Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 вересня 2020, 17:10

Марченко про курс гривні у 2021 році: Не бачу особливих ризиків

Голова Мінфіну Сергій Марченко заявив, що не бачить особливих ризиків у частині валютно-курсової політики і стабільності валютно-курсової у наступному році, також він впевнений, що НБУ продовжить свою стабільну політику. Про це він сказав в інтерв'ю Радіо Свобода, пише ЕП.

Голова Мінфіну Сергій Марченко заявив, що не бачить особливих ризиків у частині валютно-курсової політики і стабільності валютно-курсової у наступному році, також він впевнений, що НБУ продовжить свою стабільну політику.
Фото: ukrinform.ua

Стабільність та макроекономіка

«Я почну з цього року. Є впевненість в тому, що НБУ продовжить свою стабільну політику. Це перший чинник. Інший чинник — це макроекономіка. У зв’язку з локдауном у нас баланс імпорту-експорту вирівнюється у цьому році. В наступному він знову ж таки зміниться на користь імпорту. Але ми бачимо можливість перекрити за рахунок інших джерел валютну недостачу.

Тому я не бачу особливих ризиків в частині валютно-курсової політики і стабільності валютно-курсової. Тобто я вважаю, що динаміка буде, волатильність не буде значною і коливатиметься в нинішніх межах», — пояснив Марченко впевненість у міцності гривні у 2021 році.

Читайте також: Стало відомо, який курс долара заклали в бюджет. У Мінфіні кажуть, що з НБУ погодили

Про курс в 2021 році

Водночас у відповідь на питання, чи не завадить утримання курсу гривні 2021 року на рівні 29 грн за долар дефіцит бюджету на рівні 6% ВВП, міністр заявив:

«Навпаки. Ми вважаємо, що одним з джерел покриття дефіциту бюджету у нас є зовнішні запозичення. Це співпраця з МВФ, з нашими міжнародними партнерами. Це обов'язкова умова для наступного року. Тобто ми не розглядаємо інших варіантів. Самостійно ми поки що не готові фінансувати дефіцит бюджету. Тому це буде притік валюти, який дозволить нам профінансувати дефіцит.

Закиди щодо величини дефіциту бюджету я вважаю необґрунтованими з декількох причин. Перша причина — це цикли економічної динаміки. У цьому році всі країни світу пережили страшенну кризу. Економічний спад сягав рівня 50-річної давнини».

Читайте також:У Мінекономіки спрогнозували середньорічний курс долара на три роки

Нагадаємо

Середньорічний курс долара до гривні у 2021 році очікується на рівні 29,1 гривні за долар.

Кабмін представив у Раді проєкт держбюджету-2021, нардепи від різних фракцій та груп розкритикували документ, назвавши його, зокрема, «утопією» і «катастрофою» і заявили про необхідність доопрацювання.

Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що країна потребує рестарту, а проєкт бюджету-2021 можна назвати бюджетом можливостей для подальшого розвитку.

Марченко заявив, що серед основних пріоритетів проєкту держбюджету-2021 — підвищення мінімальної зарплати (на це передбачено 41,4 млрд грн), якісна освіта (+34 млрд грн), доступна медицина (+27,5 млрд грн), у тому числі 2,6 млрд грн на covid-вакцинацію.

14 вересня Кабінет міністрів затвердив проєкт закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік» і направив його на розгляд Верховної Ради.

Коментарі - 7

+
+57
bonv
bonv
20 вересня 2020, 17:52
#
Ми бачимо можливість перекрити за рахунок інших джерел валютну недостачу. Запозичення ваше все? Які джерела?
+
+12
motoruller
motoruller
20 вересня 2020, 19:15
#
В бюджет заложено 25млрд евро взять, где 4млрд дол нужно отдать мвф. Марченко опять демонстрирует марионеточность от западных «партнеров».
На сегодня выводят дивиденды, это и Сити и Аваль и пр. С октября и ноября начнут оплату квартального налога. На сегодня нбу выше 28.3 не пустит, проверим уже завтра
+
+39
yarg
yarg
20 вересня 2020, 19:17
#
Правильно. нужно быть марионеткой восточных «партнеров» , как учит секта зеленчука-медведчука !
+
+30
Heiter75
Heiter75
21 вересня 2020, 3:47
#
Вы совершенно правы, yarg — западные «партнёры» восточных намного лучше! Из 17 ярдов зелёных денежков, которые в этом году Украина должна «западным партнёрам» отдать, 4 миллиарда — это… проценты. Ну и всякие партнёрские мелочи вдобавок, вроде продажи земли, внешнего управления, запредельных тарифов, НАБУ и САП и так далее… Выгодное «партнёрство», правда?
+
0
Zed99992
Zed99992
21 вересня 2020, 10:29
#
Ты прав,вон на польшу глянь!им вон западные партнеры помогли так помогли...слов нету..
+
+19
yarg
yarg
21 вересня 2020, 13:09
#
Так не берите в долг у партнеров - не нужно будет и возвращать.
Относительно земли - ее нужно партнерам продавать ? вас обязали ? нет ?  ну отож. 
тарифы вы партнерам платите ? нет ? киевводоканалу ? который принадлежит Иванова и Киевгазу , который принадлежит Фирташу. . А виноваты - опять партнеры ? 
НАБУ и САП вас обидели ? а чем ? тем что коррупционеров ловят ? вас это задевает ?
+
0
mcart
mcart
20 вересня 2020, 19:54
#
А якщо всі почнуть гривні з депозитів, що закінчуються, переводити в більш стійкі активи, Марченко прозріє?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися