Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 лютого 2021, 14:16

Голова Ощада розповів, на яких умовах банк готовий увійти до Фонду гарантування вкладів

В Ощадбанку сподіваються, що законопроект, який містить норму про вступ банку в Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО), буде винесено на розгляд Верховної Ради вже в І кварталі 2021 року, можливо навіть до кінця лютого. Про це в інтерв'ю «Мінфіну» розповів голова правління Ощада Сергій Наумов.

Але для Ощадбанку вступ в ФГВФО — дороге задоволення. Закон зобов'язує його сплатити вступний внесок у розмірі 1% від статутного капіталу — близько 495 млн грн. Банк хоче домовитися про для себе пільгові умови.

«Буде справедливо розраховувати внесок як 1% від регулятивного капіталу (а не статутного — ред.), який є фактичним. І ми цю суму готові сплатити одномоментно. Це буде близько 160 млн грн. Далі для нас повинен бути пільговий період сплати на 3 роки за базовим індикатором, а з 2024 року — в повному обсязі», — говорить Наумов.

Голова Ощада пояснив, чому банку складно виконати стандартні умови. Він нагадав про кризу 2014 року, коли банк втратив активи в Криму, Донецьку, Луганську. Через це були потрібні додаткові вливання в капітал банку, причому саме статутний.

«Докапіталізація проводилася за рахунок індексних паперів. Статутний капітал банку зараз становить 49,5 млрд грн. Виходить, що ми одразу повинні заплатити ФГВФО майже півмільярда гривень. Природно, це негативно відіб'ється на фінансовому результаті, навіть якщо нам розстрочать виплати, як обговорювалося. Тому буде справедливо розраховувати внесок як 1% від регулятивного капіталу», — запевняє Наумов.

Що дасть банку вступ у ФГВФО

За словами голови Ощаду, вступ до ФГВФО має прискорити переговори про входження ЄБРР в капітал держбанку.

«Для нас зараз найголовніше питання — вступ Ощадбанку в Фонд гарантування вкладів фізосіб. Це головний тригер процесу. Як тільки банк стане членом Фонду, ми активніше почнемо рухатися з ЄБРР у питанні про надання субординованого боргу в якості першого кроку для входження в капітал банку», — пояснив він.

З іншого боку, банк втратить привілей у вигляді 100% державних гарантій за депозитами. Після вступу до Фонду вклади в Ощаді будуть гарантуватися тільки на суму до 200 тисяч гривень.

У банку припускають, що спочатку може бути відтік вкладів.

«Думаю, відтік буде, але він не буде критичним. Навіть ставши членом ФГВФО, Ощад як мінімум до 2025 року залишиться державним банком. Це той же аналог гарантії у вигляді підтримки держави», — впевнений Наумов.

Повний текст інтерв'ю читайте тут

Коментарі - 1

+
+28
Qwerty1999
Qwerty1999
4 лютого 2021, 16:21
#
«В банке допускают, что в первое время может быть отток вкладов.»

Конечно будет отток вкладов, а вот критичный или нет — в Ощаде узнают,
когда отменят 100% гарантию вкладов населения…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися