Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 червня 2019, 13:28

Кабмін затвердив стратегію управління держборгом

Кабмін затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2019-2022 роки — основоположний документ для ефективної реалізації боргової політики. Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

Кабмін затвердив Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2019-2022 роки — основоположний документ для ефективної реалізації боргової політики.
Фото: zn.ua

Що відомо

Стратегія розроблена з урахуванням макроекономічних прогнозів та завдань бюджетної політики і спрямована на поступове досягнення до кінця 2022 року відношення обсягу державного боргу до ВВП на рівні не більше 43%.

«Після свого пікового значення у 69,2% в кінці 2016 року, державний борг у відсотках до ВВП знизився до 52,3% на кінець 2018 року. Цей індикатор є одним з ключових для інвесторів, адже показує здатність країни повертати борги. Це також свідчить і про зменшення боргового навантаження на бюджет країни", — наголосила міністр фінансів Оксана Маркарова.

Читайте також: Держборг, валюта та економічні ризики України

За її словами, стратегія з управління держборгом покликана продовжити таку динаміку.

Як будуть реалізувати стратегію

Реалізація завдань Стратегії передбачає такі заходи:

  • збільшення частки боргу в національній валюті;
  • залучення іноземних інвесторів до інвестування в гривневі ОВДП;
  • подовження середнього строку погашення державних цінних паперів і забезпечення рівномірного графіка погашення державного боргу;
  • операції з активного управління держборгом для зниження пікових навантажень на бюджет і стимулювання попиту на державні цінні папери;
  • проведення роботи з забезпечення повноцінного доступу України на міжнародний ринок капіталу;

Читайте також: Мінфін має намір скоротити держборг до 49% до кінця 2020 року

  • подальше вдосконалення політики управління держборгом через створення і функціонування Агентства з управління державним боргом з використанням кращих світових практик;
  • збільшення довгострокового пільгового фінансування завдяки розширенню співпраці з міжнародними фінансовими організаціями (зокрема, Світовим банком, МВФ, ЄБРР, ЄІБ) і країнами-партнерами.

Що це дасть

  • Впровадження середньострокової стратегії управління державним боргом на 2019-2022 роки, впевнені в Мінфіні, дозволить підвищити рівень прозорості політики управління державним боргом і підвищити її ефективність.

Раніше повідомлялося, що державний і гарантований державою борг України на 30 квітня 2019 року склав 2,12 трлн грн, або 79,82 млрд доларів.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися