Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 липня 2019, 11:51

Індустріалбанк судиться з НБУ через штраф

Національний банк отримав офіційне повідомлення про оскарження в судовому порядку рішення НБУ про накладення штрафу на Індустріалбанк в розмірі понад 6 мільйонів гривень. У зв'язку з цим в НБУ роз'яснили причини застосування заходу впливу.

Національний банк отримав офіційне повідомлення про оскарження в судовому порядку рішення НБУ про накладення штрафу на Індустріалбанк в розмірі понад 6 мільйонів гривень.
Фото: finclub.net

Підстави рішення

У червні 2019 року банківський регулятор ухвалив рішення про застосування до АКБ «Індустріалбанк» заходу впливу у вигляді накладення штрафу в розмірі 6 852 526,49 гривень.

Як зазначають в НБУ, підставою для такого рішення є встановлення регулятором факту здійснення Індустріалбанком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу та неналежне виконання банком обов'язку щодо управління ризиками.

Зокрема, регулятор виявив факти проведення за період з 31 жовтня 2017 року по 14 червня 2018 року трьома фінансовими компаніями – клієнтами банку (далі – фінансові установи) фінансових операцій із перерахування безготівкових коштів у сумі близько 906 млн грн до трьох інших банків згідно з договорами на послуги інкасації.

Читайте також: Суд Лондона завершив розгляд скарги Приватбанку проти екс-власників

Ці кошти в подальшому засобами інкасації інших банків доставлялися готівкою до підрозділів фінансових установ, зокрема, для видачі кредитів.

Характер та наслідки зазначених фінансових операцій дають підстави вважати, що вони можуть бути пов'язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку. Нацбанк зробив відповідні висновки, з огляду на ряд причин:

1) кошти отримано клієнтами банку від інших юридичних осіб переважно як відступлення права вимоги або як розрахунок за цінні папери (поза фондовою біржою) у безготівковій формі без дотримання принципу «поставка цінних паперів проти оплати» за ціною реалізації, яка до 36 разів перевищувала номінальну вартість цих цінних паперів;

2) в офіційних джерелах наявна інформація, що відокремлені підрозділи деяких з фінансових установ на момент укладення договорів на послуги інкасації не існували, щодо однієї фінансової установи згідно договору інкасації готівка розвозилась на 3 адреси, водночас відокремлених підрозділів у неї не було;

Читайте також: У Зеленського планують велику приватизацію: перші на черзі — банки

3) фінансові операції з погашення фізичними особами кредитів на відповідні суми та/або сплати відсотків за їх користування відсутні;

4) за інформацією Нацкомфінпослуг у 2017 році та у І півріччі 2018 року одна з фінансових компаній не надавала звітність щодо укладених договорів з надання коштів у позику, зокрема і на умовах фінансового кредиту фізичним/юридичним особам;

5) щодо фінансових компаній, наявні ознаки фіктивності;

6) щодо одного з емітентів цінних паперів у відкритих джерелах на момент проведення фінансових операцій була наявна інформація проанулювання всіх ліцензій на провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг та виключення цього емітента з реєстру фінансових установ.

Водночас банк не здійснював достатніх заходів, які дозволили б отримати вичерпну інформацію щодо вищезазначених клієнтів, їх спроможності ведення фінансової діяльності на відповідні об’єми, з’ясувати суть вищезазначених фінансових операцій, зокрема через здійснення поглибленої перевірки клієнтів, витребування у них додаткових пояснень, документів і відомостей стосовно фінансових операцій та подальшого використання готівкових коштів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися