Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2020, 18:10

Уряд Китаю збільшує частку в імперії Джека Ма

Пекін скорочує розміри технологічної та фінансової імперії Джека Ма і може отримати більшу частку в його бізнесі, пише Interfax з посиланням на The Wall Street Journal.

Мішень визначена

Кампанія щодо посилення нагляду за технологічним сектором, який стає дедалі впливовішим, націлена саме на Джека Ма і його компанії — Ant Group і Alibaba Group Holding Ltd., що відіграють ключову роль в розвитку китайської економіки.

В імперію мільярдера входять, зокрема, платформи онлайн-торгівлі, платіжні та хмарні сервіси, операції в сфері управління активами заможних клієнтів, страхування і кредитування.

Читайте також: В Китаї почали антимонопольне розслідування щодо Alibaba

Вимоги китайського уряду

Раніше стало відомо, що китайські регулятори зажадали від Ant, третина якої належить Alibaba, сфокусуватися на її основному бізнесі — платіжному сервісі, і скорегувати операції в сферах споживчого кредитування, страхування і управління активами заможних клієнтів.

Регулятори вимагають від Ant об'єднати її операції у фінансовій сфері в одну холдингову компанію, діяльність якої буде регулюватися нормами, що діють для фінінститутів.

Це відкриє шлях для покупки частки в бізнесі для державних банків та інших держорганізацій, оскільки компанії доведеться збільшити капітал. Китайський пенсійний фонд China Development Bank і державна інвесткомпанія China International Capital Corp. (CIC) вже є інвесторами Ant.

Читайте також: Alibaba подешевшала на $ 80 мільярдів. Причина — антимонопольне розслідування

На межі балансу

Раніше в цьому місяці антимонопольний регулятор Китаю почав розслідування щодо Alibaba.

«Немає сумнівів у тому, що мета всього цього — стримати Джека Ма, — заявив один з радників комітету з антимонопольної політики Держради КНР. — Це все одно, що надіти вуздечку на коня».

Статки засновника Alibaba Джека Ма в цьому році досягли піку на рівні $ 61,7 млрд, а до теперішнього часу скоротилися до $ 50,9 млрд

Однак китайським лідерам, які намагаються тримати під контролем великих бізнесменів, необхідно зберігати певний баланс, щоб не придушити дух інновацій, який підтримував розвиток технологічного сектора КНР і економіки країни в цілому, відзначають експерти.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися