Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 жовтня 2020, 17:14

Банкіри: кредитування відновлюється, очікування позитивні — опитування НБУ

Опитування, проведене Національним банком України у 3-му кварталі 2020 року, засвідчило відновлення банківського кредитування після послаблення карантинних обмежень. Про це регулятор повідомив у звіті про результати опитування.

Банкіри: кредитування відновлюється, очікування позитивні - опитування НБУ
Фото: vesti.ua

Тенденції, що спостерігалися у 3-му кварталі

  • Банки значно поліпшили оцінки зростання обсягів кредитування та фондування в наступні 12 місяців.
  • Помітно поліпшилися настрої великих фінустанов стосовно перспектив споживчого кредитування.
  • Відчутно зріс попит на кредити з боку великого бізнесу, МСП та населення.
  • Зафіксовано найбільше за весь час опитувань (з 2013 року) зростання попиту на іпотеку.

Зниження відсоткових ставок було основним рушієм попиту на кредити.

  • Дедалі менше фінустанов очікує погіршення якості кредитного портфеля, проте загальна оцінка залишається негативною.
  • Більшість банків залишила незмінними стандарти кредитування, але планує поступово пом’якшувати вимоги протягом трьох наступних місяців.

Очікування зміни ключових показників банків протягом наступних 12 місяців

Для бізнес-кредитів жорсткі стандарти респонденти пояснюють негативними курсовими очікуваннями та необхідністю підтримувати достатній рівень капіталу.

Однією з причин пом’якшення стандартів споживчого кредитування стала конкуренція з іншими фінустановами, у тому числі небанківськими фінансовими організаціями.

Фінустанови знизили оцінки більшості ризиків, проте валютний ризик був рекордно високим – майже 40% банків наголосили на його зростанні. Таких високих значень валютний ризик набував лише в момент запровадження карантинних обмежень та в кризовому 2014 році.

Кредитування бізнесу

У липні – вересні у підприємств, переважно малих та середніх (МСП), зріс попит на короткострокові кредити та гривневі позики. Стимулювали попит реструктуризація боргів, потреба в оіговому капіталі та інвестиціях. Також підвищенню попиту на кредити сприяло зниження вартості позик: 74% опитаних банків відзначили істотне пом’якшення цінових умов за схваленими заявками – відсоткові ставки знижувалися.

Стандарти кредитування, тобто внутрішні нормативи та критерії, якими керується банк у своїй кредитній політиці, для бізнесу у 3-му кварталі лишались майже незмінними після посилення у попередні квартали.

Поточне опитування зафіксувало незначне збільшення рівня схвалення банками кредитних заявок бізнесу, переважно МСП.

Зміна кредитного попиту корпоративного сектору

Кредитування населення

Активізувалось кредитування населення, з боку якого попит на позики також зростав. Зокрема, на іпотеку попит зріс найбільше за весь період публікації опитувань з 2013 року. Проте вимоги до іпотеки у великих банках стали жорсткішими.

Зростала і зацікавленість позичальників в отриманні споживчих позик завдяки зміні відсоткових ставок та збільшенню витрат на товари тривалого вжитку.

У 3-му кварталі банки дещо послабили вимоги до позичальників за споживчими кредитами на фоні конкуренції з іншими фінустановами (в тому числі з небанківського фінсектору). Водночас подальшому пом’якшенню вимог до населення нині заважають побоювання щодо погіршення платоспроможності споживачів.

Зміна кредитного попиту домогосподарств

Очікування на кредитному ринку

Банки зберігають позитивні очікування на наступні 12 місяців.

Оцінки зростання обсягів кредитування вийшли на докризовий рівень – близько 80% респондентів очікують збільшення обсягу кредитного портфеля в наступні 12 місяців.

Банки очікують зростання обсягів депозитів населення та бізнесу, дедалі менше установ прогнозують їх відтік.

Водночас банки вважають, що у четвертому кварталі валютний ризик посилиться. Очікування реалізації інших ризиків помірні.

Довідково

Національний банк України публікує «Опитування про умови банківського кредитування» щоквартально. Мета опитування – поліпшити розуміння стану й тенденцій розвитку кредитного ринку Національним банком та учасниками банківського сектору. Звіт містить узагальнені оцінки і прогнози змін стандартів та умов кредитування корпоративного сектору і домогосподарств, змін кредитного попиту тощо.

Це опитування проводилося з 17 вересня до 08 жовтня 2020 року серед кредитних менеджерів 24 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 90%.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися