Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 травня 2020, 11:42

Інвестувати за кордон стане вигідніше. Податкових протиріч більше немає — юрист

Новий закон №466-VIII (законопроект №1210)усунув протиріччя між поняттями «інвестиційний прибуток» і «іноземний дохід». Тепер інвестори сплачуватимуть податок тільки з інвестиційного прибутку. Про це «Мінфіну» розповіла партнер, голова практики Private Wealth юридичної фірми Sayenko Kharenko Аліна Плющ.

За словами Аліни Плющ, до прийняття цього закону суми, які інвестори отримували  з-за кордону,  обкладалися податком на доходи в повному обсязі.

Вона наводить такий приклад:

Український інвестор купив акції FAAGM на $10 тисяч на нещодавньому просіданні ринку. Тепер він хоче їх продати за $13 тисяч на тлі відскоку в 30%. З якої суми треба заплатити податок?

«Розумна людина відповість без роздумів: з різниці, тобто з $3 тисяч, які є інвестиційним прибутком для інвестора. Йому заперечить податковий інспектор: одержана з-за кордону сума оподатковується повністю як іноземний дохід. Нехитрий розрахунок покаже, що при такому розкладі податок на доходи фізособи і військовий збір у сукупності «з'їдає» $2 535, залишаючи «на руках» $465», — зазначила юрист.

Читайте також: Українці на карантині збільшили інвестиції за кордон утричі. В які країни інвестують (список)

Але траплялися і більш парадоксальні ситуації.

Уявіть, що ви поспішили і продали свої акції за $12 000 доларів. В такому випадку, після сплати податків залишається навіть менша сума, ніж до інвестування!

Такі податкові сюрпризи у багатьох начисто відбили бажання інвестувати в іноземні цінні папери. Але з набранням чинності законом протиріччя буде усунуто. Податок на дохід (18%) + 1,5% військового збору будуть стягуватися тільки з інвестприбутку.

Повний текст колонки експерта читайте тут.

Коментарі - 6

+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 травня 2020, 12:17
#
А слабо создать условия при которых будут инвестировать внутри страны? Или опять украл в Украине -потратил за границей!
+
0
lsdog
lsdog
28 травня 2020, 13:01
#
Это только в фантазиях. И на этом лучше уже стало
+
+31
Shamshir87
Shamshir87
28 травня 2020, 13:15
#
Инвестировать куда, не подскажите? Любой бизнес в Украине, можно отжать. Приватбанк и Криворожсталь- это визитная карточка Украины, которая чётко объясняет: если будет желание, то любой бизнес отожмут и не подавятся.
Поэтому, вполне логично, что люди хотят инвестировать за бугром, а не в помойке отечественной.
+
0
bonv
bonv
28 травня 2020, 12:48
#
Таким чином інвестиції у нашу економіку чи з нашої?
+
0
lsdog
lsdog
28 травня 2020, 13:02
#
Доход получат украинцы которые смогут потратить деньги тут. Хотя думаю после инвестиций зарубеж сюда выводить и тут тратить особого желания быть не может
+
+8
bonv
bonv
28 травня 2020, 13:09
#
Все вірно, той хто вивів гроші легально за кордон і вони там працюють - назад їх не повертає.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися