Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 грудня 2019, 13:01

Економіку України може очікувати «ідеальний шторм»

У «Звіті про фінансову стабільність» Нацбанк зазначає, що до кінця 2022 року Україна має погасити близько $24 мільярдів валютних боргів. Щоб справитись з цією задачею, уряд планує нові запозичення.

Голова ради Нацбанку Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook звернув увагу на можливі ризики у зв'язку з цим. На його думку, економіка України найближчим часом може зіштовхнутись відразу з кількома негативними факторами одначасно. 

Всупереч позитивним очікуванням 

Ознайомився зі «Звітом про фінансову стабільність» Нацбанку. Наведу кілька пасажів з цього документа. З одного боку, стверджується, що за умови продовження структурних реформ, отримання запланованих траншів від МВФ і відсутності значних макроекономічних шоків, за базовим сценарієм державний і гарантований державою борг буде скорочуватися до 50% від ВВП на кінець 2020 р і 48% — на кінець 2021 р. З іншого боку, виплати уряду і Нацбанку в 2020-2022 роках разом з відсотками перевищать $24 млрд. Більшу частину цієї суми потрібно буде рефінансувати на зовнішніх ринках. Погашення та обслуговування валютного держборгу — ключовий середньостроковий виклик.

Зазначу якісний підхід укладачів звіту — прогноз вони обгрунтовують багатьма причинами. Це відповідально і професійно. Своє запитання хочу адресувати не тим, хто працював над складанням «Звіту про фінстабільність», а, так би мовити, вище і ширше — що буде, якщо не відбудеться кредитне співробітництво з МВФ або не все буде складатися зі структурними реформами (поки що не особливо складалося)? Або ще гірше — якщо в найближчі 2-3 роки почнеться рецесія в світовій економіці, яка буде супроводжуватися відтоком капіталу з країн, що розвиваються і, отже, призведе до більших ускладнень з рефінансуванням держборгу України шляхом залучення капіталу із зовнішніх ринків?

Більше того, що буде, якщо трапиться так званий «ідеальний шторм»? Ідеальний шторм — це ситуація, коли все, що можна уявити поганого, відбувається одночасно, підсилюючи ефект кожного з факторів. В результаті ідеального шторму, на морі здавалося б несподівано виникає хвиля нереально гігантських розмірів, що змітає на своєму шляху абсолютно все. Таке буває дуже рідко, але, якщо туди потрапляєш — наслідки сумні.

Чого турбуватися, скажуть оптимісти, хіба таке можливо? Можливо. Наприклад, в серпні 1997 року, за рік до світової фінансової кризи, індекс Доу-Джонса впав на 7,7% за одну торгову сесію. Видатний економіст і математик Б.Мандельброт оцінив ймовірність цієї події в одну п’ятидесятиміліардну. Але це мало місце. А щодо падіння індексу Доу-Джонса 19 жовтня 1987 на 29% за один день Мандельброт писав, що згідно зі стандартами фінансових теоретиків, ця подія може відбутися в одному з 1050 випадків. Це настільки мала ймовірність, що математики вважають, що вона не має сенсу, бо це число випадає зі стандартів природи. Проте, для Нью-Йоркської фондової біржі сенс торгового дня 19 жовтня 1987 був гранично ясним. І дуже сумним для багатьох її операторів.

Причини для настороженості

Я не нагнітаю ситуацію. Однак, бачу розрахунок на те, що все буде складатися вдало. Але є сигнали, які насторожують. В останні роки основна надія в Україні робиться на сільгоспсектор, він забезпечує приплив інвалюти, яка необхідна для обслуговування і погашення того боргу, який оцінюється в $24 млрд. Протягом наступних трьох років. Але, свіжі статистичні дані турбують.

У листопаді поточного року індекс сільгосппродукції в порівнянні з листопадом минулого року знизився в фізичному вираженні на 18,5%. З 2014 року, коли в розпалі були бої на Донбасі, це — найгірший результат. Можна пошукати пояснення у природи — незвично тепла погода призвела до того, що збір врожаю дещо змістився у часі, зростання в сільгоспсекторі припав на другий і третій квартали. З іншого боку, ми маємо виключно рекордний урожай -74,3 млн тонн зернових і зернобобових станом на кінець листопада проти 70,1 млн т за весь минулий рік (вже більше на 6%). Але за січень-листопад цього року індекс сільгосппродукції в порівнянні з аналогічним періодом минулого року зріс лише на 2,4% (у фізичному вираженні).

Шукаєш надійний банк для заощаджень? Валютні депозити зі ставкою до 5,15% річних

А, якщо подивитися на жовтень-листопад 2019 року в порівнянні з жовтнем-листопадом 2018 року, то падіння індексу становить 8,8%. Оскільки у четвертому кварталі відзначається зниження індексу сільгоспвиробництва, це зробить відповідний внесок у динаміку ВВП, яка, ймовірно, в четвертому кварталі пригальмує. Вона почала знижуватися раніше: якщо в другому кварталі зростання ВВП в порівнянні з першим склало 4,6%, то в третьому кварталі в порівнянні з другим — 4,2%.

Складаються передумови до уповільнення темпів зростання в аграрному секторі, який є локомотивом української економіки. Разом з тим, продовжує ускладнюватися кон'юнктура міжнародних ринків металопродукції і металосировини, а це — друга за значимістю експортна позиція України. На цьому тлі блискуча відстороненість Правління НБУ від ситуації з різким зміцненням гривні не цілком зрозуміла. Звичайно, якщо керуватися інтересами економіки в цілому, а не суто досягненням мети по споживчій інфляції.

Читайте також: Інфляція 5%. Чи не перестарався НБУ

Є питання і щодо облікової ставки. Не перестану повторювати — її зниження необхідно було починати в травні, коли стала очевидною тенденція дезінфляції. Якби так сталося, не було б зниження промвиробництва протягом п'яти місяців поспіль (а в обробній промисловості — шести місяців поспіль). Так, зниження ставки саме по собі не обов'язково дає очевидний ефект. Але в поєднанні з іншими діями стимулювання технологічних виробництв за допомогою низьких процентних ставок по кредитах — обов'язково. Хоча б з точки зору вирівнювання конкурентних умов з іншими країнами, де ставки нижче.

План дій

Що робити? Не покладатися на удачу, приватизацію, дерегуляцію та лібералізацію. Необхідна проактивна економічна політика, що включає втручання «зверху» і сфокусованість на експорті. Експортне зростання необхідне, така модель в післявоєнній історії приводила до успіху країн наздоганяючого розвитку. Починаючи з експорту сировини, перенаправляючи частину ренти від експорту сировини в технологічний інноваційний сектор в рамках промполітики потрібно поступово перейти до високотехнологічного експорту.

Стратегія зрозуміла — піднятися по тих же технологічних сходах, по яких свого часу піднялися розвинені країни, рухаючись від найпростіших технологій до передових рубежів інновацій та використовуючи низьку вартість робочої сили для збереження конкурентоспроможності, поки не будуть створені технології та поки не нагромадиться необхідний капітал, включаючи людський.

Уряд повинен створювати тепличні умови, відігравати роль «повитухи» економічного розвитку. Це вимагає великої уваги до виробника. Отримана економіка буде спочатку перекошена за рахунок експортно-орієнтованого сектора. Але це ті витрати, які необхідно понести, бо в результаті такого розвитку в країні будуть створені індустріальні сектори четвертої промреволюції. Це і буде найкращим варіантом структурних реформ.

В іншому випадку Україну чекає тотальна деіндустріалізація, оскільки внутрішній попит на промислову продукцію явно недостатній для існування висококонкурентних промислових секторів.

Якщо реалізувати цю стратегію, то наведені в «Звіті про фінансову стабільність» макроекономічні шоки будуть мати не настільки небезпечний вплив на стан української економіки. Та й співвідношення держборгу до ВВП буде знижуватися — як за рахунок зростання ВВП, так і за рахунок скорочення держборгу, потреба в нарощуванні якого буде знижена.

Читайте такожНацбанк знизив облікову ставку. Що це означає

Звичайно, ймовірність «ідеального шторму» не така вже й висока. Але ймовірність деяких випадків падінь індексу Доу-Джонса була набагато менше статистичної похибки. Що не вберегло від колосальних потрясінь.

Коментарі - 29

+
+140
yarg
yarg
23 грудня 2019, 13:36
#
«На этом фоне блестящая отстраненность Правления НБУ от ситуации с резким укреплением гривни „

эта отстраненность вызвана тем. что чтобы удерживать доллар от падения нужно его выкупать. Гривны для этого нет — значит нужно совершать эмиссию в огромных размерах. За каждый купленный миллиард долларов печатать 25 миллиардов свеженьких и пахнущих краской гривен. Которые будут раскручивать инфляцию в стране.

“Но в сочетании с другими действиями стимулирования технологических производств с помощью низких процентных ставок по кредитам — обязательно.»

автор традиционно забывает об отсутствии связи учетной ставки НБУ и реальных кредитных ставок.

«В противном случае Украину ждет тотальная деиндустриализация, поскольку внутренний спрос на промышленную продукцию явно недостаточен для существования высококонкурентных промышленных секторов.»

польшу — не ждет, Чехию — не ждет, Бельгию с голландией — не ждет, а нас ждет? Автор не понимает элементарных вещей?
+
+35
Roman Kachur
Roman Kachur
23 грудня 2019, 14:23
#
Вы серьезно сравниваете Украину нынешнюю с Польшей и Чехией?
+
+45
mary27
mary27
23 грудня 2019, 14:39
#
А чем Польша лучше?
Тем, что в нее 110 000 000 000 евро безвозвратной фин.помощи влили?
+
+30
yarg
yarg
23 грудня 2019, 15:10
#
А что не так ?
нынешняя Украина делает кучу высокотехнологичной продукции , которую ни Польша ни чехия делать не умеют. Если вы об этом. или о чем ?
+
+29
mary27
mary27
23 грудня 2019, 14:26
#
Он науковэць, кандидат, лауреат, ему можно.
+
+63
Владимир Долгов
Владимир Долгов
23 грудня 2019, 14:28
#
У Польши, Чехии... внутренний спрос - весь Евросоюз
+
+14
yarg
yarg
23 грудня 2019, 15:11
#
А кто запрещает нам туда продавать ?
+
+22
brigadirius
brigadirius
23 грудня 2019, 15:18
#
Квоты.
+
+14
yarg
yarg
23 грудня 2019, 15:35
#
Квоты есть только на сельскохозяйственную продукцию. И не так они и мешают - их постоянно увеличивают. А многие мы и не выбираем вообще.
+
+15
brigadirius
brigadirius
23 грудня 2019, 15:42
#
Да не только. По металлургии тоже есть. Евросоюз квотирует сырьё и полуфабрикаты, как раз то что мы в основном и экспортируем.
+
+29
yarg
yarg
23 грудня 2019, 15:51
#
Кто не дает открывать сборку ? имея под боком рынок евросоюза....
металургия наша никогда особо в европу и не шла - нет там на нее спроса . Наши рынки - ближний восток , северная африка , азия....
+
+15
brigadirius
brigadirius
23 грудня 2019, 15:55
#
Ниже я написал, кто не даёт. Налоговая с таможней и не даёт. Точнее работать ты можешь, только крышевание сьедает все доходы.
+
+37
Y. D.
Y. D.
23 грудня 2019, 13:45
#
Я прочитал статью как «Правительство должно создавать тепличные условия для экспортно-ориентированного сектора. Т.е. давайте девальвировать валюту резко. Полученная экономика будет сначала перекошена за счет экспортно-ориентированного сектора. Это и будет лучшим вариантом структурных реформ.»
+
+79
yarg
yarg
23 грудня 2019, 13:52
#
И что в результате ? 
ну обвальная девальвация у нас была уже не раз. И зарплаты при ней падали до смещных. Все уже было.
Небыло только последствий в виде экономического роста.
+
+14
mary27
mary27
23 грудня 2019, 14:27
#
Именно так. Такая ''лучшая'' из структурных реформ у нас недавно была.
+
+81
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
23 грудня 2019, 15:21
#
Юра, навіщо ж рєзко? Як раз треба було утримати курс і все, а тепер, коли все в дупі, то і рєзко не допоможе. Є не лише чорне і біле, а й ще понад 50 відтінків сірого. Не треба крайнощів. Стабільніст то ознака майстра, а метання туди-сюди характеризує дилетанта.
+
0
brigadirius
brigadirius
23 грудня 2019, 15:05
#
Банкиры себе очень льстят, думая что они решающе влияют на экономику. Воздействие налоговой на экономику на порядок сильней, чем разные там проценты по кредитованию. Пока не прекратится рэкет в виде блокирования налоговых накладных, ни о каком росте промпроизводства не может быть и речи.
+
+15
yarg
yarg
23 грудня 2019, 15:13
#
Наоборот - это профессора Данилишины считают что банкиры влияют на экономику.
На самом деле это не так , но вопрос-то в другом …..
Данилишин же хочет в кресло председателя НБУ , а не налоговой. Вот НБУ и «корень всех бед» :)))))
+
0
Алекс Орлов
Алекс Орлов
23 грудня 2019, 16:28
#
Украина продает бумаги в гривнах под 13-15%. С учетом роста гривны эти бумаги очень прибыльное дело, при условии что выводить их в валюту под тем же курсом. Думаю задумка соросят проста: гривневый долг переведут в валютные кредиты МВФ и еже с ними. Потом гривна сильно просядет и госдолг станет совершенно неподъемным.
+
+78
yarg
yarg
23 грудня 2019, 16:50
#
Что такое «соросята» ? так вы называете новую власть ? а почему ? 
как можно гривневый долг перевести в валютные кредиты МВФ ? если гривна просядет - те кто купили эти бумаги получат убытки.
зачем нужен «неподьемный долг» ? его никто обслуживать не будет

какие-то сложные у вас теории...
+
+44
SAndreyS
SAndreyS
23 грудня 2019, 17:36
#
Там поток сознания, бессмысленный и беспощадный. «Не учите экономику и финансы в школе, в институте, и государственные финансы с долгами будут для вас волшебством и магией».
+
0
mary27
mary27
23 грудня 2019, 19:29
#
Ага, ОВГЗ возьмут и конвертируют в SDR.
Под 15% уже не продают, поезд ушел)
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
23 грудня 2019, 19:01
#
«Отмечу качественный подход составителей отчета — прогноз они обосновывают многими причинами. Это ответственно и профессионально. Свой вопрос хочу адресовать не тем, кто работал над составлением «Отчета о финстабильности», а, так сказать, выше и шире — что будет, если не произойдет кредитное сотрудничество с МВФ или не все будет складываться со структурными реформами (пока что не особо получалось)?»

Наконец-то Данилишин хотя бы косвенно признал профессионализм нынешнего руководства НБУ.

Ну а все его вопросы и претензии имеют прямое отношение к исполнительной ветви власти в стране в лице Президента и Кабинета Министров.
+
0
Maxsvo
Maxsvo
26 грудня 2019, 6:05
#
Главный вопрос не в курсообразовании, а в дешёвых, доступных и долгосрочных кредитах, без этого технологическое перевооружение невозможно, но НБУ слишком непрофессионально и далёк от этого
+
+15
yarg
yarg
26 грудня 2019, 7:56
#
А какое отношение имеет НБУ к кредитованию  ?
открою вам тайну - все кто хоть как-то шевелятся у нас - закредитованы на 100 % 

+
0
mary27
mary27
26 грудня 2019, 23:05
#
Так выпускайте под 0,5% еврооблигации на Варшавской бирже, кто вам не дает, НБУ?)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 грудня 2019, 23:08
#
Совет НБУ не даёт добро...

Нацбанк - регулятор, а не коммерческий банк...
+
0
mary27
mary27
26 грудня 2019, 23:18
#
Вы как ребенок, через офшор)
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 грудня 2019, 23:55
#
Со вчерашнего дня празднуете и до сих пор?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися