо побачити нафту по $100 за барель і навіть вище цього рівня».

Що відбувається з цінами

Нафта марки Brent з кінця жовтня подорожчала більш ніж на дві третини до $63 США за барель, що обумовлено оптимізмом щодо масової вакцинації і скороченням виробництва з боку групи ОПЕК+.

Читайте також: Ціна Brent перевищила $ 60 вперше більше ніж за рік

Прогнози аналітиків

Аналітик Goldman Sachs Джеффрі Каррі, який був ключовим аналітичним рупором останнього нафтового суперциклу в період з 2003 по 2014 рік, сказав, що існують реальні ризики того, що нафта підніметься до $80 «або навіть вище в цьому році». Але на цей раз він пророкує, що зростання споживання призведе до стимулювання урядових витрат на зелену енергетику по всьому світу.

Арджун Мурті став одним з найвідоміших нафтових аналітиків останнього суперциклу після того, як в 2005 році заявив, що ціна на нафту може перевищити $100 за барель. Пізніше він передбачив, що ціна зросте до $150−200 за барель, а напередодні фінансової кризи — до $147.

Тепер, працюючи радником і членом ради директорів енергетичної компанії, він вважає, що анонсування суперциклу може виявитися «передчасними», але він може уявити собі сценарії, при яких ціни на нафту значно виростуть.

Читайте також: Нафта дорожчає. Пропозиція може скоротитися

«Ще належить подолати деякі перешкоди, але багато чого буде залежати від попиту», — сказав Мурті.

П'єр Андюран, який зробив собі ім'я в останньому суперциклі, зробивши великі довгострокові ставки на більш високі ціни, на цей раз більш обережний. У минулому році його більш агресивний фонд заробив більше 150 відсотків, зробивши ставку на падіння цін на нафту нижче $20 за барель.

«Динаміка ціни на нафту в цьому році багато в чому залежить від ОПЕК: який обсяг пропозиції вони вирішать повернути назад на ринок», — сказав Андюран.

«Я вважаю, що в 2021 році і в наступні роки динаміка цін на нафту, ймовірно, буде зростаючою, але є також багато факторів, які можуть зірвати це», — додав він, пославшись на повернення іранської нафти, темпи зростання пропозиції виробників.

Читайте також: Нафта дорожчає з урахуванням економічних стимулів США

Навіть бики вважають, що новий суперцикл може бути коротшим, ніж минулого разу. На думку Каррі, зростання попиту може почати стабілізуватися вже в 2025 році.

Аналітики JPMorgan налаштовані оптимістично до кінця цього десятиліття, хоча в кінцевому рахунку вони також прогнозують пік попиту.

Коментарі - 2

+
+15
yurikiev
yurikiev
17 лютого 2021, 9:10
#
Кожен рік аналітики пророчать супердорогу нафту.
аналітики такі аналітики
+
+32
preyvanamor
preyvanamor
17 лютого 2021, 11:28
#
Пора продавати нафту. схоже, що 60 — це найбільше на що вона здатна, якщо «аналітики» повилазили і почали вангувати про 100…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися