Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 березня 2020, 13:15

Як заробити 1000% на коронавірусі

Фондові ринки продовжує лихоманити. Інвестори масово тікають з активів, що дешевшають. Але збитки підраховують далеко не всі. Деякі щасливчики, наприклад, на своїх акціях за останні півроку змогли збільшити прибуток в рази.

«Мінфін» розбирався, на які акції зараз звертають увагу далекоглядні інвестори і які стратегії вкладень обирають.

Піднятися на шортах

Поширення коронавірусу продовжує тиснути на світові ринки. Амплітуда коливань на ринках акцій перебуває на рекордно високих рівнях. Американський «індекс страху» (VIX) в нинішній понеділок встиг відновити історичний максимум.

Тобто подібного не спостерігалося навіть у 2008 р. Всього лише за пару місяців світові ринки акцій втратили чверть капіталізації (за MSCI ACWI – індексом, що включає в себе більше 2400 акцій компаній великої і середньої капіталізації на 47 розвинених ринках).

Але падіння ринків ще не означає, що на них не можна заробляти прямо тут і зараз. «Для трейдерів, які активно торгують на фінансових ринках, в принципі немає великої різниці, ринок падає або зростає. Заробляти можна на будь-яких рухах», — розповів «Мінфіну» аналітик ІГ Універ Михайло Федоров.

У такій ситуації, як зараз, заробляють на коротких продажах (шортах). У цьому випадку учасник торгів продає акції, взяті в кредит у брокера, розраховуючи, що вони впадуть у ціні, і тоді їх можна буде викупити за більш низькою вартістю і повернути брокеру.

«На практиці це може виглядати так. Ви, маючи на рахунку $500 в лютому «шортите» акцію Apple, яка коштує 320 доларів, тобто продаєте її. З вас списують одну акцію Apple, після чого у вас на балансі значиться мінус одна акція, натомість ви отримуєте 320 доларів, і у вас в активі значиться $820 доларів, з яких $320 заблоковані під забезпечення. А 16 березня, після падіння фінансових ринків світу, ви відкупаєте цю акцію назад за $250. З вас списується $250 доларів на купівлю паперу, і повертається $320 забезпечення. В результаті на рахунку залишається $570», — пояснив механізм Михайло Федоров.

«Зараз час ведмедів на ринку, тому має сенс на короткочасний період будувати стратегію від шорта», — упевнений і керуючий директор з торговельних операцій з акціями Dragon Capital Денис Мацуєв. На його думку, варто очікувати падіння S&P 500 до 50% від піку, нафта опуститься нижче позначки $25 за барель, а золото – $1300 за унцію.

Правда, біржові регулятори вже почали боротьбу зі спекулятивними продажами. 17 березня у Франції, Італії, Іспанії та Бельгії заборонили незабезпечені короткі продажі акцій.

Аналогічне рішення ухвалило Управління з нагляду за фінансовими ринками Великобританії. До того ж, активний трейдинг з грою на пониження підходить не всім. Грати з цим можуть лише дуже досвідчені інвестори або ті, хто готовий дуже сильно ризикувати.

Читайте також: Шок попиту і пропозиції. Ціни на нафту досягли мінімуму з 2003 року

Вкластися в ліки і нові біотехнології

Падають в ціні акції далеко не всіх компаній. На тлі боротьби з коронавірусом активно дорожчають папери фармацевтичних і біотехнологічних корпорацій.

Особливо комфортно в нинішній ситуації подчувається біотехнологічний сектор: він отримує більшу частину інвестицій. Ліків від коронавірусу поки ще не знайдено. Тому уряди щедро спонсорують такі дослідження і розробки.

Особливо пильно варто придивитися до акцій компаній, які вже залучені до роботи над вдосконаленням тестів і вакцини проти коронавірусу, а також просунулися у пошуку ліків від цієї хвороби.

Які прибутки може принести вкладення в акції таких компаній, покаже простий приклад. 17 листопада 1 акція американської компанії Co-Diagnostics котирувалася в NASDAQ за $0,97 за штуку, 17 березня – вже за $10,68. Тобто за 4 місяці її вартість зросла в 11 разів.

Чим пояснюється таке зростання вартості? Co-Diagnostics — перша американська компанія, що отримала маркування CE (європейська відповідність) для теста COVID-19. А тому стала постачальником номер один таких тестів у всьому світі.

На тлі нових досягнень акції Co-Diagnostics будуть дорожчати і далі. 17 березня компанія повідомила, що тепер зможе продавати свій тест всередині країни широкому колу американських лабораторій без попереднього дозволу на екстрене використання, що означає істотне розширення ринків збуту.

Аналогічний тренд демонструють акції ще одного американського представника сектора біофармацевтики — ChemoCentryx (CCXI). Компанія розробляє нові ліки для боротьби з запальними та аутоімунними захворюваннями, а також шукає методи боротьби з раком.

На піку популярності її акції опинилися після того, як 11 березня представник ChemoCentryx заявив, що розроблений ними препарат, який зараз проходить клінічні випробування, може допомогти хворим коронавірусом. Якщо 18 листопада акції ChemoCentryx в NASDAQ котирувалися за $8,7, то рівно через 4 місяці – за $33,65, тобто приріст склав майже 387%.

За цей же період приріст вартості в 311% показала інша біотехнологічна компанія, що спеціалізується на створенні ДНК-вакцин для лікування інфекційних захворювань та раку — Inovio Pharmaceuticals, Inc. (INO).

Її акції різко зросли, коли фонд Білла і Мелінди Гейтс видав їй грант у розмірі $5 мільйонів на створення вакцини від коронавірусу. Зараз у INO є вакцина під назвою INO-4800.

Вона відправиться на клінічні випробування на початку квітня 2020 року. Тоді ж компанія отримає грант в $9 мільйонів від норвезької коаліції щодо забезпечення готовності до епідемій. І, очевидно, зростання вартості її акцій продовжиться.

Алгоритм дій інвестора, який вирішив зробити ставку на біофарм і фармацевтику, надзвичайно простий: чим довше будуть боротися з хворобою — тим більше можна заробити на зростанні акцій компаній цих сегментів.

Купити, доки не почало дорожчати

Не менш перспективною може виявитися і діаметрально протилежна стратегія вкладень. Якщо у випадку з фармацевтами ставка робиться на те, що епідемія затягнеться, то в другому – що епідемія швидко піде на спад і економіка почне відновлюватися.

Дотримуючись цієї стратегії, можна почати скупку акції потенційно перспективних компаній. Зараз аналітики прогнозують спад світової економіки в горизонті найближчих двох кварталів, після чого має початися пожвавлення.

«При падінні фондового ринку завжди є можливість заробити, якщо увійти в ті папери, які зараз невиправдано перепродані і надалі повернуться до своєї справедливої вартості», — вважає керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

Наприклад, зараз можна звернути увагу на китайські акції. Виходячи зі статистичних даних, опублікованих владою КНР, падіння промвиробництва в Китаї в перші два місяці цього року стало найсерйознішим за останні 30 років. Це погана новина.

Хороша – місцева економіка першою почне відходити від шоку. І це вже відбувається: підприємства вже повернулися до фази звичайної діяльності, є ефект «відкладеного попиту», який згодом утилізує надлишкові накопичені запаси. Місцевий центробанк знижує ставку, вливає в ринок гроші — все це змушує акції рости.

На що можна звернути увагу:

  • Онлайн-доставка товарів (BABA). По-перше, багато хто вже зрозумів, що ризику заразитися через посилки немає. А тому зовнішній попит може відновлюватися. По-друге, зростатиме внутрішній попит: китайці активніше замовляють доставку, відмовляючись ходити торговими центрами;
  • Соц мережі та інтернет-компанії, орієнтовані на Китай: Байду (BIDU), Вейбо (WB) тощо
  • Іноземні біржові фонди на Китай. Наприклад, найбільший біржовий фонд, що торгується на NYSE, для інвестуючих у китайські компанії – iShares China Large-Cap ETF (FXI). Або Shares MSCI China ETF (MCHI) — він торгується на NASDAQ і дає доступ до великих і середніх компаній Китаю
  • Фонди Гонконгу, наприклад, фонд iShares MSCI Hong Kong ETF (EWH) − інвестує в акції компаній, які торгуються на Гонконгській фондовій біржі

Шукаєш спокійну гавань? Обирай валютний депозит в каталозі від «Мінфіну»

«Можна задуматися про початок будівництва довгих позицій. Тільки не поспішаючи», — радить викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. Правда, одразу ж оговорюється, його слова не слід вважати порадою «закупитися на все».

На думку Андрія Шевчишина, зараз купувати акції краще частинами. «Припустимо раз на два тижні або місяць. Таким чином, сумарна позиція буде згладжена і навіть якщо ринок продовжить падати, буде можливість увійти в позицію за більш вигідною ціною», — пояснює він.

Нові можливості

На думку аналітика Фрідом Фінанс Україна Степана Джуса, варто інвестувати в бізнес, який займається технологіями доставки, телекомунікаціями, фармацевтикою.

«Цікаві технологічні компанії, які дозволяють користуватися хмарними сервісами і послугами в смартфонах, в тому числі, геймерські компанії (розробка онлайн-ігор) і компаній, що надають якісні сервіси віддаленого зв'язку і спілкування», — вважає він.

Заробити можна і на українських компаніях. «Акції Миронівського хлібопродукту на Лондонській фондовій біржі знизилися до $5,6 за акцію. Дивідендна дохідність при такій ціні становить 13%», — розповів «Мінфіну» аналітик Фрідом Фінанс Україна Денис Білий.

Читайте також: Повернення заробітчан, девальвація гривні та інші наслідки коронавірусу

«Тим, хто вже купив акції на піку — головне не панікувати. У світі була вже не одна криза і всі ці падіння ринок відігравав. Продавати вже пізно, а тому потрібно просто чекати, коли почнеться підйом ринку», — радить директор брокерської компанії Універ Олександр Куліков.

Він допускає, що зараз падіння ще може поглиблюватися, але все буде залежати від подальшого розвитку ситуації з коронавірусом. На його думку, обмеження, які зараз прийняті в світі, призведуть до зменшення кількості уражених, і таких піків зараження, як в Італії не буде. А значить і ринки піднесуться.

Коментарі - 13

+
+15
NordWind
NordWind
19 березня 2020, 14:04
#
Кто купил на пике, тому в лучшем случае придётся ждать годы до восстановления цены. Учитывая, что ничего лучше опять печатать ноли с компе не придумали, а печатать теперь придётся в разы больше (первый же раз надули пузырь), это автоматически включит мощную инфляцию и чтобы вернуть реальные свои, придётся ждать ещё дольше .
Жадность должна быть наказана, но пока понимания этого мало у кого есть. На 23 февраля у одного из знакомых спросил, что он будет делать с акциями на фоне распространяющейся короны, к тому времени я уже полностью закупил всё необходимое для карантина и сбросил большую часть активов (Praemonitus, praemunitus) , человек ответил, что хотел зашортить Теслу, но передумал - до выборов Трамп не даст упасть рынку.
Теперь даже звонить спрашивать сколько потерял не хочется.
Не будет в этот раз так легко и просто, как было в 2008.
+
+30
mary27
mary27
19 березня 2020, 14:39
#
Смешно, когда на ''минфине'' пишут об иностранных рынках акций.
Короткие продажи всегда опасны.

И да, а чего Иван Компан ни слова не сказал про ''растущие на 10% в год'' американские ETFы?
+
+30
kotmatroskin
kotmatroskin
19 березня 2020, 14:51
#
Читаешь и думаешь, ну это же 100% вариант! Прям рисков вообещ никаких, всё очень понятно. «Там» сидят и ждут когда мы прийдем зарабатывать на «их» акциях.
+
+15
mary27
mary27
19 березня 2020, 20:17
#
Ага)
Притом, что умные люди под новый год вышли в кэш, и ждут)
+
0
Seven S
Seven S
19 березня 2020, 18:50
#
Конечно же не стоит бежать и покупать акции - сначала взгляните на отчёт компании и убедитесь что она прибыльная.

Есть много других компаний, разрабатывающих вакцину.

Тут можно как заработать 100%, так и потерять 100%.

Но если вы заработаете 100% и потеряете 100%, у вас на счету будет 0.
+
+74
Y. D.
Y. D.
19 березня 2020, 18:57
#
Короткие позиции быстрее всего помогут вам расстаться с вашими деньгами. 

Фармацевты уже взлетели в феврале. Теперь у них спад -40% от максимумов февраля. INO вообще на 60% упала.
А что будет если они не выведут вакцину - их акции обесценятся обратно в 4 раза.

А Китай даже в 2018 году стоил меньше - когда у них не было таких проблем в экономике. Есть куда ему ещё падать.

Но это же реклама от брокеров - значит свой процент они легко заработают на клиентах)
+
+44
mary27
mary27
19 березня 2020, 20:16
#
Совершенно верно.
''Не важно, первым вы прибежите к финишу, или последним, производители кроссовок в любом случае заработают'' ©.
+
+21
sparky
sparky
19 березня 2020, 22:36
#
Лидером ценных бумаг на сегодня является туалетная
+
+21
Цой Жив
Цой Жив
20 березня 2020, 9:46
#
Власники Обухівського картонно-паперового комбінату вже оголосили про готовність викупити Епл, Алфабет і Фейсбук.
+
+6
mary27
mary27
20 березня 2020, 9:49
#
Давно я так не орала)
И ''Теслу'' на сдачу)
+
+30
Цой Жив
Цой Жив
20 березня 2020, 10:12
#
Тесла чудово впишеться в концепцію вертикальної інтеграції бізнесу Обухівського картонно-паперового комбінату:
безпілотники Тесла Модел С будуть розвозити преміальний продукт корпорації щасливим споживачам!
+
0
mobl
mobl
20 березня 2020, 11:33
#
Этому баяну уже неделя
+
0
bampi
bampi
20 березня 2020, 3:08
#
Чувствуется в комментариях и в статье настоящий патриотический дух)
Первыми растут не акции, а бросовые бумаги. Наиболее выгодно вкладываться сейчас именно в них, так как ликидность туда приходит первой. Сейчас спред с рейтингом B около 10% к риск-фри- не максимумы 2008, но и не минимумы. Учитывая размер ликвидности и FRA с NIRP, то вполне достаточно для покупок. В Украине от 5лет премия 1% - это с поправкой на ликвидность + CDS.  
А почему про  кэрри-трейд не расскажут снова? На нем больше заработать можно с теми же FVA (форвард на волатильность) при ограниченных рисках.
А вообще, с этим вирусом очень интересно. Почему Россия никак не отреагировала?! В 2016-2017 годах эта хрень уже была, но не было ни массовости, ни такой паники.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися