Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 вересня 2020, 15:13

НБУ придумав новий вид стрес-тестування банків. Він вже працює

На Інститутській постійно думають про нові підходи у контролі за банками і вигадують нові рецепти. Нещодавно Нацбанк придумав новий вид тестування банків, який назвали реверсивним. Він уже впроваджується. Про це відповіли на запит «Мінфіну» у пресслужбі Національного банку.

На Інститутській постійно думають про нові підходи у контролі за банками і вигадують нові рецепти.
Фото: flickr.com

Що таке реверсивне стрес-тестування

«Реверсивне стрес-тестування — це елемент процесу складання планів відновлення банків. Він відрізняється від того стрес-тестування, яке банки проходили у 2018 і 2019 роках, яке було частиною щорічної оцінки стійкості. Результати такого стрес-тестування не оприлюднюються», — заявили у пресслужбі Національного банку.

Якщо пояснювати поняття реверсивного тестування простою мовою, то його можна укласти в три етапи:

  • На першому банки складають вичерпний список макроекономічних факторів і ризиків, які здатні впливати на їх діяльність і фінансовий результат. У кожного банку список буде своїм, в залежності від бізнес-орієнтації.

  • На другому — кожен банк розраховує для себе, за яких економічних змін його діяльність опиниться в зоні максимального ризику.

  • На третьому — розрахує для НБУ чіткий план дій з відновлення своєї діяльності в разі, якщо все піде за найгіршим сценарієм.

Читайте також: Скільки банків закриється через коронакризу

«По суті, банки повинні розкрити всі свої слабкі місця, а потім сформулювати особистий антикризовий план. Такий, щоб регулятор погодився з його реалістичністю після того, як все перерахує. Завдання — не з простих. Особливо в нинішніх умовах, коли на ситуацію впливають не тільки класичні економічні ризики, але ще і ризики поширення епідемії коронавірусу в нашій країні і в усьому світі», — прокоментував «Мінфіну» ситуацію фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Процес уже запущений. Як повідомили у Нацбанку, всі банки почали формувати план свого відновлення, правда, жоден ще не надав його регулятору. Тому говорити про щось ще рано. Перші висновки почнуть робити лише в грудні, а остаточні — лише у 2021 році.

Ситуація з докапіталізацією

На поточний момент додаткової капіталізації потребує 9 банків. 7 з них — це структури з приватним українським капіталом і 2 — з державним.  

Загальну потребу в капіталі банківської системи НБУ оцінили у 10,3 млрд грн.

Читайте також: Скільки і на чому банки заробляли у першому півріччі

Регулятор вже давав цю оцінку, але тиждень тому підтвердив «Мінфіну» її актуальність. Щоправда, Нацбанк визнав, що цього року не проводив стрес-тестування банків. Але допустив, що живих грошей може знадобитися навіть менше, якщо:

  • банки ще сильніше скоротять свої витрати;
  • проведуть реструктуризацію своїх балансів;
  • змінять свої бізнес-моделі.

Рейтинг стійкості банків: Вкладники не довіряють щедрим

Коментарі - 2

+
+30
Kuzyalik
Kuzyalik
9 вересня 2020, 19:15
#
7 частных олигархических банков,хозяева которых выводят бабки из Украины в оффшоры и не платят налоги. Очень хорошо устроились олигархи. Пора бить по грязным лапам.
+
0
mary27
mary27
10 вересня 2020, 1:38
#
''Огласите весь список, пожалуйста!'' ©.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися