Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 листопада 2019, 18:00

На скільки зростуть зарплати у 2020 році

Держава планує 40% зростання ВВП в найближчі 5 років. Але це не означає, що у працівників, які зобов'язані забезпечити це зростання ВВП збільшиться зарплата. Про те, чому наростає розрив між очікуваною зарплатою і тою, яку роботодавці готові платити розповіла HR-експерт Rоbota.ua Тетяна Пашкіна.

Незважаючи на плани забезпечити приріст ВВП у найближчі 5 років на рекордну суму — піклуватися про зростання зарплат не планує ані держава, ані роботодавці.
фото: bank.gov.ua

Згідно із заявами міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофія Мілованова, у 2020 році середня зарплата збільшиться на 2 000 грн. Таким чином, вже до 2022 року вона зможе досягти 16 000 грн. Нагадаємо, що Держстат перерахував середню зарплату у вересні нинішнього року — це 10 687 грн. Тобто за рік вона також зросла на 2 тис грн. Таким чином, приріст усіляких благ у найближчі роки планується тому ж рівні, що і цього року – виборний і нестабільний.

І натяки на приріст ВВП ніяк не корелюють з підвищенням оплати праці трудівників, які повинні цей приріст створити. Можливо, саме тому різниця заробітних плат, що пропонуються у вакансія, і очікуваних (судячи за даними резюме) сум винагороди практично завжди негативна.

Читайте такожРеальна зарплата в Україні за 9 місяців зросла майже на 10%

Співробітникам платять набагато менше, ніж вони очікують

Якщо детальніше розглянути ситуацію нинішнього року, то виявиться неприємний тренд. «Передвиборна стриманість» зростання зарплат обернулася зростанням очікувань. Як тільки ситуація роботодавці не змогли заговорювати співробітникам зуби історіями про неможливість підвищення зарплати, в зв'язку з прийдешніми виборами, очікування шукачів буквально підскочили вгору.

За один квартал розрив бажаного рівня зарплати і того, скільки роботодавці готові платити на цій посаді подвоївся. Цей розрив був завжди — але два квартали поспіль він становив лише 8%, а тепер різниця в очікуванні-пропозиції склала цілих 16%.

Вище цей показник був тільки у 2017 році, коли стався безвіз. Що ще більш сумно – цей розрив – не ситуативний. У третьому кварталі різниця між зарплатами у вакансіях і резюме посилилася, дійшовши до 17%.

Читайте такожЧотири біди бізнесу: від чого українці тікають за кордон

Відкладений попит на підвищення добробуту і необхідність підготовки до опалювального сезону, оплата навчання дітей та інші фінансові запити змушують шукачів «задирати» зарплатну планку.

Крім того, майже кожен 5 українець (судячи з даних одного з опитувань robota.ua) стикався з тим, що зарплату в компанії не підвищують від слова «зовсім» — максимум, після випробувального терміну додадуть обіцяне – а далі суцільне «зубожіння».

Тому, виходячи на ринок праці в спробі «проапгрейдити» роботу, такий кандидат ставить очікування «з запасом», щоб хоча б рік-два без підвищення протриматися. Бо традиції щорічно підвищувати співробітникам зарплату не тільки за їх заслуги, але і для компенсації інфляції і підвищення лояльності, у багатьох компаніях немає. А ось торгуватися на співбесіді, навіть бачачи зазначені в резюме очікування кандидата – традиція давня й загальноприйнята.

Зростання зарплати — всього лише ілюзія

Крім того, коли держава анонсувала «двохтисячний» приріст зарплати, цікаво, на якому рівні вона планувала інфляцію, зростання вартості комунальних послуг, курс долара і підвищення цін на базові продукти і товари першої необхідності?

Тому цілком ймовірно, що обіцяний державою приріст зарплати буде нівельований інфляцією.

З іншого боку, добре б, щоб навіть такий рівень зарплати був би офіційним і виплачували вчасно. А з цим у нашій державі є проблема. Відсоток сірого ринку праці досягає позначки у 40%, наприклад, в будівництві і торгівлі.

Процес «обілення ринку» гальмується через високе фіскальне навантаження і небажання роботодавців виплачувати серйозні суми «незрозуміло куди». Враховуючи досвід попередніх поколінь, що мали 100% офіційну зарплату і, як наслідок, жебрацьку пенсію, їх спадкоємці не поспішають повторювати цей досвід.

А борг за заробітною платою в останній рік коливається в межах 2,4-2,8 млрд. грн. Так, майже половина цієї суми – зарплати передчасно спочилих підприємств східного регіону і Криму. Але що заважає решті 56% економічно активних підприємств виплачувати зарплату вчасно? Принаймні, ніяких серйозних санкцій до керівників таких підприємств за несвоєчасну виплату зарплати я не пригадаю. Безкарність породжує вседозволеність. А у співробітників таких компаній відключає лояльність і готовність працювати на результат.

Читайте також: Українцям заборгували 3,4 мільярда гривень зарплати. Борги зростають

Кадри вирішують все

Не слід скидати з рахунків роботодавців, які ігнорують реалії ринку праці і твердо мають намір оплачувати роботу свого персоналу «за залишковим принципом». Або, вирішивши, що платять занадто багато, раптово вводять ситуативні штрафи або просто урізають зарплату.

Потім, звичайно, вони скаржаться на неадекватних співробітників і «шалену текучість», навіть не усвідомлюючи, що виною всіх цих негараздів є вони самі. Тому усвідомлення очевидного для багатьох факту – утримувати і розвивати своїх співробітників дешевше, ніж наймати нових, навчати, змінювати і знову набирати і навчати — могло б заощадити таким роботодавцям не тільки гроші, але і репутаційну шкоду, бо фахівці нині не збираються мовчати про недоліки роботодавців (наприклад, про підвищену економність або недотримання взятих на себе зобов'язань).

А що із зарплатою у сусідів

Плани нашої держави щодо зростання середньої зарплати мізерні, в порівнянні з показниками сусідніх держав. Конкуруючі за наших трудових мігрантів Чехія, Польща і Німеччина пропонують більш привабливі умови оплати праці, навіть якщо говорити про мінімальну заробітну плату. При цьому іноземні роботодавці готові мінімізувати або взяти на себе клопоти щодо переїзду, що теж додає привабливості їх пропозиціям.

Читайте також: Запробітчани: Свої поїхали, запрошуйте чужих

Враховуючи, що ситуація у наших «сусідів» динамічно змінюється, наші +2000 грн можуть не встигнути за кількісними і якісними змінами сусідніх ринків праці. Якщо Чехія щорічно подвоює квоту, сьогоднішні 40 000 робочих віз наступного року можуть стати 80 000 віз. Якщо врахувати, що зарплата коливається від 800 євро за некваліфіковану працю до 1500 євро за працю рядову з кваліфікацією, такі умови порадують багатьох українських трудівників.

Польща теж не «пасе задніх» — з огляду на прийнятий Німеччиною у 2020 році закон про спрощення працевлаштування громадян країн – не членів ЄС, вона активно нарощує власну привабливість для українських трудових мігрантів. З 2016 року мінімальна зарплата в Польщі збільшилася з 474 до 576 доларів на місяць. Середня оплата некваліфікованої праці у 100 грнгод, скасування податків для молоді до 26 років, які отримують менше 85,5 тис. злотих щорічної зарплати, поліпшення умов праці — все це має ширше відкрити кордон для залучення українських працівників.

Наступний рік може стати для Польщі переломним — або вже «укорінені польські українці» рушать далі до Німеччини, як самі поляки освоювали Великобританію та Ірландію. Або залишаться, але на інших, більш цікавих умовах. Якщо ж польським роботодавцям не вистачить трудових ресурсів (ми ж пам'ятаємо, що Польща залучила 106 млрд євро на будівництво нерухомості у 2014-2020 роках), вгадайте, звідки вони будуть залучати нових співробітників? Німеччина, з її мільйоном вакансій тільки в західних областях, готова приймати трудових мігрантів на «німецькі» зарплати і на більш пільгових умовах – це може внести нові нотки в переділ ринку праці.

В таких умовах приріст на 2 000 грн без кардинальних змін в умовах праці та корпоративної культури багатьох українських компаній може призвести до того, що брак персоналу стане ще більш значущим. Середня зарплата в невеликих містечках вже зараз – сума мізерна, а жебрацькі зарплати медиків, вчителів, бібліотекарів і багатьох інших стали звичною реальністю. Але не всі готові терпіти і миритися. І може так статися, що саме зараз для багатьох з них капне та сама «остання крапля», яка для багатьох стане точкою неповернення. І тоді закликати назад і повертати стане дорого, а то й зовсім неможливо. Ошукані українськими роботодавцями співробітники їм вже не вірять і на красиві слова не купуються. Ким будемо заповнювати наші робочі місця, кого будемо розглядати на вакансії? Чекаємо на ваші думки в коментарях.

Коментарі - 15

+
+59
chargedmen
chargedmen
29 листопада 2019, 11:08
#
Польша предложит вам 14-15 тыс грн. нетто (минималка в Польше там 11 тыс нетто), Германия 35 тыс. нетто… о каких 42 тыс говорится в статье? Прежде чем такое писать попробуйте поработать сначала заграницей. И попробуйте там выжить при их ценах на услуги и недвижку. Например в Киеве чтобы оплатить аренду комнаты достаточно 4 рабочих дня. В Варшаве — 6-7 дней.
+
+34
chargedmen
chargedmen
29 листопада 2019, 11:17
#
Больше могут предложить только 10% от всех иммигрантов в IT и медицине. Расчитывать на зарплаты на уровне местных — смешно. Только после получения гражданства.
+
+32
andrey2412
andrey2412
29 листопада 2019, 11:40
#
Это же данные с работа.юа Там завышают зарплаты.Тот кто искал, знает, что реально зарплаты ниже
+
+14
aktibuhs
aktibuhs
29 листопада 2019, 12:55
#
Я встречал и тех кто говорил, что в европу больше не поедет работать, так как там условия не человеческие.
Так и тех кто там остается и еще приглашает друзей. Отличаются первые от вторых тем, что первые хотели прийти на готовое, и хотят чтоб работодатель предоставил и жилье и все остальное; вторые же сами занимались поиском жилья и  работы.
+
0
andrey2412
andrey2412
29 листопада 2019, 11:43
#
В Германии цены на продукты кстати не сильно отличаются. Конечно если не брать Эко товары. Жилье же снять дороже раза в 2 чем в Киеве.
+
+14
Pareto
Pareto
1 грудня 2019, 16:54
#
Кроме всего прочего, в крупных городах еще и с предложением жилья совсем плохо.
+
0
Bischof
Bischof
29 листопада 2019, 13:05
#
Из всего написанного ключевая мысль:

«Процесс «обеления рынка» тормозится из-за высокой фискальной нагрузки и нежелания работодателей выплачивать серьезные суммы «непонятно куда». Учитывая опыт предыдущих поколений, имевших 100% официальную зарплату и, как следствие, нищенскую пенсию, их наследники не спешат повторять этот опыт.»

Вот когда налоги на труд снизят, то и зарплаты на руки выше станут, и обеление произойдет, и рост экономики ускорится. Плюс ещё нужен либеральный трудовой кодекс.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
29 листопада 2019, 16:16
#
У Німеччині з 5 тис нарахованої з.п. одинока людина платить 41,53%, а одружені та ще й з двома дітьми платить 32,77%.
+
0
Bischof
Bischof
29 листопада 2019, 20:18
#
А совершенно пофиг, какие налоги в развитой Германии, растущей в среднем на 1% в год. Для Украины это сравнение бессмысленно. Лишь намекну: в Германии не всегда были такие налоги. В период бурного роста они были гораздо ниже.
+
+5
Андрей Иванов
Андрей Иванов
29 листопада 2019, 17:19
#
Зарплаты приведены без вычета налогов. И 12 тыс. превращается в 10 тыс. на руки и это по сайту работа юа, а реально 7-8 тыс. Это касается Харькова. За 10 тыс. работа ненормированная 6 дней в неделю, неблагодарная.
+
0
chargedmen
chargedmen
2 грудня 2019, 16:38
#
Ну зато дома, в офисе, как человек, а не моете туалеты/на стройке/такситом убера за 15 тыс в Польше где нас считают вторым сортом… да и к тому же без каких либо прав.
+
+35
Андрей Иванов
Андрей Иванов
2 грудня 2019, 17:46
#
100%. Вкалывая там никаких денег не захочешь. Туда едет провинция, село, где нет работы в принципе или есть за 3-4 тыс. Сейчас ситуация в стране стабилизировалась, цены перестали расти, лучик в конце тоннеля показался. Лучше здесь за 7-8, чем в Польше за 15, а за 20 там уже переработки. И живут там в скотских условиях по 4-5 человек, чтоб домой осталось привезти. Разница с Польшей  у нас небольшая, Киевляне с ними приблизительно на одном уровне. Миллионники наши отстают раза в 1,5-2, провинция наша отстает раза в 3 ( у них по стране приблизительно зарплаты одинаковые, в маленьких городах есть работа и зарплаты). У нас страна заметно богаче ресурсами, инфраструктурой. Они только дороги подтянули и дома поутепляли, а в остальном сразу видно их примитив, отсталось социалистическую. Так что Польшу догоним очень быстро.
+
0
Dyma71
Dyma71
16 січня 2020, 8:07
#
Хто чув щоп поляк їхав на заробітки до України?
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
16 січня 2020, 10:11
#
В Польше есть работа, даже в провинции, райцентрах. Но поляки едут в западную европу. Зарплату 6000 злотых (36000 грн.) получает менеджер в иностранной компании и это считается очень круто. Обычный сотрудник зарабатывает 3000 злотых - 18000 грн. Продукты дороже процентов на 30, одежда такая же цена, услуги очень дорогие. Электроэнергия в 4,5 раза дороже, проезд в 3 раза. Туалет стоит 15 грн. Средняя зарплата в Польше 3600 злотых на руки, но 50 % получает ниже (от 2600 до 3600). Поэтому разделите их 18000 грн как минимум на 1,5 и получите 12000 грн. Но они сильно экономят, все дома утеплены, есть регуляторы тепла. Электричество в отеле это сумерки. Но есть и много преимуществ - хорошие дороги, общественный транспорт, чистота, все для людей - автовокзалы, туалеты чистые, современные. Преимущество в возможности выбора - где-то экономлю, где -то больше себе позволяю. У нас нет выбора - хватает на еду и коммуналку и так по мелочи. На той же коммуналке не сэкономишь. Но нужно признать, что у нас гривна укрепилась, зарплаты подросли и разница стала заметно меньше чем год назад.
+
0
media08
media08
15 лютого 2020, 18:02
#
Неужели автор посмел такое заявить?: -«Процес «обілення ринку» гальмується через високе фіскальне навантаження і небажання роботодавців виплачувати серйозні суми «незрозуміло куди».» Куда цензор смотрит?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися