Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 січня 2020, 13:37

Фінансувати українські університети будуть за новим принципом (інфографіка)

Міністерство освіти і науки затвердило показники, за якими буде визначати розмір фінансування закладів вищої освіти в Україні. Про це заявив заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний, передає прес-служба МОН.

Міністерство освіти і науки затвердило показники, за якими буде визначати розмір фінансування закладів вищої освіти в Україні.
Фото: unian.ua

Кількість бюджетників — не головний критерій

«Ми відходимо від державного фінансування за кількістю студентів, які навчаються на бюджеті. Вже цього року цей показник буде, ймовірно, впливати десь на 70-80%, і планомірно ми спустимо його вплив нижче 50%», — сказав він.

Більше уваги — регіонам

За словами заступника міністра, одним з показників є регіональний коефіцієнт.

«Тривалий час університети в регіонах відчували недофінансування, адже ні для кого не секрет, що випускники вибирають великі міста… Тепер система фінансування допомагає регіональним університетам, вводячи так званий регіональний коефіцієнт», — пояснив Стадний.

Читайте також: У Раді пропонують відкривати новонародженим українцям «економічний паспорт». Що це значить

Університети будуть об'єднуватися

«Ще одним у напрямі фінансування буде показник масштабу», — сказав Стадний.

За його словами, це економічний стимул для університетів до об'єднання.

«Якщо університети об'єднуються, то вони отримують більше. Наступним показником є кількість студентів. Але значимість цього показника зменшується, а через три роки становитиме менше 50%», — зазначив заступник міністра.

Успішність вузу — головний показник

Кабмін буде фінансувати університети залежно від їх успішності. Також, за його словами, є показник обсягу коштів, які університет залучив від бізнесу або міжнародних партнерів для фінансування досліджень.

«Отже, якщо хтось довірив свої гроші університету, це показник високої репутації. Держава повинна враховувати цей показник, а також винагороджувати таких».

Міжнародні рейтинги

Крім цього, будуть враховуватися міжнародні рейтинги. Якщо український університет потрапляє в міжнародний рейтинг, він отримує підвищений коефіцієнт, а, отже і підвищене державне фінансування.

Працевлаштування випускників

Ще один показник успішності вузу — працевлаштування випускників.

Якщо випускники університету будуть працевлаштовуватися на посадах, що вимагають кваліфікації вищої освіти, університети будуть отримувати більше фінансування. Якщо таких випускників менше — менше фінансування.

Читайте також: Майже половина безробітних українців мають вищу освіту

Коментарі - 5

+
+157
mary27
mary27
26 січня 2020, 13:56
#
Их закрыть надо 3/4, а не финансировать.
У нас все боятся девапльвации денег, но никого не волнует девальвация высшего образования.
Которое обесценилось, как купон.
+
+52
marcher145
marcher145
26 січня 2020, 14:34
#
По опыту учебы в Украинский вышке, как по мне финансирование слишком привязано к наполнению студентами мест на кафедрах, например,
1) даже полных «идиотов» в ускоренном порядке переводят на бюджет, если освобождается место. Поскольку бюджетник для универа выгодней платника.
2)в конце 4 курса, на 5 хотел уйти на заочку(платную) так меня чуть ли не со слезами попросили на кафедре идти на бесплатный стационар, у них был недобор

и вторая проблема это ужасный контроль качества которой тоже влияет на финансирование, два примера
1) гос. екзамены на 5 курсе - полный цирк, ради успешной оценки универа, студентам фактически сливают информацию что будет на гос. экзамене( у нас напрямую просто сказали будут задания прошлого года,)
2) защита диплома, что бы повысить успеваемость, даже у люди которые купили и распечатывали диплом за 5 мин до сдачи, успешно проходили комиссию не ответив не на один вопрос.

Все ради успеваемости и не потери гос финансирования,.......зачем такое образование?
+
0
mary27
mary27
26 січня 2020, 19:53
#
Про гос.экзамен - люто плюсую.
+
+30
05974950
05974950
27 січня 2020, 0:46
#
Тем более, можно без образования называть себя доктором философии в области права, а потом стать первым министром государства ))

+
+15
Olezhechka
Olezhechka
27 січня 2020, 9:26
#
Работал в данной сфере, всю грязь знаю не по наслышке. Закрыть все. Стариков разогнать, предварительно проведя справедливую аттестацию. Объединить по регионам, оставив максимум 10 штук. И главное, привязать к конкретной профессии, студент же выходит в большинстве случаев профаном в профессии, что выбрал.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися