Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 травня 2019, 8:04

Правила життя підприємців. Владислав Чечьоткін

У першому огляді «Мінфіну» — 10 правил життя від Владислава Чечьоткіна — засновника і одного з власників найбільшого інтернет-магазину України Rozetka.ua.

«Минфин» и Приват24 для бизнеса начинают серию публикаций об успешных украинских бизнесменах — «Правила жизни предпринимателей».
Фото: Новое время

«Мінфін» відкриває серію публікацій про успішних українських бізнесменів — «Правила життя підприємців». У цих матеріалах ми будемо збирати висловлювання бізнесменів про їх принципи ведення бізнесу, погляди на життя і секрети успіху.

 Партнер матеріалу — Приват24 для бізнесу

За результатами 2018 року Владислав Чечьоткін зайняв 29 місце в рейтингу 100 найбагатших українців від журналу «Новий час» та інвесткомпанії Dragon Capital. Його статки оцінили в $165 млн, за рік вони збільшилися на 124%.

За 15 років його невеликий стартап з продажу побутової та електротехніки перетворився в найвпливовішого гравця в онлайн-торгівлі.

Якщо у тебе є крутий зростаючий бізнес, часу немає. Твоя робота і є твоїм хобі.

10 правил життя від Владислава Чечьоткіна

1. Дуже важливий висновок, який я для себе зробив і який періодично доводиться робити заново: швидкість відіграє набагато більшу роль, ніж перфекціонізм.

2. Я проходив курс «Дизайн мислення» в Стенфорді. Суть в тому, що коли у тебе з'явилася ідея, потрібно відразу ж братися за її реалізацію. Проводити експерименти, придумувати прототип. В ході цього ти знаходиш дуже багато проблем, про які навіть не підозрював.

3. Я брав участь у всіх процесах створення компанії. Назву для магазину обирав дуже довго. Уже майже все було готово, а назви немає. Потім я зрозумів, що буду продавати все, що встромляється в розетку. Прийшов додому і кажу: «дружина, у нас буде «Розетка».

4. Ми вже 15 років працюємо разом з дружиною у спільному проекті. Звичайно, бувають конфліктні ситуації — ми намагаємося не переносити їх на сім'ю. В принципі, ми і бізнес побудували як сім'ю: розподілили ролі і, якщо хтось залазить на чиюсь територію, виїжджаємо на відносинах.

5. Коли я починав свій бізнес, у мене не було ніяких зв'язків. У батьків я не взяв ні копійки. У інвесторів не взяв ні копійки. Перші інвестори і перші партнери з'явилися в 2015 році, коли ми (з дружиною — ред.) вже були відомими, забезпеченими особами і вели досить успішний бізнес.

6. Я асоціюю себе зі своїм бізнесом. Проколи мого бізнесу — це мої проколи. І я готовий нести за це відповідальність.

7. У мене немає конкретних прикладів для наслідування, швидше якісь внутрішні переконання. Я намагаюся не брехати. Веду себе на рівних з іншими людьми і не намагаюся комусь щось довести. Мені набагато ближче відкрита і доброзичлива американська модель поведінки, ніж європейська або, тим більше, азіатська.

8. Раніше я сором'язливо придумував відмовки, коли мене питали про хобі. Відповідав: «Ну я люблю читати книги». Насправді, якщо у тебе є крутий зростаючий бізнес, часу ще немає. Твоя робота і є твоє хобі. Зараз у мене є щось схоже на хобі, воно пов'язане з очищенням мізків: я люблю гуляти в лісі, довго і без телефону.

9. Мотивація на старті і мотивація зараз відрізняються. Сьогодні хочеться бути першим, найбільшим, улюбленим. Звичайно, хочеться грошей, але набагато менше, ніж на самому початку бізнесу. Сьогодні мотивують різні експерименти, нові горизонти, напрямок бізнесу.

10. Найголовніше питання для нас (Розетка — ред.) — це чесність. При цьому немає ніяких півтонів, мовляв, хороший фахівець, значить нехай трохи краде. Друге — клієнт завжди правий. Всі співробітники пам'ятають, що вони підлеглі клієнта.

Партнер матеріалу — Приват24 для бізнесу


 

Коментарі - 13

+
+45
bonv
bonv
28 травня 2019, 11:57
#
Спочатку ти працюєш за гроші а потім гроші працюють на тебе..
+
+24
iuriivladimirov
iuriivladimirov
28 травня 2019, 13:17
#
Всё правильно, и со всем был согласен пока не прочитал 10-е правило. Вот это уж точно не про Розетку. Хотя описания, обзоры, видео по товарам у них лучшие. Много лет выбираю на Розетке, а покупаю где лучше цена/условия (бывает и на Розетке..иногда).
+
0
vladymyrkiev
vladymyrkiev
28 травня 2019, 17:17
#
П.10. 2 или 3 года назад покупал холодильник. Если после доставки хочешь включить его, то он должен ехать вертикально. Иначе, ему нужно после дороги перед включением постоять часа 3. Мне позвонили и предложили привезти горизонтально (можно привезти в микроавтобусе, а не грузовой машине), я отказался. После тишина... Набираю Розетку, мне начинают дуть в уши о том, что на складе нет света с самого утра. Всё бы ничего, но холодильник должен был стать перед началом сборки кухни. При этом я дал предоплату за сборку кухни в выходной день (в будни куда проще). В итоге, я попал на 2,5 тыс. грн.
+
+48
Имя Фамилия
Имя Фамилия
28 травня 2019, 19:38
#
Какое-то сплошное бла-бла-бла. «Когда я начинал свой бизнес, у меня не было никаких связей. У родителей я не взял ни копейки. У инвесторов не взял ни копейки.» как в известном анекдоте - Как вы стали миллионером? - ну я помыл одно яблоко, продал, помыл второе, продал, а потом бабушка оставила наследство
+
0
Имя Фамилия
Имя Фамилия
28 травня 2019, 19:41
#
Чем-то все эти правила напоминают ширму
+
+7
Anko
Anko
29 травня 2019, 15:13
#
Ага, понтов очень много и пустых слов тоже.
- в Киеве году в 2006-2007 слышал от не последнего человека в розетке - совершенно другую историю ее открытия (пересказывать не буду)
- «клиент всегда прав» - ну посмешило, примерно каждая 3-4 покупка в Розетке с теми или иными проблемами, самая наименьшая - заказ почему-то отправляют не на указанный склад Новой Почты, приходится делать переадресацию, платить за нее, ждать лишний день, причем изменить склад получателя Розетка уже не может и все тут! Потому стараюсь в Розетке покупать ну только в крайнем случае.
+
0
mary27
mary27
29 травня 2019, 15:38
#
+1000.
+
0
Anko
Anko
29 травня 2019, 15:22
#
+ added
Не отрицаю, Розетка стала одним из успешнейших инет-мазагинов в Украике, переросла свою первоначальную задумку, став маркет-плейсом.
+
0
mary27
mary27
29 травня 2019, 15:38
#
Это называется «систематические ошибки выжившего».
+
0
Mess
Mess
29 травня 2019, 7:27
#
Полностью со всем согласен, только у меня и в начале деньги не самая сильная мотивация. У родителей занимал в начале тысячи полторы долларов, отдал за 3 месяца.
+
0
brigadirius
brigadirius
29 травня 2019, 10:11
#
В Украине одно правило успеха в бизнесе: иметь адекватную «крышу».
+
0
Mess
Mess
29 травня 2019, 13:40
#
Пока обяшолся, но может и пока.
+
0
TheMilk
TheMilk
29 травня 2019, 15:08
#
Это и не правила даже — просто рассказ о себе и своем деле.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися