Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 травня 2020, 16:56

Смолій розповів, як НБУ може допомогти бюджету «живими» грошима

Для Нацбанку існує лише один законний шлях допомогти уряду напряму «живими» грошима — через перерахунок свого прибутку. Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій під час засідання фінансового комітету Верховної Ради.

Як розповів Смолій, у квітні НБУ вже перерахував в бюджет всю суму прибутку за 2019 рік – 42,7 млрд грн. «Це – на 2 млрд грн більше, ніж було закладено до цьогорічного держбюджету. Таким чином ми забезпечили майже половину бюджетних доходів у квітні», — зазначив він.

НБУ не бажає друкувати гроші

Водночас голова НБУ висловився проти друку грошей для підтримки бюджету. «Ліки не повинні бути гіршими за хворобу. Пригадайте українську історію. Неконтрольований друк грошей для фінансування державних видатків у нас завжди завершується катастрофічними наслідками для економіки. Можна, звичайно, зробити всіх мільйонерами, але ці мільйони будуть вже нічого не варті», — наголосив він.

За його словами значно правильніше буде завершити переговори з МВФ та отримати дешеве фінансування для бюджету від офіційних донорів.

Читайте такожНБУ обережно відновлює викуп валюти. З початку травня викуплено $200 мільйонів

Крім цього для стимулювання економіки НБУ планує цього року ще знизити облікову ставку. «Простір для цього є – інфляція низька і залишиться в межах нашої цілі 5% +/- 1%», — зазначив Смолій.

Нацбанк не купуватиме ОВДП

Як повідомляв «Мінфін», Рада Нацбанку зняла всі обмеження по операціям НБУ на вторинному ринку ОВДП, які діяли з 2018 року. Завдяки цьому для регулятора стали доступними операції з ОВДП для згладжування коливань дохідності або ж з метою впливу на ліквідність ринку.

Водночас, незважаючи на рекомендації Ради НБУ, регулятор відмовився від купівлі облігацій. «Ми не плануємо купувати ОВДП. На сьогодні портфель ОВДП Нацбанку досить значний, він становить понад 300 млрд грн», — пояснив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Коментарі - 4

+
+15
Все буде Україна
Все буде Україна
8 травня 2020, 18:37
#
Если бы не Смолий,бакс уже давно был бы 35.Ох i я Якiв,ох i жук.
+
+22
bonv
bonv
8 травня 2020, 19:57
#
Тобто можу допомогти але потрібно плювати на промисловість та експорт..
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
8 травня 2020, 20:32
#
+ В точку.
+
0
987
987
8 травня 2020, 21:10
#
Про операции РЕПО (фактически кредитование под залог ОВГЗ) он решил не говорить. Все правильно, раз журналисты не спросили, зачем светить такой удобный инструмент))).
 



Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися