Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 березня 2020, 16:23

НБУ розповів, як буде знезаражувати банкноти під час епідемії

Національний банк планує вжити додаткових заходів для боротьби з поширенням коронавірусу. Зокрема регулятор знезаражуватиме гривневі банкноти. Про це повідомили в НБУ під час брифінгу.

Національний банк заявив про наміри вжити додаткових заходів для боротьби з поширенням коронавірусу, зокрема знезаражувати гривневі банкноти.
Фото: politeka.net

Як оброблятимуть банкноти

Процес обробки готівки у центральному сховищі — це технологічний цикл, пояснюють в НБУ. Готівка, вилучена з обігу в комерційних банках, потрапляє до Національного банку. Її перераховують, а потім придатну готівку випускають в подальший обіг. Непридатні банкноти — утилізують.

Читайте також: Три тижні. В Україні ввели карантин через коронавірус

«Наш принцип на період коронавірусу буде трохи відрізнятися. Та готівка, яка буде надходити від комерційних банків, два тижні не буде оброблятися, щоб убезпечити наших працівників. І тільки після цього ми будемо її обробляти — і далі почнеться традиційний цикл», — пояснив голова НБУ Яків Смолій. 

«Тобто готівка, яка прийде „з вулиці“, на другий день до сховищ не потрапить. У нас є достатньо готівки, щоб підкріпити банки і банкомати нормальною, якісною готівкою», — повідомив Смолій.

У банкоматах вистачатиме грошей

Раніше в НБУ повідомили, що на час карантину банківська система працюватиме у звичайному режимі. Банки на сьогодні є достатньо стійкими, високоліквідними та капіталізованими і продовжують безперебійно обслуговувати клієнтів.

Читайте також: Укрпошта розповіла, як працюватиме під час карантину. Пенсії та грошові виплати доставлятимуть вчасно

«Національний банк готовий зробити все необхідне для забезпечення безперебійного касового обслуговування та поповнення банкоматів на випадок підвищеного попиту на готівку з боку населення», — повідомили в НБУ.

Ситуація з епідемією в Україні

  • Станом на 12 березня Центр громадського здоров'я отримав 46 підозр про захворювання коронавірусом, з яких 1 підтверджена (3 березня), решта випадків — негативні.

  • Нагадаємо, у Чернівцях 3 березня виявили вірус у чоловіка, який раніше подорожував до Італії. Станом на 10 березня стан чоловіка стабільний.

  • 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила пандемію коронавірусу у світі.

Коментарі - 2

+
+39
Dodikk
Dodikk
12 березня 2020, 16:30
#
Нужно просто бабки сразу переводить (жкх киев газ обленерго).Короче говоря пенсии
зарпалаты сразу отдавать кровосисям.
Люди не будут ходить на почту платить по счетам.А на хавку все равно не хватало.
+
+10
Kalluri
Kalluri
12 березня 2020, 19:08
#
Давайте все мне я обеззаражу
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися