Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 листопада 2020, 15:59

Уряд Італії схвалив черговий пакет стимулів на 8 мільярдів євро

Уряд Італії затвердив четвертий пакет стимулів для підтримки підприємств, які продовжують страждати від карантинних обмежувальних заходів, впроваджених у країні через пандемію covid-19. Про це повідомляє Bloomberg.

Уряд Італії схвалив черговий пакет стимулів на 8 мільярдів євро
Фото: rbc.ru

Що передбачається

Третя за величиною економіка єврозони продовжує страждати від шкоди, завданої пандемією цього року.

Обтяжена одним з найбільших боргів у світі, Італія значною мірою покладається на підтримку Європейського центрального банку (ЄЦБ) в торгівлі державними облігаціями. До речі, фінансовий регулятор протягом декількох місяців скуповував борги Італії з метою полегшити тягар на фінанси країни.

Цього місяця парламент Італії підтримав прохання уряду збільшити дефіцит бюджету країни на 8 млрд євро для фінансування додаткових заходів з підтримки суспільства і бізнесу.

Bloomberg Economics оцінює, що економіка Італії скоротиться на 1,8% за останні три місяці року, якщо нинішні обмеження не зміняться.

Нові заходи подовжують період відстрочки податків для компаній та надання фінансової підтримки працівникам сфери туризму і мистецтва, які найбільше постраждали від коронакризи.

Як підтримують бізнес в інших країнах

Франція платитиме в цілому 1,6 млрд євро на місяць як компенсацію закритому через локдаун бізнесу. Закриті компанії отримуватимуть до 10 тис. євро на місяць або 20% від їх доходів за той самий час торік в межах до 100 тис. євро. Про це заявив міністр економіки і фінансів Бруно Ле Мер, передає Reuters. «Ця схема діятиме доти, поки діють карантинні заходи. Це стосується 200 тис. компаній», – підкреслив Ле Мер.

У Німеччині бундестаг ухвалив ще на початку кризи відразу ряд соціальних пакетів з підтримки підприємств і громадян в період пандемії загальною сумою понад 750 млрд євро, повідомляє Deutsche Welle. Для допомоги малому бізнесу і громадянам буде виділено 156 млрд євро, які передбачають, серед іншого, скорочення податкових надходжень на 33,5 млрд євро через податкові канікули. 50 млрд євро з цих грошей буде виділено на підтримку самозайнятих громадян, а також малих підприємств. Однак Німеччина і до цього була частково підготовлена до подібного форс-мажору в економіці. Одна з таких програм – «Kurzarbeit». Вона покриває роботодавцю 60% заробітної плати або 67% — для працівників з дітьми.

Норвегія, Фінляндія, Швеція,Данія таІсландія, незважаючи на сильну економіку, також потерпають через стрімке збільшення безробіття. Із загальним населенням близько 27 млн осіб у Північному регіоні 580 тис. працівників були відправлені у відпустку за свій рахунок, багато хто з них не отримували зарплату. Ще близько 80 тис. були звільнені, повідомляє Bloomberg. Щоб запобігти скороченню робочих місць під час стихійних лих, уряди країн Північної Європи намагаються надати допомогу, виплачуючи субсидії розміром до 75% від заробітної плати.

Уряд Великої Британії послаблює законодавство про банкрутство, щоб дозволити підприємствам, які не можуть погасити борги через падіння економіки на тлі карантину, могли продовжувати діяльність. Бізнес-секретар Великої Британії Алок Шарма заявив, що зміни дозволять британським компаніям-боржникам отримувати і здійснювати поставки. Також буде введено положення, яке тимчасово усуває персональну відповідальність директорів компанії під час пандемії. Також у Сполученому Королівстві облікова ставка була знижена в 3 рази — з 0,75% до 0,25%.

Для запобігання економічних ризиків у Гонконзі був створений Фонд запобігання епідеміям. Субсидії з Фонду спрямовуються на захист працівників — виплати зарплат і субсидій. Уряд оголосив про свій пакет першої допомоги, пов'язаної з пандемією, відразу на початку пандемії, щоб підприємства і приватні особи розуміли стимулюючі заходи уряду.

США виділили $2 трлн, які будуть витрачені на виплати американським громадянам і бізнесу, щоб запобігти економічним наслідкам і дати поштовх для розвитку бізнесу. Цей закон став найбільш «щедрим» за всю історію США.

Здійснено одноразові виплати по $1200 для всіх осіб, чий річний дохід становить до $75 тис. Також виплату отримали й ті, чий дохід становить від $75 тис. до $99 тис. на рік, але чим вищий дохід — тим меншою буде виплата. $377 млрд виділено як допомога малому бізнесу.

Деякі найбільші кредитори США пообіцяли надати пільгові періоди іпотечним позичальникам, які постраждали від кризи. Також законом фінансуються й інші сфери суспільного життя, насамперед медицина, на яку буде виділено близько $300 млрд.

Цільові урядові заходи з підтримки малих та середніх підприємств у відповідь на пандемію covid-19

Країна Підтримка зайнятості Гранти Кредити / гарантії за кредитами Кредитні канікули Податкові заходи / канікули Компенсація певних витрат Бізнес-консультації Інші заходи
Австралія + + + + + - - +
Австрія - + - - - - - +
Албанія + - - + - - - -
Аргентина + - + - + + - -
Бельгія + + + - + - - +
Болгарія + + - + - - -
Боснія і Герцеговина + - - - - - - -
Бразилія + - + + + - - -
Велика Британія + + + - + + - -
Вірменія + + + + + - - -
Греція + + - - + + + -
Грузія - - - + - - - -
Естонія + - + - - - - -
Ізраїль + + - - - - +
Індія + - + + + - - -
Ірландія + - + - + - + -
Ісландія + - - - + - - -
Іспанія + - + - + + - -
Італія + + - + + - - -
Казахстан - - + - + - - -
Канада + - + + + - - -
Китай + + + + + + + +
Республіка Корея + + + + + + +
Латвія + - + + + - + -
Литва + - + + - - -
Македонія + - - - - - - -
Малайзія + + + + + + + +
Молдова - - - - + - - -
Нідерланди + + + + +
Нова Зеландія + - + - + + + -
Норвегія + - + - + + - -
Польща + - + - + - - -
Португалія + - + - + + - --
Росія + - - + + - - -
Румунія - + + + + + - -
Сербія + - - + - - - -
Словаччина + - - - + + - -
Словенія + - - + + + - -
США + + + + + - + -
Таїланд + - + + + + - +
Туреччина + - + + + - - +
Угорщина + - + + + - - +
Україна - - + + + - - -
Філіппіни + - - + - - - +
Фінляндія + + + - - - + -
Франція + + + - + + + -
ФРН + + + - + - + +
Хорватія + - + - + - - -
Чехія + + + + - - -
Чилі + - + - + - - -
Швеція + - - - + + - -
Японія + + + - + - + -
 

Читайте також: Як у світі рятують малий бізнес від коронакризи

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус»

Коментарі - 1

+
+21
Makc Mark
Makc Mark
30 листопада 2020, 18:27
#
Китай  плюсики ... я  в шоке! Это если при комунистах у них так то я представляю как замечательно они станут жить когда к ним таки придет демократия!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися