Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 грудня 2018, 14:01

Старі накопичують, молодь позичає

Близько 30% жителів України, а це 9,5 млн дорослого населення країни, не користуються фінансовими продуктами взагалі або використовують їх мінімально.

Рівень фінансової інклюзії, тобто доступності фінансових послуг для населення, в Україні невисокий. Наприклад, за оцінками Світового банку, рахунок в банку є лише у 63% жителів нашої країни. І справа не тільки в тому, що люди бояться довірити свої гроші банкам, але і в слабо розвиненій фінансовій інфраструктурі. Ця проблема особливо відчутна в невеликих населених пунктах.

Співробітники компанії GfK в рамках соціологічного дослідження щомісяця опитують тисячу осіб у віці старше 16 років. Питання стосуються доступності фінансових продуктів в Україні для різних категорій населення. Респондентів підбирають таким чином, щоб їхні відповіді максимально повно відображали думку населення в цілому.

Результати останнього опитування представила на FinRetail 2018 керівник відділу досліджень в галузі фінансів та роздрібної торгівлі компанії GfK Ukraine Лідія Кулиба. «Мінфін» публікує головні тези виступу.

Як часто українці користуються банківськими та фінансовими послугами

  • 11% не користуються взагалі, в тому числі не проводять платежі.

  • 17% здійснюють безготівкові платежі, але не мають ні банківських карт, ні кредитів, ні депозитів. Для оплати 80% представників цієї категорії йдуть довідділення небанківських фінустанов, перш за все, на пошту. І тільки 10% користуються послугами банків.

  • 36% здійснюють платежі і користуються банківськими продуктами, які за них обрав хтось інший: в першу чергу це зарплатні та студентські карти.

  • У 35% крім зарплатної і стипендіальної є інші карти, які вони обрали самі, плюс відкритий кредит або депозит.

Аудиторія користувачів фінансових послуг зростає, але досить повільно. У минулому році її частка становила 68%, а в цьому — 70%. Зростання відбувається в основному за рахунок новачків — тих, хто вперше відкриває зарплатну, студентську або пенсійну картку.

Соціально-демографічний портрет користувачів фінпродуктів

Пасивна аудиторія користувачів фінпослуг

У своїй більшості ті, хто зовсім не користується фінпослугами, — це або дуже молоді люди, або люди похилого віку. Платить за них, швидше за все, хтось інший.

Що стосується аудиторії, яка з усіх фінпослуг користується тільки платежами, то її можна розділити на дві підгрупи. Представники першої платять через відділення пошти, а другої — через банки. До першої групи належать переважно жителі сільської місцевості, це люди старшого віку з низьким рівнем освіти. Ті, хто здійснює платежі через банк, теж старшого віку, але вони, як правило, більш освічені і продовжують працювати. Основна відмінна риса цих людей в тому, що вони усвідомлено зробили вибір на користь готівки і не хочуть користуватися нічим, крім обов'язкових платежів.

Активна аудиторія користувачів фінансових продуктів

Серед тих, у кого є тільки карта, найвищий відсоток працюючого населення.

Людей, які використовують додаткові фінансові послуги, теж можна розділити на 2 групи: перша намагається зберегти і примножити кошти, друга — бере гроші в кредит. Користувачі ощадних продуктів — це частіше люди старшого віку і, як правило, жителі невеликих населених пунктів. У великих містах люди зазвичай витрачають більше. Серед споживачів кредитних продуктів більше представників середнього віку, які працюють і мають середній рівень доходу.

Життєві цінності користувачів фінпослуг з різних сегментів

Серед тих, хто зовсім не користується фінансовими продуктами, досить багато молоді, яка націлена на розваги і хоче «брати від життя все».

У сегменті тих, хто здійснює платежі через небанківські установи, багато релігійних людей і прихильників традицій, для яких головний життєвий пріоритет — родина.

Потреби населення у фінансових продуктах

Близько 45% опитаних згадали, що протягом року у них виникали фінансові проблеми і були ситуації, коли грошей не вистачало. Серед таких респондентів більше тих, хто живе в сільській місцевості і обмежується платежами через Укрпошту. Причому багато хто з них вже користуються кредитними продуктами.

Тільки у 16% населення за останній рік була можливість накопичити гроші без шкоди щоденним витратам. Найменше таких серед неактивних користувачів фінансових продуктів, які живуть в сільській місцевості. Ця найбідніша аудиторія, у якій немає можливості відкладати.

Хочете вкласти гроші вигідно — беріть участь у програмі «Бонус до депозиту»!

Рівень охоплення інтернетом населення України

На початок 2018 року 63% респондентів користувалися інтернетом. Найбільший відсоток інтернет-користувачів серед тих, хто працює і у кого є хоча б зарплатна картка — 75%. Найнижчий рівень використання інтернету у тих, хто робить обов'язкові платежі через небанківські установи — 26%.

Готовність населення довірити свої кошти фінустановам

Тільки 4% опитаних дали позитивну відповідь на питання, чи гарний зараз час для відкриття кредиту або депозиту в банку. Така ситуація спостерігається ще з 2015 року і залишається практично незмінною. Чим менш активна аудиторія у фінансовому плані, тим нижче її зацікавленість в банківських продуктах.

Молода аудиторія, яка поки що не користується фінпослугами, більше зацікавлена ​​в кредитуванні. Можливість отримати додаткове фінансування залучає і тих, хто вже брав кредит раніше.

Фінансова доступність vs розміри населеного пункту

Чим менше населений пункт, тим рідше його жителі користуються фінансовими продуктами. Наприклад, в селах понад 40% населення платить готівкою або обмежується обов'язковими платежами. У містах-мільйонниках готівці віддає перевагу кожен 4-й житель, точніше 23% населення. Банківські карти мають 60% сільських жителів, і тільки 60% з них користуються картами для проведення платежів. Показники для великих міст істотно вищі: у 75% населення є хоча б одна карта і 85% ними активно користуються.

Жителі сіл і невеликих міст часто використовують готівку не по своїй волі. Важко користуватися фінансовими продуктами, якщо доступу до відповідної інфраструктури немає або вона слабо розвинена.

Якщо брати в середньому по Україні, то показники фінансової інфраструктури досить непогані: 50-75% респондентів відзначили, що недалеко від них знаходиться або банківське відділення, або відділення Укрпошти, Нової Пошти, банкомат або платіжний термінал.

Але якщо дивитися дані, виходячи з розміру населеного пункту, видно кардинальнурізницю. Тільки 20-30% сільських жителів сказали, що недалеко від них є якісь фінансові структури. А 17% відзначили, що ніякої фінансової інфраструктури поруч немає взагалі. У той час як в містах-мільйонниках доступ до фінустанов є у 80-90% жителів. Ці дані не включають Укрпошту, відділення якої досить рівномірно розподілені по всіх населених пунктах.

В середньому по Україні жителі витрачають 16-19 хвилин, щоб дістатися до тієї чи іншої фінансової інфраструктури. У селах цей показник може досягати півгодини.

 

Коментарі - 27

+
+30
Андрей Иванов
Андрей Иванов
10 грудня 2018, 15:14
#
У большинства либо нет свободных денег или одалживают. Капитал есть у нескольких процентов от всего населения, разбросанный по всем банкам. Остальные бабушки погоды не делают. Молодежь хочет жить сейчас и это нормально. Проблема в том, что у людей среднего возраста нет накоплений. Но с другой стороны у нас нет культа жить в кредит и это хорошо. На Западе, особенно в США если у тебя нет кредита, то ты *** . У них жить в кредит уже записано на подкорке. Я спрашивал знакомого из США — зачем в кредит, если ты можешь быстро накопить или купить сразу и его этот вопрос поставил в ступор. Ответ — зачем ждать -я хочу сейчас. Вышел айфон и он покупает в рассрочку по 50 долл. в месяц. А если ты стал некредитоспособным, то это целая трагедия. Человек как бы выбрасывается на обочину и не живет по их понятиям.
+
+9
Qwerty1999
Qwerty1999
10 грудня 2018, 16:03
#
Конечно американский подход многим кажется не правильным — жить здесь и сейчас.
Зато даже на этом форуме нам предлагают сегодня и сейчас ужиматься в расходах, отрывать от семьи ежемесячно по 500-700 баксов и откладывать на призрачную обеспеченную старость.
По ходу финансируя все тридцать-сорок лет каких-то дядей и тётей, которые всё это время будут жить и процветать за наши деньги…
+
+104
Captain  Cisco
Captain Cisco
10 грудня 2018, 17:50
#
У каждой медали есть две стороны. Видели когда-нибудь роющихся в мусорниках людей пожилого возраста? Если исключить форс-мажорные истории- раньше они жили здесь и сейчас. Логичней всё-таки соблюдать баланс.
+
+15
ramarren
ramarren
11 грудня 2018, 13:17
#
Как это исключить форс-мажорные истории? может сразу и жизнь исключить? Я думаю, что у большинства «роющихся в мусорниках людей пожилого возраста» были неплохие счета в Сбербанке СССР. Однако произошел «форсмажор». Предполагаю, что Qwerty1999 приравнивает в какой-то мере к Сбербанку СССР и Ощадбанк и всякие пенсионные фонды Украины, которые также могут вполне повторить судьбу предшественника. У американцев тут преимущество: они со своим долларом зеленым столетия живут. Он, конечно, тоже менялся по сути и содержанию, но обыватель этого особо не замечал.
+
0
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 15:36
#
Мне кажется роются в мусорке люди с псих. отклонениями или лентяи. Уважающий себя человек работает там, где платят, пытается экономить, отложить копеечку. Не будет лазить по мусоркам. Они же воняют… Это ж сколько воды надо будет, чтоб отмыться… — невыгодно и фууу
+
+24
Qwerty1999
Qwerty1999
11 грудня 2018, 14:13
#
Captain Cisco

Видели в девяностые годы прошлого столетия.
Сейчас в мусорках гребуться среднего возраста бомжи и наркоманы, зарабатывая деньги на сдаче вторсырья — бумага, стекло, пластик.
У всех пенсионеров есть достаточная для жизни пенсия.
В Париж не поедешь но и с голоду не умрёшь…
+
0
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 15:39
#
Да, так и есть. Люди, претерпевшие какие-то изменения в психике, считающие, что большего не достойны, ленивые, что пи… Не хотят работать, это их решение. Они смеются над рабочими людьми, которые каждый день работают. Считают себя лучше…
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
10 грудня 2018, 18:28
#
По своему жизненному опыту скажу, что молодому хочется потреблять — телефон, компьютер, одежда, встречи, бухаловка. За плечами родители, у которых ты живешь, которые многое оплачивают, а ты заработанное тратишь на себя. Молодой ты как бы в поиске себя и своего места. Становясь старше забот прибавляется, у родителей денег не берешь, а наоборот помогаешь. Понимаешь цену деньгам и необходимость резерва, потому что рассчитываешь уже только на себя. А старики я думаю просто не выживут без резерва на черный день.
+
+15
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 15:32
#
Там не все так просто. Американцы делают свой кредитный рейтинг специально, от него много зависит, напр: в аренду хороший дом или апартаменты по хорошей цене не дадут, если у тебя маленький рейтинг. Т.е. маленький рейтинг — ты неблагонадежен, невыгоден — сдерем 3 шкуры. А большой рейтинг — дадим почти задарма. Почти «Черное зеркало». Это маст хев, даже если не совсем и нужно. Ипотеку никто не даст или автокредит, если нет рейтинга по банкам.
+
0
ramarren
ramarren
11 грудня 2018, 13:19
#
Ну насчет смартфона подход может и правильный. Выплачивать 500 грн в месяц в течение года даже при ЗП 5000 (не говоря уже о более высокой) вполне реально, при этом сразу поулчаешь девайс, который можно использовать в том числе и для полезных вещей, а не только для звонков и игрулек. И риска особого нет, кроме как его же и потерять. Это не ипотека и не автокредит.
+
0
54022684
54022684
10 грудня 2018, 15:54
#
> Среди тех, кто совсем не пользуется финансовыми продуктами, достаточно много молодежи, которая нацелена на развлечения и хочет «брать от жизни все».

Занимательная и контраверсивная характеристика нашей молодежи :)
> совсем не пользуется
> «брать от жизни все»
+
+50
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2018, 17:12
#
«Старики копят, молодежь одалживает» У стариков.
+
+15
Maleficarum
Maleficarum
10 грудня 2018, 17:15
#
В продолжение темы. «В ноябре 2018 года состоялся опрос среди 2000 жителей Украины на тему того, есть ли у них какие-либо сбережения на случай, если они лишатся источников дохода. Исследование показало, что 43% респондентов не имеют накоплений вообще, 9-10% опрошенных имеют «финансовую подушку» на 1-2 месяца, 8% — на 3-4 месяца и 5% — на полгода.
При этом социологи отметили, что по сравнению с февралем 2017 года, количество украинцев, не имеющих накоплений, уменьшилось на 4%. Основная часть такого контингента – люди старше 60 лет, а наименьшая –тридцати- и сорокалетние. Кроме того, люди в сельской местности задумываются о завтрашнем дне чаще, чем те, кто живет в областных центрах.»
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
10 грудня 2018, 17:16
#
Сравнить условия и оформить заявку на кредит наличными

Оформить кредитную карту

Подать заявку на бонус от «Минфина»
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
10 грудня 2018, 18:20
#
Это реклама?
+
+27
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
11 грудня 2018, 14:36
#
Это информирование о сервисах порталов, что могут быть полезны пользователям, которые читают данную новость.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
11 грудня 2018, 16:26
#
:-)
+
0
Валентин Ковальчук
Валентин Ковальчук
11 грудня 2018, 10:35
#
Пластик — це тільки маленька вершина айсберга. Платіжна картка це навіть не фінансовий інструмент. Проблеми фінансової неграмотності переважної частини пересічного населення полягають у відсутності на українському ринку механізмів та інструментів, як інвестиційної площини для накопичення, так і кредитних продуктів з довогостроковими горизонтами і зрозумілими ставками. В Україні динозаврівська пенсійна система, яка не кореспондується із фінансовим ринком. Фондовий ринок мертвий. Страхова медицина не працює. Всі у свій час станемо пенсіонерами, і за відсутності оцих усіх чинників накопичення та кредитування (що у своїй суті є помічним інструментом) відразу відкидає за риску безпросвітньої бідності людину, що має статут пенсіонера. І платіжна картка, на жаль, не допоможе придбати у 80 років акції МХП або провести омоложуючі процедури…
+
+15
54022684
54022684
11 грудня 2018, 11:37
#
> Платіжна картка це навіть не фінансовий інструмент
Это таки финансовый инструмент

> відсутності на українському ринку механізмів та інструментів, як інвестиційної площини для накопичення
Есть возможность инвестировать за рубеж.

> кредитних продуктів з довогостроковими горизонтами і зрозумілими ставками
Для чего именно? Ипотека с фиксированной ставкой есть. Кредиты для бизнеса с фиксированной ставкой тоже есть.

> В Україні динозаврівська пенсійна система, яка не кореспондується із фінансовим ринком
1) Есть третий уровень. Вперед, никто не запрещает
2) Наличие всего 1 обязательного уровня дает возможность распоряжаться большим количеством средств для инвестиций по собственному усмотрению. Так что это 50/50. Плюс для тех, кто в состоянии распоряжаться средствами и минус для тех, кто не умеет думать, а только ждать подачки у государства в старости

> Страхова медицина не працює
ДМС работает, никто пользоваться не запрещает. При страховых случаях деньги выплачивают. Опять промах

> у 80 років акції МХП або провести омоложуючі процедури
В 80 лет ни в какой стране уже ничего не поможет 95% населения. Только генетическая предрасположенность к долгой жизни

Усё пропало?
+
0
ramarren
ramarren
12 грудня 2018, 13:32
#
> Есть возможность инвестировать за рубеж.
Для пересичного нет.

> Плюс для тех, кто в состоянии распоряжаться средствами и минус для тех, кто не умеет думать, а только ждать подачки у государства в старости
Там тоже не так все просто. 20% заберут при выплате, двойное налогообложение для пенсионных накоплений — очень приятный бонус. А налоговой льготой не только надо уметь воспользоваться, но еще и иметь желание заполнять налоговую декларацию. И речь не об огромных скрытых доходах, а о самой процедуре и ее нюансах. Вряд ли можно поспорить, что проблемы преодолимы при большом желании, но все же имеем факт, что многовато палок в колеса как-то даже тем, кто хочет и может. Карточка таки попроще.
+
0
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 15:45
#
@54022684, удочерите меня) офигенно все по полочкам разложил!

а что такое уровни и возможности зарубеж?
+
0
54022684
54022684
16 грудня 2018, 18:27
#
http://strahovanie.ucoz.ua/publ/socialnoe_strakhovanie/socialnoe_strakhovanie/pensionnaja_sistema_ukrainy/6-1-0-32
https://minfin.com.ua/2017/07/07/28784859/
+
0
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 22:28
#
Спасибо, обожаю ссылки. Особенно люблю по ним ходить ;-)
+
0
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 15:47
#
Всем надо уметь пользоваться (я тоже не умею, очень от этого страдаю), — и страховкой, и карточками, и другим всяким разным. Страховкой тоже надо учиться. Одного хочется — не учится, а сразу уже во всем этом шарить… это да)
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
16 грудня 2018, 20:09
#
А разве нужно учиться умению тратить?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
16 грудня 2018, 20:50
#
Вопрос риторический…
+
0
Zapreader
Zapreader
16 грудня 2018, 22:32
#
Ну… Андрей Иванов, что вам сказать. Вот мне, например, нравится как Трамп тратит. Когда здания покупает так, что ему ещё доплачивает. Вот это пилотаж, и я понимаю.

Только представьте, заходите вы в АТБ за продуктами, а выходите и с продуктами, и с их облигациями, ещё и на званные ужины вас приглашают, и на всяких там инаугурациях вы не на балконе. Вот это потратиться!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися