Мінфін - Курси валют України

Встановити
2 травня 2020, 13:16

Як оформити ФОПам допомогу по безробіттю (інфографіка)

У Центрі зайнятості роз'яснили, як представникам малого і середнього бізнесу в умовах карантину отримати допомогу по частковому безробіттю.

У Центрі зайнятості роз'яснили, як представникам малого і середнього бізнесу в умовах карантину отримати допомогу по частковому безробіттю.
Фото: rubryka.com

Хто претендує на допомогу

На отримання допомоги можуть претендувати представники малого і середнього бізнесу, які припинили або скоротили діяльність через карантин і сплачували єдиний внесок протягом 6 місяців до тимчасової зупинки діяльності і на момент звернення не скоротили персонал.

В ЦЗ можна звернутися протягом 30 днів з моменту припинення або скорочення діяльності із заявою та документами.

Які дані потрібні

У заяві ЦЗ просить вказати приналежність до малого або середнього бізнесу у відповідності зі ст. 55 Господарського кодексу України, кількість працівників підприємства і дохід за попередній рік.

Читайте також: Оформити виплату допомоги по безробіттю тепер можна через «Дію»

Також необхідно подати відомості про працівників, у яких виникло право на допомогу по частковому безробіттю на період карантину (вкажіть прізвище, ім'я, по батькові працівника, номер ідентифікаційного коду або серію та номер паспорта для осіб, які з релігійних переконань відмовилися від оформлення коду), довідку про сплату ЄВ за останні 6 місяців, що передують зупинці/скороченню діяльності, видану ДПС.

Документи будуть розглядатися протягом трьох днів. Після прийняття позитивного рішення ЦЗ і роботодавець укладають договір.

Читайте також: Скільки зараз платять безробітним і як отримати державну допомогу

Щомісяця роботодавець передає ЦЗ перелік осіб, у яких виникло право на допомогу. Центр зайнятості протягом трьох робочих після отримання коштів на свій рахунок направляє їх роботодавцю.

Передісторія

  • Кабмін виділив 6 млрд гривень на допомогу безробітним та роботодавцям.
  • За місяць карантину кількість безробітних в Україні зросла на 1-1,3 млн і становить 2,5-2,8 мільйонів осіб, за даними ТПП.

  • Розмір виплат для осіб, які отримують мінімальну допомогу по безробіттю без урахування заробітної плати та страхового стажу, на період карантину підвищили з 650 грн до 1000 грн.

Читайте також: На виплати ФОПам, які мають дітей, виділили 1,6 мільярда

  • Уряд встановив допомогу по частковому безробіттю на період карантину в розмірі двох третин окладу, але не більше мінімальної зарплати. Нагадаємо, зараз вона становить 4723 грн.

  • Громадяни, які були звільнені з останнього місця роботи у період карантину за власним бажанням, отримуватимуть допомогу по безробіттю з першого дня отримання статусу безробітного.

  • Раніше в інтерв'ю «Мінфіну» директор Держслужби зайнятості Ольга Макогон зазначила, що в останні тижні ДСЗ щодня реєструє 5000-7000 безробітних по країні

Коментарі - 3

+
+95
karl1929
karl1929
2 травня 2020, 13:23
#
Абсурд...название статьи не соответствует содержанию....я не увидел в статье.как получить пособие ФОПУ..я увидел --как оформить его на своих работников...пора вычитывать статьи...Вопрос--так как же получить пособие ФОПУ?????Здесь ответа нет...Есть много ФОПОВ,которые работают без работников,особенно по графе--оказание информационных услуг---Здесь работники не нужны...Так как быть????  Где ответ???
+
+39
Qwerty1999
Qwerty1999
2 травня 2020, 15:39
#
«Так как быть???? Где ответ???»

Ответ прост — вам не положено никакое пособие по безработице
пока вы не аннулируете регистрацию ФОПа и только потом
добро пожаловать в фонд занятости…

Хотя есть промежуточный вариант — если у вас есть маленькие дети,
можно попытаться получить компенсацию на их содержание
и только на период карантина.
+
0
Strain
Strain
4 травня 2020, 9:57
#
«Размер выплат ...., на период карантина подняли с 650 грн до 1000 грн»

Вот это я понимаю помощь=)

ФОПам никто помогать не будет. Особенно ИТишникам. У нас ЗП от 30 000 грн стартуют. Нам 1000 грн как подорожник=)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися