Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 березня 2019, 8:30

Масштабні злиття: що чекає світовий банківський ринок

Французька банківська група Societe Generale продовжує розпродавати свої активи в країнах Центрально-Східної Європи, а Deutsche Bank та Commerzbank розпочали переговори щодо злиття.

Французская группа компаний Societe Generale продолжает распродавать свои активы в странах Центрально-Восточной Европы, а Deutsche Bank и Commerzbank начали переговоры о слиянии.
Фото: barrons.com

Про «свіжі» новини з ринку великих банківських злиттів розповів на своїй сторінці у Facebook заступник виконавчого директора від України в МВФ Владислав Рашкован.

Societe General

Фінансовий конгломерат Societe Generale продовжує планомірний вихід з ринків, які не є для нього ключовими. В першу чергу це стосується країн Центрально-Східної Європи:

  1. OTP Bank купує Mobiasbanca Societe Generale у Молдові.
  2. OTP Bank також купує Societe Generale у Чорногорії.
  3. Австрійський банк Steiermärkische Sparkasse (Erste Group) купує у Societe General банк Ohridska Banka в Македонії.
  4. Минулого року французька група вже продала OTP свої банки в Албанії, Болгарії та Сербії.

Також Societe Generale на початку цього року продав локальному банку ABSA свій підрозділ, який займався кастоді, цінними паперами і клірингом у Південній Африці. А в середині минулого року продав свій private bank в Бельгії голландському ABN Amro.

Deutsche Bank + Commerzbank

У неділю Deutsche Bank та Commerzbank оголосили про початок формальних переговорів про злиття, про що написали усі провідні світові видання. Чому це важливо?

У 2016 році МВФ назвав Deutsche Bank «world's biggest potential risk among peers to the financial system», тобто потенційно найбільш ризикованим серед глобальних системоутворюючих банків для світової фінансової системи. Вже тоді були чутки про потенційне об'єднання цих двох банків. Але у 2016 році Deutsche Bank відмовився від ідеї і зайнявся внутрішньою реструктуризацією, кілька спроб якої виявилися невдалими і коштували позицій багатьом топ менеджерам.

На тлі зниження курсів акцій обох банків, в червні минулого року чутки про потенційний консолідаційний проект поновилися. Кажуть, до угоди підштовхувала влада Німеччини — Берліну важливо мати сильного національного банківського чемпіона, щоб фінансувати експортно-орієнтовану економіку. Я писав про це у 2018 році. При цьому кажуть, що два великі акціонери DB вважають цю угоду невчасною.

Чому Commerzbank?

Справа в тому, що держава і так володіє там 15% акцій, як результат націоналізації після кризи 2008 року. Отже, держава може трохи диктувати свою волю менеджменту банку.

Як буде виглядати об'єднаний банк?

  • Приблизно 1.8 трлн євро активів. Фактично це буде третій банк в Європі після HSBC та BNP — капіталізація 25 млрд євро.
  • 20% ритейл ринку Німеччини.
  • Загалом 140 тис. співробітників: 91,700 в Deutsche Bank та 49,000 в Commerzbank.

Які ризики?

По-перше, профспілки вже проти. Угода передбачає звільнення близько 30 тис. співробітників об'єднаного банку, переважно в Німеччині. Боротьба буде серйозною.

По-друге, є ризики інтеграції. Commerzbank давно працює з малим та середнім бізнесом Німеччини, в той час як Deutsche Bank вважається оплотом імперіалізму, який сфокусований на світовому пануванні, а не на проблемах німецьких бюргерів.

По-третє, угода вимагатиме розкриття всіх скелетів у шафах — типу інвестиції в італійські держпапери та адекватне відображення в обліку проблемної заборгованості. Так що ми ще зможемо побачити зміну фінансових результатів банків до угоди.

У результаті потенційної угоди держава отримає більшу частку в найбільшому банку країни — не дуже бажаний феномен для ринкової німецької економіки. Особливо беручи до уваги, яку роль Deutsche Bank відаграє на міжнародній арені.

Правління зустрілося 18 березня, представники наглядових рад банків — 21 березня. Думаю, нас очікує цікава весна — буде багато новин про цю угоду.

Коментарі - 2

+
0
yarg
yarg
22 березня 2019, 13:49
#
Сливаются, сливаются, растут, потом прогорают — большие структуры нежизнеспособны. Разваливаются на мелкие — потом опять начинают сливатся. И все по новой.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
22 березня 2019, 15:13
#
Они не сливаются, потому что хотят. Они сливаются, потому что у них нет другого выхода. Да и рынкам это нравится — нужно же будоражить инвесторов в прострации…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися