Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 березня 2020, 12:15

Простій через карантин. Бізнес назвав п'ять головних проблем

Оплата оренди, зрив поставок сировини, повернення кредитів, затримки з експортом та невиконання зобов'язань. Це основні проблеми бізнесу під час карантину, з якими підприємці звертаються в Торгово-промислову палату України. У ТПП розповіли, як намагаються вирішити ці проблеми на законодавчому рівні. 

Оплата оренди, зрив поставок сировини, повернення кредитів, затримки з експортом та невиконання зобов'язань.
Фото: nizhyn.in.ua

Оплата оренди приміщень

Найбільша кількість звернень підприємців до ТПП — із проханням врегулювати питання з оплатою оренди приміщень та обладнання. Це стосується переважно підприємців і малих підприємств, які вимушено простоюють через карантин. Це кафе, ресторани, готелі, спортзали, перукарні, торгові точки на ринках, магазини в орендованих приміщеннях в житлових і офісних будівлях.

За оцінками Торгово-промислової палати України, це питання стосується 600-700 тисяч бізнес-одиниць.

Читайте також: Близько 700 тисяч українських підприємців зупинили роботу через карантину

«Для вирішення цієї групи питань ТПП ініціювали внесення змін в законодавство, і карантин був визнаний форс-мажором. За нашими даними, в 95% випадків орендарі та орендодавці домовляються про врегулювання питань. У випадках, коли немає взаєморозуміння, ТПП видає сертифікати про обставини форс-мажору, з якими можна захищати свої інтереси в суді», — пояснив президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Читайте також: ТПП розповіла, як працювати бізнесу в умовах форс-мажору

Зрив термінів постачання продукції, сировини

Багато підприємств працюють не на повну потужність — частина персоналу не вийшла на роботу через зупинку громадського транспорту та з інших причин.

«Здебільшого питання стосується підприємств, на які не поширюється дія карантину. Відповідно, відсутні обставини форс-мажору. У цих випадках компанії обирають різну стратегію. Одні домовляються з партнерами про нові терміни поставки. Другі — запасаються сировиною на 2-3 місяці вперед», – розповів президент ТПП України.

Врегулювання відносин з банками

«Наразі це питання ніяк не врегульоване для бізнесу. Це особливо гостра проблема для підприємців, мікро- і малого бізнесу, робота яких зупинена на час карантину. Станом на січень 2020 року ці бізнес-одиниці винні банкам 6,2 млрд грн. Для пошуку рішень потрібен діалог банків і НБУ», — зазначає Чижиков.

Читайте також: Кредитні канікули і готівка в карантин. Повний список заходів, які ввів НБУ на банківському ринку на час карантину

Затримки з експортом

Ці проблеми пов'язані з чергами на митниці у зв'язку з перевіркою стану здоров'я людей, які перетинають кордон. Переважно, водіїв вантажного автотранспорту.

«Навряд чи хтось може вплинути на ситуацію. За законодавством, вона не є форс-мажором. Ми радимо опрацьовувати питання логістики, з огляду на оперативну інформацію про завантаженість пунктів пропуску», – пояснив президент ТПП України.

Читайте також: Бізнес просить президента надати безвідсоткові кредити для зарплатних фондів

Невиконання зобов'язань іноземними партнерами

«В останній місяць різко зросла кількість випадків, коли іноземний партнер не може заплатити за отриману продукцію, оголосив себе банкрутом, зриває терміни поставки обладнання чи сировини. Проблема виникає з уведенням карантину в країнах розташування контрагента.

У цьому випадку ТПП може допомогти дізнатися фінансовий стан партнера. Оптимальний варіант – перевірка інформації про фінансовий стан контрагента до укладення угоди», — зазначив Чижиков.

Раніше повідомлялося

  • Бізнес вважає, що, у випадку зупинки підприємств, на країну чекають важкі наслідки, а велика частина населення залишиться без засобів до існування.
  • Представники бізнесу вважають, що в України немає достатніх фінансових резервів, і тому у випадку додаткових карантинних обмежень та зупинки більшості підприємств без держпрограми підтримки економіки, країна зіткнеться з глибокою економічною кризою і важкими соціальними наслідками. Що пропонує бізнес-спільнота — читайте тут.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися