Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 вересня 2019, 16:54

Банкіри очікують зниження облікової ставки до 16,5%

Нацбанк на засіданні з питань монетарної політики 5 вересня може знизити облікову ставку мінімум на 0,5 процентних пункту — до 16,5% річних, вважають банкіри, опитані Інтерфакс-Україна.

Нацбанк на засіданні з питань монетарної політики 5 вересня може знизити облікову ставку мінімум на 0,5 процентних пункту — до 16,5% річних, вважають банкіри, опитані Інтерфакс-Україна.
Фото: prm.ua

Аргументи банкірів

«Ми очікуємо подальшого зниження облікової ставки на 0,5-1 п. п., оскільки бачимо поступове ослаблення фундаментального інфляційного тиску і зниження макроекономічних ризиків», — заявив аналітик інвестиційного бізнесу Укрсиббанку Михайло Харчук.

«Незважаючи на прискорення річної інфляції в липні до 9,1% з 9% за підсумками червня, відповідна динаміка здебільшого була продиктована ефектом бази, а також ситуативними чинниками, що перебувають поза монетарною політикою центробанку.

Затвердження нового уряду, очікування активізації реформ і відновлення співпраці з МВФ будуть сприяти поліпшенню інфляційних очікувань», — вважає експерт.

Читайте також: Нацбанк зменшив заборгованість перед МВФ

Він додав, що інфляційні ризики зберігаються, зокрема пов'язані з незвично стабільним на початку осені курсом гривні. Але реальна облікова ставка, навіть у разі рішучого ослаблення монетарної політики, залишається досить високою для абсорбції впливу цих чинників.

Голова правління Айбокс Банку Галина Хейло також вважає, що НБУ знизить облікову ставку у вересні на 0,5-1 п. п.

«Нацбанк у вересні може понизити облікову ставку на 0,5-1 п.п. Це зумовлено завданнями, які перед собою ставить новий уряд. Нагадаємо, прем'єр-міністр Гончарук заявив про істотне зниження ставок за кредитами вже з наступного року, а для цього необхідно зниження облікової ставки.

Читайте також: Чому в Україні високі ставки за кредитами і як їх знизити

«Про необхідність зниження облікової ставки також заявляли в Мінфіні та інших фінансових інституціях. З огляду на завдання уряду, на мій погляд, НБУ доведеться переглянути прогноз по обліковій ставці і прискорити динаміку її зниження», — зазначила Галина Хейло.

Андрій Приходько, начальник відділу по роботі з інвесторами банку «Кредит Дніпро», вважає, що правління Нацбанку за підсумками засідання з питань монетарної політики 5 вересня прийме рішення про зниження облікової ставки на 0,5% п. п.

«Зниження облікової ставки у вересні на 0,5 п. п. цілком імовірно, враховуючи позитивні тенденції на валютному ринку.

Читайте також: Нацбанк у серпні поповнив резерви на 300 мільйонів доларів

Крім того, Мінфін вже перевиконав річний план за гривневими позиками і має достатній запас накопичених коштів для майбутніх розрахунків за держборгом восени, тому гострої необхідності в залученні коштів через ОВДП зараз немає і, відповідно, немає стимулу підтримувати ставки на поточному, все ще досить високому рівні», — сказав експерт.

Начальник аналітичного відділу Альфа-Банку України Олексій Блінов також прогнозує зниження облікової ставки на 0,5 п. п.

Старший аналітик Райффайзен Банку Аваль Михайло Ребрик дотримується аналогічної точки зору: «У вересні ми очікуємо продовження циклу зниження облікової ставки на 0,5 п. п».

Отримати кредит готівкою

За його словами, зниження облікової ставки може бути обумовлено такими чинниками, як очікуване відновлення дезінфляційного тренду і зниження політичної невизначеності в результаті формування монобільшості в парламенті, затвердження композиції уряду, а також формування новим урядом амбітного плану структурних реформ.

Експерти вважають, що до кінця поточного року НБУ може знизити облікову ставку до 15,5% річних.

Що відомо

  • 19 липня 2019 року правління Національного банку прийняло рішення знизити облікову ставку до 17% річних з 19 липня 2019 року.
  • За словами голови НБУ Якова Смолія, метою регулятора є зниження облікової ставки до 9% до кінця 2020 і 8% до кінця 2021 року.
  • Короткострокову ціль зі зниження кредитних ставок для бізнесу і населення поставив уряду і Нацбанку президент.

Коментарі - 4

+
0
bonv
bonv
4 вересня 2019, 17:01
#
Очікуйте на більше:)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
4 вересня 2019, 17:24
#
Я думаю понизят не на 0,5%, а на 1%. Можно и больше.

Шансы:

1% - 60%.
0,5 - 30%.
1,5% и выше  - 10%.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
4 вересня 2019, 20:36
#
Повторю то, о чём писал в другой теме…

Для достижения ставки 9% к декабрю 2020,
НБУ должен каждый месяц её снижать на 0,5%
или каждые два месяца снижать на 1%.

Смолий не говорил когда в 2020 году он хочет увидеть ставку 9%.
Может Смолий желает увидеть ставку в 9% уже в январе 2020,
тогда надо снижать ежемесячно на 2%.
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
4 вересня 2019, 17:26
#
Не пробовали задействовать депозиты? Ох вейт помойки любят только халявные деньги НБУ(с которых не нада платить налоги)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися