Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2020, 17:45

Mastercard та Ощадбанк реалізували комплексний проект із впровадження безготівкової інфраструктури у транспорті Чернівців

Проект включає встановлення у всьому муніципальному транспорті міста стаціонарних та мобільних валідаторів для безготівкової оплати проїзду платіжною або транспортною карткою, гаджетом із NFC, обладнання міських тролейбусів спеціальними bluetooth-зчитувачами для оплати проїзду з додатку на смартфоні, а також запуск багатофункціональної картки чернівчанина на базі платіжної системи Mastercard.

Чернівці

Mastercard та Ощадбанк за підтримки Чернівецької міської ради запустили комплексне рішення для приймання безготівкових платежів за проїзд у муніципальному електротранспорті міста. Відтепер у пасажирів усіх міських тролейбусів є максимально широкий доступ до безготівкової оплати: оплатити проїзд можна у кондуктора за допомогою мобільного валідатора, на стаціонарному терміналі у салоні тролейбусу, а також просто через смартфон за допомогою додатку EasyWallet UA з інтегрованою платформою цифрових гаманців Masterpass.

Оплата через стаціонарний валідатор

Всього встановлено 67 стаціонарних валідаторів. Щоб оплатити проїзд, достатньо лише піднести до валідатора безконтактну банківську картку, смартфон з Apple Pay або Google Pay чи інший гаджет з NFC, транспортну картку чи картку чернівчанина та дочекатись звукового і світлового сигналу. Валідатор надрукує чек, на якому вказано вартість проїзду, дату та час.

Оплата через мобільний валідатор

Усі тролейбуси Чернівців забезпечені 60 мобільними валідаторами. Кожен кондуктор має такий валідатор, який дозволяє приймати оплату проїзду готівкою, карткою з чипом, безконтактною карткою, смартфоном з Apple Pay або Google Pay, пристроєм з NFC чи карткою чернівчанина. Після успішної оплати кондуктор роздрукує та видасть чек.

Оплата через мобільний додаток EasyWallet UA

Усі тролейбуси обладнані спеціальними bluetooth-зчитувачами (датчиками), які розпізнають пасажирів зі встановленим додатком EasyWallet UA на смартфоні, щойно їх власники входять до тролейбусу. Сплатити за проїзд можна двома способами: «свайпнувши» сповіщення в EasyWallet UA під час входу до електротранспорту або самостійно за допомогою мобільного додатка EasyWallet UA. Оплата здійснюється у додатку через цифровий гаманець Masterpass. Електронний квиток для проїзду у вигляді QR-коду зберігається у додатку та діє 60 хвилин з моменту купівлі та дає право на один проїзд. Такий квиток не вимагає додаткового сканування, компостування чи іншої валідації з боку пасажира. Перевірку наявності та дійсності електронного квитка здійснює контролер шляхом зчитування QR-коду за допомогою мобільного телефона.

Також у рамках проекту на базі платіжної системи Mastercard розпочато випуск картки чернівчанина, яка є повноцінним платіжним інструментом і водночас пільговим посвідченням та проїзним квитком та дає мешканцям міста можливість скористатись наданою їм пільгою на проїзд у муніципальному транспорті.

«Запровадження комплексної безготівкової оплати проїзду в громадському транспорті — нагальна потреба, і чернівчани давно очікують, коли у місті повноцінно запрацює електронний квиток. Це допоможе вирішити проблему компенсацій за пільгові перевезення, забезпечити системний облік пасажиропотоку, підвищити комфорт перебування в транспорті та реалізувати прозору оплату за проїзд. Вдячний партнерам — Mastercard та Ощадбанку за участь у реалізації даного проекту та запуску транспортного модуля картки чернівчанина», — зазначив Володимир Середюк, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Чернівецької міської ради.

«Вже понад п’ять років поспіль Mastercard разом із партнерами створює екосистему розумних міст в Україні: ми забезпечуємо можливість швидких, зручних та безпечних оплат у транспорті та міській інфраструктурі, — зазначив Юрій Батхін, віце-президент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні. — Сьогодні разом з Ощадбанком та у тісній співпраці з Чернівецькою міською владою ми запустили комплексне рішення для безготівкових оплат у транспорті м. Чернівці. Воно дозволить міській владі ефективно координувати систему обслуговування пасажирів, а чернівчанам — отримати новий досвід легких та безпечних розрахунків в транспорті».

Ощадбанк виступає банком-еквайром проекту та емітентом картки чернівчанина.

«Безконтактна оплата проїзду в громадському транспорті стає невід’ємною частиною інфраструктури для дедалі більшої кількості українських міст. Разом із Mastercard ми реалізували комплексний проект для Чернівців. Крім забезпечення безготівкових розрахунків у міському транспорті Ощадбанк розпочинає випуск карток чернівчанина на базі Mastercard. Пенсіонери і пільговики зможуть отримувати на таку картку пенсії та інші соціальні виплати, а також використовувати її для пільгового проїзду в міських тролейбусах. Картку оснащено транспортним додатком», — зазначив Володимир Москаленко, директор департаменту електронної комерції та платіжних засобів Ощадбанку.

В Україні технологічні рішення з безготівкової оплати від Mastercard уже доступні в транспорті Києва, Львова, Мукачева, Івано-Франківська та інших міст.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися