Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 листопада 2019, 12:01

Як визначити вигорання і боротися з ним: поради експерта

Проблема вигорання досягла таких масштабів, що закривати на неї очі стало неможливо. У 2019 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) включила синдром емоційного вигорання до Міжнародної класифікації хвороб — стандарт для діагностики та страхування здоров'я.

Згідно з дослідженням кадрового порталу HeadHunter, 64% українців стикаються з синдромом емоційного вигорання. Як з ним впоратися, «Мінфіну» розповів тренер-психотерапевт Олександр Олешко, автор профільного курсу «АнтиВигорання».

Чому раніше ми не чули про вигорання

Вигорання — це бич нашого часу, побічний ефект цілеспрямованого світу. Наше життя прискорилося: інформації більше, бажань більше, начитався книг з «успішного успіху» — наставив собі більше цілей, взяв більше роботи, звалив на себе більше зобов'язань і… Бах! Пробки вибило. Ми ж знаємо, що не можна включати електрочайник і обігрівач в одну і ту ж розетку? Людина — це та ж розетка. В останні роки зріс темп життя — тобто зросла потужність електроприладів. А «проводка» залишилася стара. Тому емоційне вигорання трапляється все частіше.

Що таке вигорання

Вигорання часто плутають зі звичайною втомою, авітамінозом, лінню або поганим тайм-менеджментом. Насправді, головна проблема вигорання — відсутність енергії. І справа тут не у відсутності самомотивації або планування. Можна напланувати що завгодно, але якщо немає ресурсу на виконання завдань, то вони так і залишаться планом. А це небезпечно для представників будь-яких професій, будь-якого рівня посад.

Чим небезпечне вигорання

Крім неефективності на роботі, цей стан може спричинити особистісні зміни, складності в комунікації з людьми, аж до розвитку глибоких когнітивних спотворень і втрати працездатності.

По-друге, наступною стадією після вигорання може бути депресія. Тоді людині потрібна допомога не психотерапевта, а психіатра і медикаментозне лікування. Відчуваєте різницю? Розумієте, чому так важливо вчасно розпізнати у себе вигорання?

Як виявити вигорання

Це не так просто, тому що зовні життя вигорілої людини може виглядати цілком нормально: улюблена робота, грандіозні плани, досягнуті цілі.

Від інших його відрізняє лише те, що:

  • улюблена робота дратує,
  • немає енергії, щоб втілювати грандіозні плани,
  • досягнуті цілі не радують.

Як діагностувати вигорання у себе, колег, підлеглих? Дайте відповідь на питання:

  1. Нічого не радує?
  2. Впала працездатність?
  3. Все більше прокрастинуєте?
  4. Дратують колеги і рідні?
  5. Ні сил, ні енергії що-небудь робити?
  6. Починаєте ненавидіти улюблену справу?
  7. Не бачите майбутнього і сенсу в стосунках?
  8. Більше часу проводите в соц ережах і іграх?
  9. Виросло споживання тютюну, кави, алкоголю або солодкого?
  10. Після сну, вихідних і відпустки не відчуваєте себе відпочилим?

Якщо від 3 до 10 відповідей «так», варто звернутися до фахівця і почати працювати з вигоранням.

Яка причина вигорання

ВООЗ визначає вигорання як результат хронічного стресу на робочому місці, який не був успішно подоланий. Це погляд медиків. Я як психотерапевт бачу більш глибинну причину — це зрада себе. Поясню: якщо людина систематично займається не тим, що йому приносить самореалізацію, а тим, що йому нав'язано, він вигорає. Простіше кажучи, якщо ми не реалізуємо свої справжні потреби, то вигораємо. Механізм дуже простий: будь-яку витрачену енергію потрібно заповнювати. Якщо батарея смартфона розрядилася, потрібно зарядити її. Тільки тоді він буде працювати — очевидно. Але чомусь не очевидно, що з нашою батареєю та ж історія. Вигорівша — це людина з батареєю, що сіла.

Як боротися з вигоранням

1. Виявляти і реалізовувати свої справжні потреби.

Причому хочу зробити акцент на слові «виявляти». Сучасний світ — це гонка за «успішним успіхом». «Досягаторство» — це бич сучасності. Батьки, система освіти, суспільство, реклама, ЗМІ, соц. мережі, книги, історії успіху — все це вимагає від нас бути успішними, ефективними і продуктивними. Нам все життя нав'язують цілі і цінності. Ми їх втілюємо, витрачаємо енергію, але не отримуємо нічого натомість. Тому що це не наші цілі. Тому радості і енергії вони не приносять. А якщо батарею постійно використовувати і не заряджати, то рано чи пізно вона сяде.

Як її зарядити? Відшукати серед нав'язаних цілей і установок суспільства свої справжні потреби — те, що дійсно радує і заряджає енергією. І реалізовувати їх. У кожної потреби може бути маса способів для втілення.

Як зрозуміти свої справжні потреби? Наші бажання — це маркери потреб. Прислухайтеся до своїх бажань, спостерігайте за тим, що нас надихає, хто є взірцем у житті і систематизуйте.

2. Відмовитися від того, що забирає енергію, але не дає нову.

Це не тільки нав'язані цілі, але й заняття, що не приносять задоволення, інформаційне сміття, дратівливі люди в оточенні, нав'язані самому собі зобов'язання.

3. Уважно контролювати переробку стресу.

Простіше робити прибирання в тій квартирі, де часто прибирають, ніж розгрібати давні завали, вірно? Стрес теж простіше не накопичувати, а виводити регулярно. Потрібно знайти прийнятні для себе, «екологічні» способи переробки стресу: спорт, танці, творчість, лазня… Що завгодно, що допоможе не накопичувати стрес.

4. Стежити за своїм колективом.

Синдром вигорання може стосуватися як однієї людини, так і цілого колективу. Якщо немає профілактики вигорання, то в підсумку страждає не одна людина, а вся команда. В організації починається постійна текучка кадрів, страждає продуктивність праці, виникають конфлікти, відкриті і приховані, у співробітників немає ініціативи — це все ознаки вигорання всього колективу, особливо якщо раніше було інакше. Керівники та HR-фахівці, які цінують співробітників, повинні відстежувати вигорання.

І звичайно, ми самі повинні нести відповідальність за свій ресурсний стан. І при перших ознаках вигорання боротися з ним в зародку. Якщо власних знань для цього недостатньо, то звертатися до фахівця. Кошти, витрачені на своєчасну кваліфіковану допомогу, завжди будуть меншими, ніж шкода від втрати ефективності, дієздатності і як наслідок — роботи.

25 листопада стартує мій онлайн-курс «АнтиВигорання». Ця авторська методика допомогла вже тисячам людей позбавитися від вигорання і повернутися до повноцінного життя, в якому вистачає енергії на все заплановане і задумане. Курс триває 30 днів. Протягом місяця потрібно виділяти всього 10-20 хвилин на день на теоретичний урок і практичне завдання. Це можуть дозволити собі люди навіть з найщільнішим графіком. Тим паче, що після курсу цей графік автоматично стане менш щільним: повернувшись до свого ресурсного стану, на виконання всіх тих же завдань ви будете витрачати менше часу.

Детальніше про онлайн-курс «АнтиВигорання»:

https://education.oleshko.pro/av_new?gcpc=25c76

Коментарі - 3

+
+37
brigadirius
brigadirius
21 листопада 2019, 15:44
#
Цікаво. Нарахував в себе 7,5 признаків з 10.
+
+15
WAYS
WAYS
21 листопада 2019, 19:26
#
Вспомнилось видео https://www.facebook.com/leopard.not.a/videos/10157034907174545/
+
0
ippolit kavarzin
ippolit kavarzin
30 листопада 2019, 18:54
#
А мне кажется, что очень трудно выгорать, когда… кушать хочется! Вывод напрашивается сам! Ну, можно ещё добавить: выгорание никогда не наступит, если ты видишь счастье и успех других людей, тогда наступает зависть и злость, которые руководят всей жизнедеятельностью такого человека!
вывод: Завидуйте! Мстите успешным! И никакое выгорание Вам не страшно!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися