Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 березня 2020, 14:27

Кого залишить без роботи криза, що насувається

Криза може сильно вдарити по вітчизняному ринку праці. «Мінфін» розбирався, кому вдасться зберегти роботу, а кого роботодавці вже зараз включають у списки на виліт і що буде із зарплатами.

Екс-міністр економіки Тимофій Милованов вважає, що без роботи може залишитися від 170 до 500 тисяч українців. Плануючи секвестр бюджету на цей рік, Кабмін вже оцінив додаткові потреби Фонду з безробіття у 900 млн гривень.

Українці вже шукають нову роботу

З початку карантину співробітники стали тягарем для багатьох компаній. Формально звільняти через карантин заборонено, натомість можна відправляти у відпустки за свій рахунок.

Спеціально для цього парламент зняв обмеження з таких відпусток — раніше їх можна було брати лише на 15 днів на рік (більше для тих, у кого є діти до 14 років). Зараз обмежень взагалі немає — можна йти у відпустку без утримання на місяць — два і навіть більше.

Але для багатьох такий варіант неприйнятний. Як показують результати останніх опитувань, у більшості просто немає коштів перечікувати вдома карантин. А отже, люди вже найближчим часом змушені будуть шукати можливість підробити або взагалі змінити роботу.

Читайте також: Отримання допомоги з безробіття на час карантину спростили. Деталі

Як відзначає представник компанії Head Hunter Юлія Дрожжина, за 12 днів карантину кількість шукачів зросла на 60%. Великий сплеск йде, зокрема, за категоріями «Топ-менеджмент»: якщо раніше на неї припадало 5% від загальних запитів претендентів, то зараз — 10%.

На 2% (до 13%) зросла частка в категорії «IT-фахівці», на 1% (до 11%) — у категорії «Продажі». Знизилася кількість запитів від тих, хто тільки починає кар'єру. Частка цієї категорії впала з 12% до 8%.

Найбільш уразливими виявилися сфери, які найбільше чутливі до карантинних обмежень: готельна індустрія, сфера розваг, туризму, авіасполучень, ресторанного бізнесу тощо.

Не факт, що всі компанії зможуть вижити і відновити свою роботу після карантину. Тому робота для їх персоналу — теж під питанням.

«Чим довше триватиме карантин і обмеження економічної діяльності, тим негативніше буде вплив на ринок праці і зайнятість в цілому у країні. Як правило, цей ефект починає сильно проявлятися за пару місяців після того, як знижується економічна активність і закриваються підприємства», — пояснює голова секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

У роботодавців не найкращі очікування. Навіть коли карантин закінчиться, потреби у персоналі можуть скоротитися через загальне погіршення економічної ситуації та споживчого попиту.

«Багато компаній вже не працюють, люди сидять вдома. У нас в групі таких декілька. 1000 осіб працюючих. Ну добре, ми місяць протримаємося. Два протримаємося. Три, не знаю. Будемо зберігати людей, платити їм зарплату до останнього. Обнулим рахунки. А далі що. А як бути тим, у кого вже нуль на рахунках. Адже виручки ж немає», — написав на своїй сторінці у Facebook співзасновник компанії «Молочний альянс» Олександр Деркач.

«Ми поки що не плануємо скорочувати людей і зменшувати зарплати. Але підвищувати тепер теж не будемо, хоча планували на 20%. Думаю, що скорочення будуть на багатьох підприємствах. Багато хто знизить зарплати, які були неадекватні продуктивності праці», — говорить керівник концерну «Ярослав» (швейне виробництво) Олександр Барсук.

Хто перший в черзі на виліт

На хвилі нової рецесії ринку праці загрожують такі ж проблеми, як і під час попередніх криз.

Тобто, «зайвими» ризикують опинитися топ-менеджери (оскільки багато компаній просто закриються), маркетологи, юристи, рекламісти. Тобто, спеціалісти, які забезпечували бізнес-надбудову — формування стратегії та просування продукції.

У кризу освоєння нових ринків багато підприємств відкладають до кращих часів. На перший план виходить виживання і утримання своїх позицій на ринку.

Тобто, від керівників, маркетологів і рекламістів зажадають, як мінімум, нового підходу — як вести бізнес в умовах кризи. А ті, хто не зможе вчасно відреагувати на вимоги власників бізнесу, ризикують залишитися без роботи.

Не виключене скорочення офісного персоналу — менеджерів, адміністраторів. Їх чисельність компанії регулюватимуть в залежності від того, як сильно впаде їх бізнес.

Помітне просідання ринку послуг і сфери розваг може залишити без роботи адміністраторів і керівників готелів, ресторанів, івент-агентств. Паралельно  скорочуватиметься потреба в персоналі компаній, які обслуговують ці сфери, скажімо, постачальників товарів для ресторанів.

«До недавнього часу у нас працювало 10 менеджерів, які контролюють постачання до ресторанів. Вже зараз, на час карантину, залишили тільки трьох, решта у відпустках за свій рахунок. Якщо після закінчення карантину попит не відновиться, доведеться скоротити», — розповів власник однієї з фірм, що постачають продукти в київські ресторани.

Хто залишиться при справі

Кадровики кажуть: усі шанси зберегти роботу в кризу є у декількох категорій фахівців. Це, по-перше, комп'ютерники і програмісти. Формат бізнесу буде змінюватися. Ще більше зросте потреба в сучасних IT — рішеннях. Багато компаній вже зараз збільшують витрати на системи онлайн — продажів, цифровізацію бізнес-процесів.

Це світовий тренд, тому українські програмісти, які працюють на західних роботодавців, збережуть або навіть отримають більше замовлень.

По-друге, буде попит на висококласних фінансистів, бухгалтерів і податкових консультантів. Держава змінює податкове законодавство і, швидше за все, буде посилювати фіскальний контроль. А отже, ціна бухгалтерських помилок буде тільки зростати.

За словами голови Спілки захисту підприємництва Сергія Доротича, дрібні підприємці просто не впораються з податковою звітністю і будуть змушені наймати бухгалтерів з оплатою від 10 тисяч гривень на місяць.

По-третє, вже зараз зростає попит на кризис-менеджерів, які можуть забезпечити стабільну роботу бізнесу в період турбулентності.

По-четверте, ще більш цінними можуть стати класні фахівці з продажів. Вони і без того стабільно входять у трійку найбільш затребуваних фахівців. Але в кризу цінність хороших продажників зростає.

У п'ятих, намічається підйом вітчизняної фармацевтики. Кілька вітчизняних підприємств вже чекають нових держзамовлень на виробництво препаратів для лікування коронавірусу (засіб, який зараз застосовується для лікування малярії, але рекомендований при лікуванні коронавірусу, деякі види антибіотиків тощо), засобів захисту тощо.

Тому фармацевтичні компанії, швидше за все, не тільки не будуть проводити скорочень, але і оголосять додатковий набір персоналу — від робітників цеху до фармацевтів і менеджерів, і фахівців з логістики.

Європі не обійтися без наших заробітчан

Окреме питання — щодо фахівців робочих спеціальностей. В останні роки роботодавці в один голос заявляли про їх дефіцит. Це було пов'язано з масовим відтоком робітників за кордон. На внутрішньому ринку зростала потреба в будівельниках, електриках, верстатниках і навіть різноробочих. Але ситуація може кардинально змінитися.

Наприклад, поки що, за словами комерційного директора Svitlo Park Олександра Панфілова, будівництва не зупиняються. Навіть у карантин роботи на об'єктах тривають. Але незрозуміло, що буде далі. Кількість виданих дозвільних документів на нові об'єкти, порівняно з минулим роком, скоротилася в кілька разів. Це означає, що будувати у найближчому майбутньому стануть менше.

У той же час, з початку кризи в Україну почали масово повертатися заробітчани. Поки що — тимчасово, але не факт, що після закінчення пандемії їм удасться повернутися до Європи, що може створити додатковий тиск на український ринок праці.

Все буде залежати від того, які рішення прийматиме ЄС для відновлення ринку праці. Австрія, наприклад, вже заявила, що не збирається відкривати свій ринок праці і після скасування карантину. Інші країни ЄС поки що не поспішають із заявами на цей рахунок, але цілком можуть піти аналогічним шляхом.

З іншого боку, в період відновлення Європі може знадобитися додаткова робоча сила. Голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобійник каже, що ситуація з карантином показала залежність тієї ж Європи від китайської економіки.

І, щоб зменшити таку залежність, багато хто вже замислюється над поверненням виробництва товарів з Китаю у свої країни. Що буде потребувати додаткових робочих рук.

«У зв'язку з демографічною кризою і старінням населення, європейські країни постійно потребують трудових мігрантів. Криза в цьому сенсі нічого не змінить. Навіть якщо в Європі настане рецесія, континент матиме потребу в працівниках з-за кордону", — впевнений Василь Воскобійник.

За оцінками Bloomberg, внесок українських трудових мігрантів у місцеву економіку становить близько 7% ВВП. Тому польський уряд не тільки не відмовиться від українців, але і продовжить стимулювати їх приїзд на роботу.

Більш того, Воскобійник вважає: коли криза вдарить по українській економіці, трудова міграція з України в Європу тільки посилиться. «Вже до осені цього року трудова міграція українців в Європу значно зросте», — прогнозує він.

Олександр Барсук, навпаки, не виключає, що багато трудових мігрантів також залишаться на батьківщині. «В основному, заробітчани — це хороші працівники та багато роботодавців не проти замінити ними частину свого персоналу», — пояснює він.

Переформатування чекає також ринок робочого персоналу у сфері обслуговування. Продуктові мережі вже зараз збільшили набір кур'єрів. А якщо популярність онлайн-торгівлі буде зростати, то зросте попит також на вантажників, фасувальників, водіїв зі своїми авто.

Що буде з зарплатами

Зарплати стабільно зростали останні кілька років. За даними Держстату, минулого року середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні збільшилася, порівняно з 2018 роком, на 16% — до 12 264 грн.

Деякі фахівці отримали ще більшу прибавку. Так, у водіїв оклади в середньому зросли на 25% (до 15 тис), будівельники, слюсарі, газозварювальники, машиністи установок стали отримувати на 20-30% більше, ніж роком раніше (до 12-20 тис). У сільському господарстві зарплати зросли на 10-15%, і стартують від 10 тисяч грн.

У білих комірців оклади збільшилися в середньому на 10%. У фінансистів та страховиків надбавка становила приблизно 17% (до 20,08 тисяч грн), у медиків — на 17,6% (до 7,3 тис), у представників сфери послуг — майже на 28% (до 10,6 тис).

Але криза, що насувається, змусила роботодавців замислитися — чи варто й далі підвищувати зарплати. Експерти вважають, що зарплати, якщо і будуть підвищувати, то в індивідуальному порядку, і, в першу чергу, — найбільш затребуваним фахівцям.

Тобто, кризис-менеджери, професійні бухгалтери і менеджери з продажу можуть розраховувати на надбавку до 10%. А ось «зайві» фахівці (маркетологи, офісний персонал, рекламісти), в кращому разі, залишаться на колишніх окладах, а в гіршому — будуть отримувати менше, ніж зараз.

Для робочих ймовірність підвищення зарплат залежить від заробітчан — поїдуть вони після карантину в Європу або ж спробують знайти роботу на батьківщині. Якщо дефіцит робочих спеціальностей зменшиться, у роботодавців не буде ніяких причин підвищувати зарплати.

Марія Коливанова

Коментарі - 42

+
+69
Ferox
Ferox
30 березня 2020, 14:50
#
Да полно работы! Вон в супермаркеты нужны кассиры, как раз работа то что надо во время карантина, обслуживайте сотни человек в день и сдохните от коронавируса, но главное ведь зарплата, так?.. Идите и работайте на здоровье! :)
+
+60
Captain  Cisco
Captain Cisco
30 березня 2020, 15:33
#
Работайте и сдохните НА ЗДОРОВЬЕ это что-то новенькое)
+
+204
yarg
yarg
30 березня 2020, 17:01
#
Короновирус , не смотря на страшное название - разновидность гриппа. неприятно , но не смертельно. Не паникуйте
+
+106
Nedvigapro777
Nedvigapro777
30 березня 2020, 17:51
#
Расскажите это тысячам итальянцев и испанцев, отправившихся на тот свет.
+
+132
yarg
yarg
30 березня 2020, 18:20
#
Расскажу. и что ? у нас смертность от туберкулеза в разы выше чем от этого короновируса. И как же бедные кассиры в супермаркетах 20 лет работали ?
+
+62
05974950
05974950
30 березня 2020, 19:58
#
А знаете какая смертность от курения?
Но я не знаю случаев переполнения реанимаций курильщиками, 
мобильные морги по Нью-Йорку утилизируют не туберкулезников, не курильщиков, не гриппозников.
+
+42
yarg
yarg
30 березня 2020, 21:34
#
Серьезно ? вот прям мобильные морги ? при том , что В США умерло от короновируса около 2000 человек за неделю. 300 человек в день
от сердечной недостаточности там умирают около 180 000 человек в год  - 500 человек в день
+
+54
05974950
05974950
31 березня 2020, 4:39
#
Да, Вася, мобильные морги.

Еще раз, для упоротых.
От СН не ломятся реанимации, СН не имеет эпидемиологичного характера.
+
+5
Tod
Tod
31 березня 2020, 11:25
#
Что за бред... Отключитесь от спутникового, и вообще лучше не смотрите телевизор.
+
+17
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
5 квітня 2020, 16:23
#
СН не заразна. Туберкулёз - это опасное заболевание, но оно достаточно медленно развивается, и лечится на ранних стадиях. Коронавирус перегружает системы здравоохранения именно своим взрывным характером передачи и отсутствием вакцины. Если б не карантин и современная медицина, исход мог бы быть как во времена «испанки».
+
0
Soul Goodman
Soul Goodman
30 березня 2020, 22:48
#
Это вброс и флешмоб. Но увы, все повелись.
+
+8
Все буде Україна
Все буде Україна
30 березня 2020, 19:27
#
Не смертельно)ну вы шалун)
+
0
yarg
yarg
30 березня 2020, 21:36
#
Да.
+
+60
Elena1997
Elena1997
30 березня 2020, 22:22
#
Ярг, непонимание того, что ерунду пандемией не назовут — тоже не смертельно, поэтому мы за Вас спокойны ;)
ПС: коронавирус — это не разновидность гриппа, это один из вирусов, вызывающих ОРВИ, всего их известно чуть более двухсот. После «испанского гриппа», унесшего 50-100 млн жизней, это первый с тех пор, который сложно локализовать и обладающий высокой смертностью и длительным инкубационным периодом. Были и есть вирусы с гораздо более высокой смертностью (SARS), но они не так стремительно распространялись и их удалось локализовать.
Если Вы сможете доказать, что туберкулёз в привитом от туберкулёза обществе распространяется так же стремительно, как этот вирус — подарю Вам коробочку конфет Вашей любимой фабрики ;)
+
0
yarg
yarg
31 березня 2020, 9:57
#
Как говорил ваш идеал премьер-министра - «піхуй»
я не об нюансах вирусологии а о внешних проявлениях. Человек чихает , кашляет и у него температура - я это называю гриппом. хотя это бебековирус модели УЗРГМ-2Б.

нет , не сумею. и даже пытаться не буду. Я просто скажу что он заразный и смертей от него дофигища. Но кассиры супермаркетов от него не вымерли. 

Проще нужно быть,  душевнее.

п.с. расскажите что курит ваш экс-министр здравоохранения Илья «Смерть пенсионерам» Емец, который вчера кричал что его сняли по указанию Супрун ?  Это намек на то , что Супрун руководит и Зеленским и Радой ?
где ж вы этих наркоманов берете в таких количествах ?
+
0
Elena1997
Elena1997
31 березня 2020, 18:52
#
Емец огласил не весь список , согласна :), но, то, что страна под внешним управлением у Вас не вызывает сомнения ?
+
+23
yarg
yarg
31 березня 2020, 22:10
#
Т. е. вы выбрали президента и раду , а потом , когда они облажались , начинаете утверждать «это не они , это рептилоиды!!» ? 
не стыдно ? 
ладно , я уж понимаю тех , кто рассказывают «царь хороший , бояре плохие» - это привычные и понятные дурачки. Но утверждать «мы царя выбрали , но это не он правит  , а инопланетяне» - это просто днище.
+
0
Elena1997
Elena1997
31 березня 2020, 22:18
#
Царь, рептилоиды, инопланетяне, бояре - выражайтесь понятным языком, здесь же не рептилоиды, чтобы понять этот сумбур инопланетный :)
+
0
yarg
yarg
31 березня 2020, 23:39
#
Рептилоиды - это те темные силы , которые и осуществляют «внешнее управление». Можете называть их рокфеллерами , ротшильдами или соросом. Как угодно. существа из детских сказок. 
Царь и бояре - это модная игра , когда все косяки президента списываются на плохую и неудачную команду исполнителей. 

спрашивайте , я сегодня добрый.
+
0
Elena1997
Elena1997
1 квітня 2020, 9:12
#
Я ищу собеседника не доброго, а умного, не подменяющего понятия. Поэтому воздержусь от вопросов доброму ;)
+
+15
yarg
yarg
1 квітня 2020, 9:33
#
Добрые и умные не в цене у бубочек ? ну тогда страдайте и дальше....
+
0
Elena1997
Elena1997
1 квітня 2020, 11:30
#
Где ж их найти-то, и умных и добрых одновременно, Вы вот — уж какой добрый, а толку? ;)
А за доброту, ага, Вас ценим ;)
Бубочки — это что? У меня у дочки в два года тоже такие слова проскакивали.
+
+15
yarg
yarg
1 квітня 2020, 12:03
#
Продолжаю немотивированный сеанс доброты. 
бубочки - это нынешняя власть.  
глуповатая , инфантильная и вороватая. 
Смесь городского сумасшедшего с трамвайным воришкой.
+
0
Elena1997
Elena1997
1 квітня 2020, 12:40
#
Т.е. ничем не отличающаяся от предыдущей. Так и запишем - с 14-го года у власти бубочки :) Начинаю составлять словарь , с толкованием Ваших терминов, скоро смогу говорить с Вами на одном языке :)
+
+15
yarg
yarg
1 квітня 2020, 12:51
#
Ересь.
истинные поклонники бубочек считают что их власть - нечто кардинально новое и небывалое. Именно на этом держится их легитимность. Ибо если они ничем не отличаются от папередников - то зачем они нужны ? Ведь по профессионализму им до папередников - «як до неба рачки».
Сейчас бубочки массово просят вернутся папередников во власть и это напоминает заигравшихся детей , которые видят что начинается пожар и зовут взрослых на помощь. позорное зрелище.
+
0
Elena1997
Elena1997
1 квітня 2020, 13:19
#
«истинные поклонники бубочек считают что их власть — нечто кардинально новое и небывалое. Именно на этом держится их легитимность».

Всё сходится, всё правильно. Можно ещё добавить антироссийскую истерию и декоммунизацию, для полной картины на чём держится власть бубочек, начиная с 2014-го, тогда же и ВВП бубочки уронили до самого низкого в Европе.
+
+15
yarg
yarg
1 квітня 2020, 13:35
#
У бубочек нет антироссийской истерии. У них дивное многомыслие.
Они с одной стороны утверждают что идет война с россией , а с другой  - считают что для того , чтобы ее прекратить - нужно просто прекратить стрелять. 
 а дурак Сталин не знал что с Гитлером делать... :)))
и когда бубочек тыкают носом , что их «стратегия мира» принесла больше убитых чем война при Порошенко - они просто по детски обижаются и убегают плакать. 

с 2014 года были не бубочки. была кровавая хунта. не путайте :)
ну и да , ВВП было самым низким и до 2014. или вы верите что при януковиче мы жили лучше французов ?  
... и хруст французкой булки... :)))
+
0
Elena1997
Elena1997
1 квітня 2020, 14:28
#
Добрый Вы.....и это всё ;)
+
0
yarg
yarg
1 квітня 2020, 16:46
#
Это такая попытка меня уесть ? наивно немного...
проблема - во власти вороватых бубочек. А вы сражаетесь не с ними , а с теми кто об этом говорит. Какая-то страусиная поза , не ?
+
0
Mess
Mess
30 березня 2020, 18:07
#
Подождем 2 месяца, и посмотрим сколько будет работы. Еще очень рано судить.
+
0
seaman
seaman
30 березня 2020, 17:52
#
Как обычно, айтишники всех спасут. почитайте ebanoe.it как там хорошо
+
+15
Orozco
Orozco
30 березня 2020, 21:48
#
А что плохого-то? Вот уж кому удаленка не проблема. Сворачивания заказов я тоже особо не вижу.
+
0
seaman
seaman
1 квітня 2020, 15:33
#
Orozco, это пока. Вы же догадываетесь, что если реальный сектор конкретно встанет, то и бабла на автоматизацию не будет.
+
+8
Orozco
Orozco
1 квітня 2020, 16:21
#
Имхо сейчас IT это больше про маркетинг, рекламу чем про автоматизацию реального производства. Покупательная способность схлопнется, поэтому в попытках влезть на рынок будут большие затраты на маркетинг. Доходы от рекламы допустим на рынке эфирного ТВ в США не падают, несмотря на каждый год падающую аудиторию. Прорвемся в общем )
+
0
seaman
seaman
1 квітня 2020, 16:51
#
Я из производства и насмотрелся на мальчиков в штанишках, желающих получать по 100кгрн и тянуть сроки)
+
+38
Soul Goodman
Soul Goodman
30 березня 2020, 22:50
#
Сворачивания заказов ты не видишь, потому что ты не туда смотришь. Да и инертность же. Не все еще раздуплились…
Да, тут (в IT) блджад, всем прям маслом намазано. И прутся сюда теперь все кому не лень. Всякие девочки с ин.язов…
В итоге будет все, как с менеджерятами в свое время… Менеджеров навыпускали, и где теперь они?)
+
+8
Paul Burda
Paul Burda
31 березня 2020, 8:16
#
Да, будет спрос превышать предложение. 
Стоимость программиста будет падать.
Либо будут вылавливать самых подкованных и им только давать соответствующую зарплату.
+
0
Orozco
Orozco
31 березня 2020, 9:30
#
В упор не вижу. И в 2008-м не видел. В линкедин по 5 предложений в день «а не желаете ли у нас погрести?». Тем, кого посокращали из отделений банков и они стремительно решили вайти в айти - да, сложновато будет сейчас.
+
0
yarg
yarg
31 березня 2020, 9:59
#
«Тем, кого посокращали из отделений банков и они стремительно решили вайти в айти - да, сложновато будет сейчас»
наши рукожопые айтишники на 80 % из таких состоят. еще 20 % - бывшие дворники-таджики , не справившиеся с метлами.
+
0
seaman
seaman
1 квітня 2020, 15:27
#
Судя по интонации вы как раз оттуда. или на доу вам больше нра? сами себе зп пишем, на их основе рейтинги, смотрите как мы много стоим. а тут кризис и хозяева галер решили, а какого х мы так много платим, незаменимых людей нет. есно кроме сеньеров, работать кому то нужно, а не создавать видимость мегаработы с десятком юных гребцов
+
0
Bischof
Bischof
30 березня 2020, 19:56
#
Ну так наши же чиновники уже нашли элегантное решение – просто запретить увольнять работников, и делов-то. Вон даже полицию предлагают вызывать за «грубе порушення трудового законодавства». Да и совковый кодекс оставили же действующим. Чего вам еще не хватает-то для «защиты своих прав»? Пользуйтесь, не обляпайтесь)

P.S. При новом ТК хоть бы компенсацию честно выплатили за увольнение.
+
0
Володимир Юрчак
Володимир Юрчак
4 квітня 2020, 17:35
#
Для консультації з приводу захисту Ваших прав звертайтеся у приват
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися