Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 квітня 2020, 17:55

Майже кожен другий скоротить витрати і намагатиметься зберегти роботу

20 квітня «Мінфін» поцікавився у читачів, яким чином епідемія коронавіруса і пов'язаний з нею карантин і обмеження вплинули на їх ставлення до витрат, заощаджень, відношення до роботи та плани на майбутнє. Не дивлячись на неробочий понеділок після Великодня, в опитуванні взяло участь понад 1200 осіб.

Ми поставили такі питання:

  1. Як епідемія і карантин змінили ваше ставлення до грошей?

  2. На що ви витратите гроші після скасування карантину в першу чергу?

  3. Як пандемія коронавіруса змінила ваше ставлення до роботи?

Читайте також: Коронавірус вдарить по «тіні». Що буде з економікою України

Ставлення до грошей

  • На перше питання 46% опитаних відповіло, що тепер стримають свої бажання та скоротять витрати, адже  прийшли до висновку, що до цього занадто багато витрачали. Ймовірно, закриття барів і ресторанів, ТРЦ, магазинів і салонів краси показало, що ми цілком можемо довго обходитися без звичних розваг. Можливо, якісь витрати дійсно здалися зайвими і необґрунтованими.

  • У той же час, 28% читачів визнало, що криза показав їм, наскільки важливі заощадження. Ця частина опитуваних має намір почати накопичувати заощадження.

Якщо ви вирішите почати відкладати гроші на депозит, найпростіше це зробити з депозитним каталогом «Мінфіну».

  • Втім, 23% учасників опитування дійшли висновку, що в цьому мінливому світі варто сміливіше витрачати гроші на свої бажання і мрії, не відкладаючи реалізацію планів на потім.

Витрати після карантину

  • 44% опитаних після повернення життя в нормальне русло воліють утриматися від великих витрат і якийсь час почекати, просто спостерігаючи за ситуацією.

  • 13% планують витрати, пов'язані з необхідністю відсвяткувати багато пропущених свят з друзями або відправитися у подорож.

  • Тільки 10% читачів планують дійсно великі витрати, такі як купівля авто чи нерухомості. Ще 10% — планують відкрити депозит у банку.

  • При цьому 14% учасників опитування побоюються, що до моменту закінчення карантину їх фінансові запаси будуть вичерпані і витрачати просто буде нічого.

Карантин і робота

Багато експертів висловлюються про те, що пандемія коронавірусу мала глибокий вплив на глобальний ринок праці, різко пришвидшивши автоматизацію багатьох бізнес-процесів і перехід багатьох професій на віддалений формат роботи.

  • Як з'ясувалося в результаті опитування, більше половини — 56% — читачів продовжують працювати в карантин як і раніше і після його закінчення не планують нічого міняти.

  • Ще 28% — це ті, кого епідемія тимчасово залишила без роботи, але хто має намір повертатися до колишньої роботи після закінчення карантину.

  • Цікаво, що 9% опитаних тепер шукатимуть віддалену роботу, а 7% — встигли за час вимушеної ізоляції освоїти нову професію і мають намір шукати роботу в новій для себе сфері.

Читайте також: Що думають читачі «Мінфіну» про карантинних пільги

Підписуйтесь на наші канали в телеграм — «Мінфін» (https://t.me/Minfin_com_ua «Економіка та коронавірус» (https://t.me/covid19_economy, а також на канал «Мінфіну» YouTube, щоб бути в курсі останніх новин та тенденцій.

Постійно оновлювану статистику про поширення коронавіруса в Україні і світі дивіться в спеціальному розділі «Мінфіну».

Коментарі - 7

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
21 квітня 2020, 19:00
#
Если посмотреть на многие коментарии, особенно касаемо специализированных знаний, то при составлении опроса и публикации итогов, может, надо было делать поправку на… эффект Даннинга — Крюгера… или другии словами… легко казаться, очень трудно быть…
+
+49
pai435 I
pai435 I
21 квітня 2020, 19:04
#
На что был рассчитан опрос?) всё оч предсказуемо - понятное дело, что сайт мониторят айтишники, менеджеры, бизнесмены итд)))
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
21 квітня 2020, 19:06
#
Не факт.есть еще масса «интересных» специалистов.
+
0
pai435 I
pai435 I
21 квітня 2020, 20:39
#
Извиняюсь, я должен был всех перечислять?) чем плохо итд?)))
+
0
mary27
mary27
22 квітня 2020, 12:27
#
Если по существу — немало людей ВНЕЗАПНО выяснило, что иногда полезно иметь сбережения)
А не жить в кредит.
И не вбухивать все в ''свой бизнес™'', который сейчас на последнем издыхании)
+
0
Alpenstein
Alpenstein
1 травня 2020, 13:22
#
И уразумели мудрость родителей, которые с маниакальной упорностью садят каждую весну картоху на дачах и в селах не глядя выгодно это экономически или нет.
+
+10
mary27
mary27
1 травня 2020, 19:25
#
Будете смеяться, я тоже считаю хорошей идеей иметь несколько посаженных грядок картофеля)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися