Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 березня 2020, 7:40

Ціни на бензин. Коли можна буде заправитися на 20 гривень за літр

На світових біржах нафта продовжує дешевшати. Аналітики кажуть, що нинішні котирування – ще не межа падіння. «Мінфін» розбирався, чому цінники на наших заправках відмовляються реагувати на світові тенденції і коли чекати знижок на бензин і дизель. 

Фото: 24tv.ua
що буде з цінами на паливо

Чому нафта дешевшає на біржах

Після того, як США оголосили про заборону в'їзду з Європи, а ВОЗ визнала коронавірус пандемією, вартість травневої нафти Brent просіла до 34,34 доларів за барель, тобто, впала, в порівнянні з попередніми торгами на 4%.

Позначилися також заяви Саудівської Аравії про намір підвищити видобуток нафти до безпрецедентно високого рівня — на мільйон барелів на добу. Нагадаємо: раніше саудити пообіцяли залити ринок дешевою нафтою і обвалити її вартість до 20 доларів за барель.

Бажання нарощувати видобуток «чорного золота» озвучили також Об'єднані Арабські Емірати. Місцева нафтова компанія ADNOC збирається збільшити продаж сирої нафти до більш ніж 4 млн барелів на добу, видобуток — на чверть, до 5 млн барелів на добу.

Експерти Rystad Energy не виключають, що в такій ситуації падіння цін до 20 доларів за барель цілком реальне. Запаси нафти у світі вже збільшилися на 7,7 млн барелів. І тепер все залежатиме від попиту.

Обвал цін на нафту і заяви про її подальше здешевленні налаштували покупців на дешевий бензин. Українські водії не виняток.

Коли дешева нафта «доїде» до споживача

Якщо б дешева нафта потрапила до України прямо зараз, ціни на бензин знизилися б, щонайменше, на 70 копійок за літр, а на дизель — на 20 копійок. Проте реалії геть інші.

«Котирування на нафту — це ще не сама нафта. Це вторинні фінансові інструменти, які тільки задають на ринку загальний тренд. Продавці реальної нафти зазвичай реагують на зміну котирувань протягом двох тижнів», — пояснив керівник спеціальних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

За його словами, ланцюжок в ціноутворенні на бензин наступний: протягом двох тижнів можуть впасти ціни на сиру нафту. Ще приблизно стільки ж знадобиться на зниження цін на нафтопродукти. Бензин і дизельне паливо можуть подешевшати приблизно протягом місяця, після розпродажу більш дорогих залишків.

Чому нашим автомобілістам не пощастить

Сильно подешевшати нафтопродуктам не дозволить девальвація гривні, що почалася: за останні дні нацвалюта вже просіла на 1,5%.

Крім того, на українському ринку нафтопродуктів виник дефіцит пропозиції, пов'язаний з обмеженням поставок з Білорусі. Ця історія не нова: Білорусь знизила відвантаження в Україну до прояснення ситуації із закупівлями російської нафти.

Росія пригрозила, що може запровадити для Білорусі експортне мито. Тому на березень прогнозується дефіцит нафтопродуктів у 70 тисяч тонн (при потребі в 600 тисяч очікується тільки 530 тисяч тонн). У підсумку, на початку березня, ще до світового обвалу нафтових котирувань, оптові ціни на нафтопродукти в Україні зросли в середньому на 75 копійок за літр.

З цінниками на АЗС все ще складніше. За словами голови консалтингової компанії А-95 Сергія Куюна, не варто очікувати, що ціни на бензин у нас слідом за нафтою впадуть на 30%.

«Нафта – лише одна зі складових в ціні нафтопродуктів, на яку припадає 30-40% від кінцевої ціни. Відповідно, зниження цін на нафтопродукти має скласти 10-15%. У нашому випадку треба стежити за котируваннями нафтопродуктів, а не нафти, темпи змін не завжди пропорційні», — написав Сергій Куюн на своїй сторінці у Facebook.

Аналогічні пояснення дають й інші експерти. «В Україні частка виробленого палива дорівнює 17,64% від усього споживаного обсягу. Левова частка — 82,36% — це імпорт (Білорусія, Росія, Румунія, Греція тощо). Тобто, Україна — енергозалежна держава. Тому нам необхідно дивитися не на котирування нафти, а на котирування нафтопродуктів», — пояснив «Мінфіну» директор департаменту стратегічного маркетингу та інновацій мережі «БРСМ-Нафта» Олександр Мельничук.

Він також акцентував увагу, що вартість нафти, це всього близько 40% складової вартості нафтопродукту, а не 100%, як хотілося б думати споживачам.

Хто переможе у боротьбі за ціни

І все ж, у теорії, ціни на бензин і дизельне паливо у нас цілком можуть обвалитися і до 20 гривень за літр. Щоправда, для цього потрібен жорсткий контроль з боку Антимонопольного комітету.

Як тільки ціни на нафту на світових ринках почали падати, антимонопольники в офіційному повідомленні заявили, що «уважно вивчати динаміку цін на ринку роздрібної торгівлі нафтопродуктами. Адже ціну не тільки на сиру нафту, але і на великий опт бензину і дизпалива очікує істотне падіння».

АМКУ також порадив продавцям не зволікати з переписуванням цінників. І нагадав про типову в наших реаліях ситуацію: коли нафта дорожчає, вони реагують миттєво, а ось у випадку здешевлення ресурсу — часто займають вичікувальну позицію.

Продавці також проігнорували попереднє зміцнення гривні майже на 20%. В кінці минулого року з цього приводу президент Зеленський навіть збирав представників великих мереж АЗС.

Тоді домовилися, що мережі будуть знижувати ціни на паливо, а влада, своєю чергою, почистить ринок від нелегальних заправок, які збивають ціни і не дозволяють офіційним мережам продавати великі обсяги палива. Обидві сторони слова не дотримали.

Експерти розповідають, що в регіонах одні нелегальні заправки закриваються, інші відкриваються. Так звана «бочка» (нелегальна АЗС) коштує близько 10 тисяч доларів і витрати реально відбити вже протягом місяця. Тому охочих вкластися в нелегальні АЗС менше не стає.

У підсумку, офіційні мережі не знизили ціни так, як дозволила міцна гривня та ринкова кон'юнктура, і певний потенціал для здешевлення зберігся. Звичайно, вносить корективи девальвація, що почалася.

«Підвищення курсу долара на 1 гривню дає збільшення ціни на бензин та дизель на 60 копійок за літр протягом двох тижнів», — говорить Геннадій Рябцев. Якщо долар подорожчає до 27 гривень, то заправники можуть підвищити ціни на бензин і дизель на 1,2 гривень за літр.

Інші експерти кажуть, що збереження поточних цін на заправках можна було б виправдати, якби долар коштував зараз 31 гривню, а євро — 34. Але поки що національна валюта так сильно не обвалилася.

За даними А-95, 11 березня ціни на українських АЗС незначно знизилися: бензин марки А-95 коштує в середньому країною 26,44 гривні, а дизель — 25,85 гривень.

Як буде далі — поки що невідомо. Якщо котирування на нафту у світі і далі будуть знижуватися, то подешевшають також нафтопродукти. В таких умовах навіть гривня, що падає, навряд чи може стати виправданням для мереж, які не бажають знижувати ціни. Якщо АМКУ спрацює добре, продавці змушені будуть знизити ціни хоча б на 40-50 копійок за літр.

В іншому випадку торговці зможуть тримати ціни, користуючись дедалі більшим попитом — тепла погода «плюс» посівна компанія, що наближається, зіграють їм на руку. Тож АЗС зможуть продавати паливо і за нинішніми цінами. А зростаючий курс долара просто дасть їм зайвий аргумент для того, щоб тримати ціни або навіть їх підвищувати.

Костянтин Соприкін 

Коментарі - 21

+
+109
Meloman
Meloman
13 березня 2020, 7:55
#
Наш бензин не з нафти роблять
+
+28
rredrred
rredrred
13 березня 2020, 19:44
#
Есть один способ ускорить падение цен на бензит и д/т - всем резко по возможности сократить количество покупаемого топлива. ужмитесь на недельку или на формуах договоритесь что какие то два дня на азс ни ногой, и тогда быстрее просядет цена
+
0
kilibomb
kilibomb
18 березня 2020, 22:50
#
Нефть то подешевела, а вот ослиная моча подорожала
+
+40
user793472975
user793472975
13 березня 2020, 8:28
#
Та років за 15. коли всі на водень і батарейки перейдуть.
+
0
dddiii
dddiii
13 березня 2020, 20:13
#
При цене нефти 35, теперь только в мечтах перейдути
+
+54
Alekspvl
Alekspvl
13 березня 2020, 9:13
#
При таком курсе Уже никогда, а там и электрокары подоспеют..
+
+11
Все буде Україна
Все буде Україна
13 березня 2020, 9:42
#
Никогда.А по поводу курса,так ты расти дорогой,уже низкий курс показал,что на ценообразовании он никак не отражается.
+
+55
alexodessa
alexodessa
13 березня 2020, 17:35
#
Это низкий курс не отражается, а высокий очень даже.
+
0
dddiii
dddiii
13 березня 2020, 20:15
#
Низкий курс нормально показал, на бытовой и инструментах, вообще шикарно
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
13 березня 2020, 9:48
#
Обвал цен на нефть. Сможет ли от этого выиграть Украина?

https://www.youtube.com/watch?v=uir49ykfKwI&t=1s

Подписывайтесь на youtube-канал Finance.ua и оставляйте свои комментарии под видео.
+
0
tarick
tarick
13 березня 2020, 10:17
#
Никогда. Акцизы на топливо - в Евро. Курс грн летит в пропасть.
+
+29
Simon1985
Simon1985
13 березня 2020, 18:35
#
Да нет, держиться пока
+
+8
tarick
tarick
13 березня 2020, 19:56
#
Падение на 7% за 4 дня - это «держится»?
+
+13
Elena1997
Elena1997
13 березня 2020, 20:39
#
Акции Боинга, Эпла и т.п. тоже пока держатся
+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
13 березня 2020, 11:15
#
В 2014 году
+
+81
DaveGrey
DaveGrey
13 березня 2020, 12:48
#
Ага «реагируют в течении 2 недель», это вы покажите сетям АЗС когда нефть дорожает, тогда и стоимость горючего повышается день в день.
+
0
Павел Кокарев
Павел Кокарев
13 березня 2020, 14:11
#
Теоретически оптовые цены на Газойль в южных портах на уровне 18 грн. Учитывая вес игроков первого десятка имеем маржи в пределах 1,5-2 грн., при текущих соотношениях валют. Учитывая размеры скидок в 4-5 грн на крупных сетях и логистику думаю реальная цена на уровне 26 за литр была бы обоснованной. На АЗС второй линии 22 грн./литр вполне возможна. Для цены в 20 грн./л нужна воля Правительства. Но мое личное мнение этого делать не стоит. Некоторые не связанные с энергоносителями бизнеса не стесняются закладывать 50-100% наценки. В Энергоносители не закладывают больше 20%. Это останавливает многих инвестировать в новые АЗС, нефтебазы, подвижной транспорт.
+
0
Gazzbut
Gazzbut
16 березня 2020, 19:58
#
Возле дома на заправке есть по 21.45 бенз, по запаху как растворитель, вот такой можно 20 разве шо продавать
+
+38
xo4y xo4y
xo4y xo4y
13 березня 2020, 18:49
#
Нефть падает-бензин не падает у нас, если бензин упал то цены в магазинах не пали(везде заложены расходы на доставку), нефть поднялась и бензин поднялся и цены в магазинах-аксиомы нашей страны.
+
0
marcher145
marcher145
13 березня 2020, 23:02
#
Посматриваю иногда цены на бензин, на этом сайте https://ru.globalpetrolprices.com/Ukraine/gasoline_prices/, и согласно им бензин уже подешевел, в долларах на -0,09 долл. или -7,8%, в гривнах -2,38 грн. или -8,1%, хотя сейчас опустят гривну что нивелируют просадку цены в гривнах
+
0
oleksandr2020
oleksandr2020
16 березня 2020, 18:37
#
Не когда, а где. В саудовской Аравии или в Эмиратах например.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися