Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 липня 2020, 8:42

Європарламент відхилив антикризовий бюджет ЄС на 7 років

Європарламент проголосував за резолюцію, у якій виражена критична позиція щодо домовленості Європейської Ради про семирічний бюджет ЄС. Про це повідомляє «Європейська правда».

Європарламент проголосував за резолюцію, у якій виражена критична позиція щодо домовленості Європейської Ради про семирічний бюджет ЄС.
Фото: rbc.ua

Після декількох годин дебатів резолюцію підтримали 465 євродепутатів, 150 проголосували проти і 67 утрималися.

Причини критики

«Парламент сильно шкодує, що Європейська рада значно послабила зусилля Комісії і парламенту з підтримки верховенства права, основних прав і демократії у межах бюджету і плану відновлення», — йдеться в резолюції.

Зокрема, євродепутати незадоволені скороченням програм, що фінансуються ЄС у довгостроковому бюджеті блоку. Також вони розкритикували слабку прив'язку надання коштів до відповідності країн нормам верховенства закону.

Крім того, в резолюції йдеться, що пропозиція про бюджет 1,074 трильйона євро набагато нижча того, що вимагав парламент.

Читайте також: ЄС досяг угоди з бюджету та антикризового плану

Євродепутати в цілому вітали рішення створити фонд допомоги економіці ЄС, але їх не влаштовують «масові скорочення» в бюджеті в галузі охорони здоров'я, досліджень та освітніх програм, захисту клімату і діджиталізації, а також у зовнішньої та міграційної політики.

У підсумку депутати Європарламенту відхилили компроміс, досягнутий на саміті ЄС, «в його нинішній формі».

Що далі

У резолюції підтверджено готовність парламенту негайно вступити в переговори з Єврокомісією та Радою, щоб удосконалити угоду і домовитися про її прийняття.

Все галузеве законодавство, необхідне для спрямування засобів у фонд, залежить від міжвідомчих переговорів.

Читайте також: Європейські банки понесуть збитки в сотні мільярдів євро — FT

Передісторія

  • Нагадаємо, лідери ЄС вранці 21 липня досягли домовленості про фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 млрд євро і наступному довгостроковому бюджеті ЄС обсягом більше 1 трлн євро.
  • Про досягнення домовленості стало відомо незадовго до 6 ранку у вівторок — на п'ятий день саміту ЄС, який спочатку планувався дводенним. Цей саміт став найдовшим в історії ЄС.

Коментарі - 1

+
0
tarick
tarick
24 липня 2020, 10:10
#
«Европарламент» - может только высказывать глубокую обеспокоенность, а решения принимает Совет ЕС.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися