Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 14:18

Які банки продовжують «різати» депозитні ставки

За останні два тижні ставки за депозитами в гривні на 0,2-1,25% річних знизили 5 великих банків із 31 учасника ренкінгу. Про це свідчать дані депозитного огляду, який щотижня готує «Мінфін».

Відкрити депозит, розмістити вклад, відсотки за депозитом, гроші в банку, інвестиції
фото: oligarh.media

У яких банках найбільше подешевшали гривневі депозити

  • Акордбанк знизив дохідність коротких вкладів на 3 і 6 місяців — до 9% і 9,5% річних відповідно.
  • Банк Глобус зменшив ставки за депозитами на всі терміни — на 0,5% річних. Наприклад, зараз розмістити гривню в банку на півроку можна під 9% річних, на 9 місяців — під 9,5% річних.
  • Таскомбанк «зрізав» дохід клієнтів за депозитами на всі терміни на 0,25-1,25% річних. Зараз розмістити тут нацвалюту на 6 місяців можна під 8,75% річних, на 12 місяців — під 9,25% річних.

Чого далі чекати вкладникам

Ключовим орієнтиром для банків щодо визначення рівня дохідності депозитів залишається облікова ставка НБУ. Останній раз регулятор знизив її наприкінці другого кварталу 2020 року — до 6% річних. І тепер Нацбанк вважає подальше зниження дохідності депозитів природним процесом.

Девальваційні очікування в країні знижуються, інфляція залишається низькою, облікова ставка НБУ тримається на рекордно низькому рівні 6%. На цьому тлі банки вже встановили депозитні ставки менше 10%, але у них ще залишаються можливості для їх зниження. Так вважає директор департаменту монетарної політики і економічного аналізу Національного банку Володимир Лепушинський.

Самі банкіри про можливість подальшого зниження дохідності депозитів говорять дуже обережно. «До кінця року не слід очікувати суттєвих змін за ставками. Вони залишаться на рівні 9-11% у національній та 1-2,25% в іноземних валютах», — прогнозують у банку Конкорд.

Читайте також: Тільки 1% українців інвестує свої заощадження

Найщедріші пропозиції банків

Лідером за дохідністю депозитів у гривні на 12 місяців, як і раніше, залишаються Альянс-Банк, Ідея Банк та Форвард Банк. Розмістити заощадження у нацвалюті у цих банках можна під 11% річних.

Друге місце ренкінгу розділили 4 банки: А-Банк, Акордбанк, Банк інвестицій і заощаджень, Мегабанк. Фінустанови обіцяють платити за гривневими вкладами на рік 10,5% річних.

Третя позиція дісталася банкам Глобус, Кредит Дніпро та Універсал Банк. Заробити на річних депозитах у гривні тут можна 10% річних.

Коментарі - 3

+
0
Igorenya
Igorenya
21 жовтня 2020, 19:55
#
Маловато будет...
+
0
akapello
akapello
21 жовтня 2020, 20:15
#
Які бачите альтернативи?
+
0
Igorenya
Igorenya
24 жовтня 2020, 13:37
#
Поки ще не бачу...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися