Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2019, 11:36

Як бізнес сплачує податки в Європі

Тотальна фіскалізація розрахункових операцій у країнах ЄС не популярна. Економіст Олег Гетман розповів «LIGA.net» про європейський досвід та системи оподаткування, які використовують за кордоном. «Мінфін» вибрав найцікавіше.

РРО, касовий апарат, торгівля, закон, бізнес, ФОП, Європа
фото: finansovyesovety.ru

Польща

Спрощені системи для підприємців у Польщі:

1. Оподаткування за єдиною ставкою згідно закону «Про єдину ставку податку на прибуток з певних доходів, отриманих фізичними особами» від 20 листопада 1998 року.

Закон передбачає дві системи оподаткування:

  • оподаткування доходів від несільськогосподарської діяльності, зокрема у сфері послуг. Це загальна сума платежу із задекларованих доходів. Оподаткуванню підлягає виручка, а не дохід. Тобто не дозволяється відрахувати будь-які витрати. Обчислений податок сплачується єдиним платежем.
  • спрощений облік, коли враховуються тільки доходи разом з витратами. Ставки податку для різних видів діяльності становлять 20%, 17%, 8,5%, 5,5%, 3% і 2%. Платники податків ведуть спрощений бухгалтерський облік: облік доходів, облік основних засобів та нематеріальних активів.

Читайте також: Електронними РРО підприємців забезпечать безкоштовно — Верланов

2. Податкова картка — ставки податку залежать від виду діяльності, кількості найманих працівників та розміру населеного пункту.

Податкова карта звільняє від бухгалтерського обліку, податкових декларацій і сплати авансових платежів. Суму податку визначає податковий орган окремо для кожного податкового року.

Податок зменшується на суму платежів за медичне страхування. Підприємець платить щомісяця: 7-й день кожного місяця за попередній місяць і за грудень до 28 грудня поточного фінансового року.

Податок сплачується на дохід фізичної особи, отриманий протягом податкового періоду, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня. РРО для даних платників не застосовується.

Читайте також: 50 днів уряду. Що встигли зробити

Хорватія

Окрема схема оподаткування підприємців — сплата одноразової суми на основі оцінки податкових органів.

Платник повинен:

  • не бути платником податку на додану вартість (відповідно до Закону про ПДВ);
  • мати щорічні надходження від своєї діяльності, яка не перевищує розмір, встановлений законом про ПДВ для обов'язкової реєстрація в системі ПДВ (300 000 хорватских кун, що складає 39 000 євро).

Платник податків веде лише облік отриманих сум за формою PO-SD. Він не зобов'язаний вести Бізнес-книгу та користуватись РРО, а також подавати річну податкову декларацію щодо цього доходу за статтею 44 закону.

Читайте також: ФОПи вимагають ветувати законопроекти про РРО

Чехія

Надається можливість сплатити єдиний разовий податок. Платник повинен звернутись до податкового органу не пізніше 31 січня поточного податкового періоду. Запит має містити дані щодо очікуваного доходу, витрат на нього та інші факти, що стосуються визначення єдиного податку.

Платник єдиного податку зобов'язаний зберігати звіти про розмір доходу, дані про суми дебіторської заборгованості та вести облік основних засобів, які використовуються для здійснення підприємницької діяльності.

Зараз платниками РРО не застосовується. Лише з середини 2020 року планується розширити сферу застосування РРО, але і тоді від його застосування будуть звільнені підприємці із двома найманими працівниками та невеликими доходами.

Читайте також: До яких наслідків призведуть закони про РРО та кешбек — юрист

Угорщина

У країні діє податок з фіксованою ставкою для низько бюджетних підприємств та малого бізнесу, дрібних платників податків — КАТА. Приватні/індивідуальні підприємці/підприємства повинні платити щомісяця фіксований податок в розмірі 50 або 75 тис. форинтів (відповідно 163 та 245 євро).

КАТА сплачується щомісячно на 12-й день місяця. Платник не сплачує податок, коли отримує допомогу внаслідок хвороби або нещасного випадку, допомогу по догляду за дитиною або припиняє підприємницьку діяльність. Підприємство платить за кожного зі своїх працівників за умови реєстрації за ознакою «дрібний платник податків з повним робочим днем”.

КАТА замінює:

  • прибутковий податок;
  • податок з дивідендів;
  • податок на прибуток;
  • соціальний внесок;
  • внески на медичне страхування;
  • пенсійні внески;
  • внески на охорону здоров'я;
  • професійний внесок.

Читайте також: Президент ввів дворічний мораторій на перевірки ФОПів

Що маємо

Широка фіскалізація не розповсюджена у європейських країнах. РРО не використовується торговцями на вулицях, маленькими крамничками чи під час надання послуг у невеликих закладах тощо. Експерти з питань податкової політики не знайшли приклади тотальної фіскалізації для всіх категорій підприємців у жодній країні ЄС.

Водночас розповсюджені моделі, у яких фіскалізуються ризикові категорії товарів, або підприємці, які здійснюють торгівлю на великих торговельних площах. Іноді фіксований податок визначається відповідно до товарів/послуг, які реалізуються, та кількості найманих працівників.

Такі підходи фахівці ГО „Інститут соціально-економічної трансформації“ рекомендують для України у своєму дослідженні. Для цього треба:

  • реформувати податкову та митну служби;
  • спростити всі процедури використання РРО;
  • запровадити безкоштовні програмні РРО.

Нагадаємо, що точилося багато дискусій навколо касових апаратів, електронного чеку та бажання влади взяти під контроль готівкові операції компаній.

Президент Володимир Зеленський відреагував на протести малого бізнесу. Він ініціював введення мораторію на перевірки ФОПів усіх категорій, крім ризикових, терміном на 2 роки. Про це повідомили у прес-службі глави держави.

Коментарі - 12

+
+30
brigadirius
brigadirius
22 жовтня 2019, 13:48
#
А в критериях признания предпринимателя рисковым есть пункт: інші ознаки. То есть налоговики по своей коруппционной прихоти как доили бизнес так и продолжат доить.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
22 жовтня 2019, 21:29
#
«Экономист Олег Гетман рассказал «LIGA.net» о европейском опыте»

И смех и грех...

В качестве европейского опыта приведены такие страны, как Польша, Хорватия, Чехия и Венгрия...

А ведь мог бы привести примеры таких стран, как Германия, Франция, Бельгия и Нидерланды...
+
+15
Bischof
Bischof
22 жовтня 2019, 23:18
#
А какой смысл приводить в пример самые развитые в мире страны и сравнивать из с Украиной? Что даст такое сравнение?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 жовтня 2019, 0:07
#
Если мы стремимся стать развитой страной, то и сравнивать надо с более развитыми странами с учётом хотя-бы населения сравниваемых стран.
Например, численность населения озвученных стран:
Украина = 42,3 млн 

Польша = 38,6 млн
Чехия = 10,5 млн
Венгрия = 9,7 млн
Хорватия = 4,1 млн

Германия  = 82,1 млн
Франция = 65,5 млн
Бельгия = 11,4 млн
Нидерланды = 17,0 млн

И какой смысл брать за базу для сравнения, например Хорватию,
чьё население не превышает численности киевлян.
+
+15
Bischof
Bischof
23 жовтня 2019, 8:07
#
А при чём тут, простите, население к РРО и системам налогообложения? Тут скорее надо сравнивать страны со сходным уровнем развития (и то с большой натяжкой) и сходными темпами роста. Какой смысл брать за базу для сравнения Францию и Германию — страны с наиболее развитой экономикой и растущие на 1-1.5% в год?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
23 жовтня 2019, 16:51
#
А при чем тут РРО если экономист Олег Гетман поднял вопрос о системах налогообложения. Количество населения сильно влияет на доходную часть бюджета каждой страны - ведь именно население и генерит эти доходы бюджета согласно ставок налогообложения по разным видам доходов.
+
+12
roman731
roman731
23 жовтня 2019, 13:55
#
Ого, оказывается ещё не перевелись желающие стать второй Францией, хорошо зашёл тезис в 1991-м.
+
+42
Lefert
Lefert
23 жовтня 2019, 6:09
#
Напомню, что у Польши, Хорватии, Чехии, Венгрии общие с нами корни и тюремный надзиратель, т.е. очень многие точки соприкосновения имеются. У той же Франции, Бельгии и Нидерландов- нет, а взять в расчёт восточную Германию не представляется возможным. Так что непонятна ваша риторика, может тема эта оказалась непосильной для вас?
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 жовтня 2019, 15:57
#
Главный вопрос в Украине.
Как заставить Ашан платить, как Ашан! И чтобы они не делали схему с 200 ФОПами кассирами.
И при этом, чтобы реальный ФОП не попал под раздачу, когда крупный бизнес будут трусить.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 жовтня 2019, 15:57
#
Ашан приведен для примера.
+
+15
Bischof
Bischof
23 жовтня 2019, 17:12
#
Очевидно же: снизить налоги и упростить администрирование на общей системе, либерализовать трудовое законодательство. Конечно, можно продолжать с бензопилой за комарами гоняться, как это делает Гетманцев, но ничем хорошим это не закончится.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
25 жовтня 2019, 16:06
#
Ну, возможно получится, а может и нет.
Вполне возможно, что, как ни платили, так и не будут платить.
Но что-то с этим делать однозначно надо.
Пусть умные решают, им за это деньги платят.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися