Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 серпня 2020, 13:50

Нацбанк розповів, що впливало на ціни в липні

У липні споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця і становила 2,4%. У місячному вимірі ціни знизилися на 0,6%. Про це свідчать дані Держстату. У Нацбанку прокоментували причини зниження цін.

У липні споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця і становила 2,4%.
Фото: epravda.com.ua

Як зазначають у Нацбанку, споживча інфляція очікувано перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. і, більше того, виявилася дещо нижчою за траєкторію прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2020 року.

Що стримувало інфляцію

У липні інфляцію стримувало насамперед сповільнення зростання цін на продукти харчування завдяки збільшенню як вітчизняної, так і імпортної пропозиції. Разом зі слабким внутрішнім попитом це нівелювало інфляційний тиск з боку послаблення гривні та збільшення витрат підприємств, зокрема на заходи з дезінфекції, на тлі відновлення роботи сектору послуг.

Базова інфляція не змінилася порівняно із червнем і становила 3,0% р/р.

Як змінилися ціни на продукти

Темпи зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки сповільнилися (до 3,5% р/р). Через млявий попит на дорожчі вироби меншими темпами зростали ціни на м'ясні продукти та продукти не першої необхідності, зокрема кондитерські вироби, морозиво, прянощі, чай.

Збільшення пропозиції, зокрема імпортної, сповільнило подорожчання молочних виробів. Також меншими темпами зростали ціни на борошняні вироби, а оливкова та соняшникова олії залишалися дешевшими, ніж торік.

Читайте також: Продукти у світі дорожчають другий місяць поспіль — ФАО

Темпи зростання цін на сирі продукти харчування істотно знизилися (до 3,3% р/р). Цьому сприяло надходження нового врожаю, збільшення вітчизняної пропозиції в невеликих містах після відновлення роботи транспорту, а також нарощення імпорту впродовж останніх місяців. Так у липні ще більше подешевшали овочі, зокрема картопля, цибуля, капуста, помідори. Знизилися ціни на цукор і свинину. Сповільнилося зростання цін на огірки, кабачки, часник, яйця та молоко.

Непродовольчі товари

Падіння цін на непродовольчі товари уповільнилося (до -1,1% р/р). Це було зумовлене як липневим послабленням гривні, так і реалізацією відкладеного попиту з боку споживачів.

Як наслідок, скоротилися темпи здешевлення товарів довготривалого вжитку, зокрема побутової техніки та електроніки, вартість автомобілів повернулася до зростання, а ліки продовжили дорожчати.

Читайте також: Інфляція в червні сповільнилася до 0,2% — Держстат

Ціни на послуги

Темпи зростання вартості послуг залишилися на рівні попереднього місяця (8,4% р/р). Прискорилося зростання вартості медичних послуг, імовірно внаслідок збільшення захворюваності.

Швидше зростала вартість послуг фінансових та страхових установ, а також мобільного зв’язку. Майже повноцінне відновлення роботи сектору послуг на тлі пожвавлення економічної активності населення та збільшення витрат, у тому числі на дезінфекцію, призвело до незначного здорожчання вартості послуг закладів особистого догляду, громадського харчування, хімічного чищення, спортивних установ.

Прискорилося зростання вартості послуг залізничного сполучення через збільшення виробничих витрат. Натомість помірніше зростали ціни на алкогольні напої і тютюнові вироби.

Здешевлення пального продовжило сповільнюватися (до -21,5% р/р), відображаючи насамперед відновлення зростання світових цін на нафту в останні місяці та значний попит на паливо з боку автовласників, навіть після скасування обмежень на перевезення громадським транспортом.

Нагадаємо

  • У липні 2020 року споживчі ціни в Україні зменшилися на 0,6% порівняно із попереднім місяцем.
  • За прогнозом НБУ, у другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. ВВП впаде на 6% в 2020 році, проте в наступні роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
12 серпня 2020, 14:30
#
Нацбанк навчився від зелі розказувати?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися