Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2020, 9:12

Смолій планує очолювати центробанк до 2025 року

Голова Національного банку України Яків Смолій заявив про свій намір залишатися на посаді глави центробанку до кінця своєї каденції – 2025 року. Про це передає видання ВВС News Україна.

«Для голови Національного банку закон передбачає термін каденції 7 років, і є вичерпний перелік підстав, за якими може бути змінений голова НБУ. Голова Нацбанку призначається і звільняється за поданням президента, а затверджується Верховною Радою. У мене термін каденції завершується в 2025 році. Тобто ще є час і багато завдань, які ми повинні здійснити», — сказав Смолій в інтерв'ю виданню.

Він зазначив, що Нацбанк зробив декілька кроків і зробить ще багато для підтримки економіки під час карантину.

«Ми комплексно підійшли до необхідності підтримати економіку в умовах коронакризи… Ми готові до виходу з карантину і відновлення», — заявив Смолій.

Читайте також: Глава НБУ про курсі: Ми вміємо працювати з ринком так, щоб не було різких коливань

Зокрема, за його словами, НБУ за два місяці знизив облікову ставку з 11% до 8% для здешевлення ресурсів для їх доступності для банків і бізнесу. Банкам надається можливість взяти рефінансування на кредитування масштабних довгострокових, зокрема інфраструктурних проектів на період до 5 років.

«Ми вперше спеціально розробили цей новий інструмент для підтримки економіки. Минулої п'ятниці ми провели перший тендер з такого рефінансування і надали банкам 2,4 млрд грн», — сказав глава центробанку.

Читайте також: За тиждень НБУ поповнив резерви на $161,5 мільйона

Крім того, розширена підтримка ліквідності для банків та продовжено термін надання позик для банків — з 30 до 90 днів.

«Такого короткострокового рефінансування ми надали вже 7 млрд грн», — підкреслив він.

Також НБУ відстрочив для банків стрес-тести і проведення виїзних перевірок.

«Самі банки не застосовують штрафи і пеню до своїх позичальників, які не мають можливості платити відсотки. Ми розробили для них рекомендації по роботі з клієнтами, зокрема з позичальниками, які найбільше страждають від коронакризи. Тепер банки реструктуризують самі позики, відкладають у часі платежі, можуть надати кредити для поповнення оборотних коштів», — додав Смолій.

Нагадаємо

15 березня 2018 року Верховна Рада підтримала кандидатуру Якова Смолія на посаду голови Національного банку. «За» відповідне рішення проголосувало 247 народних депутатів.

Коментарі - 6

+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
18 травня 2020, 9:26
#
Та зрозумiло, а Зе мабуть на все життя, дорвалися до корита :)
+
0
bonv
bonv
18 травня 2020, 9:47
#
Вже в ОП  озвучили бажання йти на другий термін..
+
0
bonv
bonv
18 травня 2020, 9:46
#
Непотопляємий:))
+
0
locustsucol
locustsucol
18 травня 2020, 15:31
#
Та понятное дело. Если поставят кассиршу билетов из квартала, то и гривна станет «нелоxом». Уж лучше Смолий, сколько получится, а там может дотянем до конца этой эпидемии тупости монобольшинства
+
0
bonv
bonv
18 травня 2020, 15:39
#
Страна, которая сделала свой выбор, как будто это был конкурс двух команд КВН, и выбрали более смешную и остроумную, да еще и под влиянием сериала-дурки, заслуживает президента-клоуна.
Когда сойдет пелена с глаз или в шлеме проржавеют дырки, будет по В.С.Высоцкому:
«Головой тряхнул,
Чтоб слетела блажь,
И вокруг взглянул —
И присвистнул аж… » ©
+
0
Владимир Поливальников
Владимир Поливальников
19 травня 2020, 7:57
#
К чему Смолий это сообщает. Неужели под ним заскрипело кресло?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися