Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 серпня 2018, 7:52

Курс на найближчі дні: коли варто купувати, а коли — продавати валюту

Минулий тиждень не змінив загального тренда на девальвацію гривні, але темпи падіння нацвалюти знизилися завдяки дням бюджетних розрахунків у клієнтів. Потреба в гривні у компаній зросла і вони активніше продавали валюту на міжбанку.

НБУ утримав ситуацію під контролем і минулого понеділка навіть викупив $17 млн ​​доларів ситуативного надлишку. Але на цьому його успіхи закінчилися. Вже у вівторок регулятор знову був змушений «анонімно» продати до $10 млн для стримування зростання котирувань.

В цілому за період з 20 по 23 серпня долар на міжбанку при продажу подорожчав на 10 копійок — з 27,75/27,78 до 27,82/27,88 гривень. При цьому офіційний курс майже не змінився: на 20-е серпня він становив 27,898554 гривень, а на 23-е число — 27,885488.

Реагував валютний ринок і на міжнародні події на фінансових майданчиках. Через обвал російської валюти після введення нових американських санкцій — офіційний курс рубля Нацбанк знизив майже на 5 копійок з 0,41717 до 0,41241 гривні, а зміцнення євровалюти щодо долара призвело до зльоту офіційного курсу євро відразу на 61 копійку — з 31, 779243 до 32,391783 гривень.

Що буде з курсом цього тижня

На курс на торгах в найближчі дні вплинуть такі фактори:

1) Календарний фактор. Минула п'ятниця була вихідним днем ​​в Україні, але робочим в США і ЄС. Цього понеділка наші банки зарахують клієнтам валютну виручку відразу за два дні — п'ятницю і безпосередньо за сам понеділок. Не пізніше вівторка 50% цих надходжень буде реалізована на міжбанку як обов'язковий продаж. Це створює передумови для ситуативного зміцнення гривні на початку тижня.

Крім цього, в останні дні місяця завжди зростає активність клієнтів з купівлі/продажу валюти для закриття зовнішньоторговельних операцій на звітну дату, що призводить до додаткової волатильності котирувань.

За нашими розрахунками через вплив календарного фактора обсяги операцій на міжбанку в період з понеділка по четвер будуть поступово зростати в межах $410-490 млн при укладанні до 560-610 угод в день, а в п'ятницю вже дещо знизяться — до $370-400 млн при здійсненні 460-550 угод;

2) Відшкодування ПДВ і взаємодія Держказначейства з НБУ. Частина великих відшкодувань ПДВ вже були зроблені в кінці минулого тижня. За нашими даними Держказначейство перерахувало в цілому за 22-23 серпня до 4,5 млрд гривень. Але ще не менше 4-5 млрд гривень мають надійти клієнтам до 31 серпня.

Як тільки ці гроші будуть зараховані — компанії знизять свої продажі валюти понад обов'язкових 50% від валютної виручки, що спрацює проти гривні вже до середини тижня.

У цей період традиційно дуже важливим є взаємодія і злагодженість роботи Нацбанку і Держказначейства. Перекоси попиту і пропозиції на міжбанку через неузгоджену роботи цих відомств загрожують стрибками курсу;

3) Поведінка готівкового ринку і зниження розриву готівкового та міжбанківського курсів. Традиційно в період свят населення збільшує здачу валюти для покриття своїх гривневих витрат. Тому за три дні вихідних обмінки фінкомпаній і банків «затарились» валютою.Частина її в кінцевому підсумку через валютну позицію банків виявиться на міжбанку. Це додасть пропозиції на ринку і підстрахує гривню. А скорочення різниці між курсами на торгах і в обмінниках — знизить спекулятивний інтерес до перекачування валютних ресурсів з одного сегмента на інший. Це також може бути підмогою для гривні на цьому тижні. Але особливо робити ставку на це не варто. Якщо котирування міжбанку з яких-небудь причин підуть вгору — готівковий ринок із союзника гривні знову швидко перетвориться в головного драйвера зростання котирувань;

4) Рівень ліквідності в банківській системі і дії Нацбанку.

Весь цей тиждень вливання коштів Держказначейством в банківську систему у вигляді відшкодувань ПДВ будуть головною загрозою для гривні на міжбанку. Минулого тижня коррахунки банків перебували в коридорі 47,3-50,3 млрд гривень, чого достатньо для виконання нормативів Нацбанку з ліквідності фінустанов і в той же час не створювало особливої ​​загрози гривневого навісу над валютним ринком.

Але як тільки основні виплати відшкодувань ПДВ будуть перераховані клієнтам — попит на валюту зросте як з боку компаній, так і з боку самих банків. У них з'явиться ресурс для активного розгойдування ринку, що буде тиснути на курс. Та й бажання у клієнтів з продажу валюти понад обов'язкових 50% — різко знизиться. Це призведе до диспропорцій попиту та пропозиції на міжбанку і дефіцит валюти доведеться покривати Нацбанку. Але можливості регулятора щодо витрати ЗВР на утримання курсу не нескінченні. Тому викиди бюджетної гривні на ринок у вигляді відшкодувань ПДВ — головна небезпека для курсу на цей період.

Прогноз готівкового та безготівкового курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку курс буде встановлюватися з оглядкою на те, що відбувається на торгах. Через вливання відшкодувань ПДВ та періоду закінчення місяця спокою на міжбанку не буде. Тому «Мінфін» прогнозує досить часту зміну котирувань обмінників протягом дня.

Сильного просідання курсів валюти не відбудеться, але і стрибків готівкового курсу продажу понад рівнів в 28,10 гривень ми не очікуємо. Причина — НБУ поки «бореться» за рівень міжбанку не вище 28 гривень і збиває своїми інтервенціями котирування як тільки курс підбирається до цієї позначки. При такому рівні міжбанківських котирувань, конкуренції між обмінниками та рівні платоспроможності населення — курс продажу в обмінниках вище 28,10 гривень дуже малоймовірний.

Ми прогнозуємо на цьому тижні досить широкий коридор по долару на готівковому ринку в межах 27,65-27,95 гривень. Спред по долару в банках складе до 30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — від 15 до 20 копійок.

На міжбанку. Поведінка НБУ, графік перерахувань клієнтам відшкодувань ПДВ, ситуативні курсові завдання великих гравців і співвідношення готівкового та безготівкового курсів будуть визначати тренд на міжбанку.

Після недовгого надлишку валюти через зростання обов'язкових продажів у вівторок (за неробочу в Україні п'ятницю і понеділок) на ринку знову буде переважати попит на валюту.

З середи проти гривні зіграє зростання ліквідності в системі через вливання ПДВ та скорочення потреби експортерів в продажі валюти.

У п'ятницю через завершення місяця тиск на гривню незначно ослабне.

Нацбанку знову доведеться бути присутнім на торгах для покриття дефіциту валюти в середу та четвер.

«Мінфін» прогнозує на цей тиждень котирування безготівкового долара в межах коридору 27,70 -27,95 гривень. Ми, як і раніше, не чекаємо особливого зміцнення гривні навіть у разі перевищення пропозиції валюти над попитом в понеділок-вівторок. Причина – будь-який ситуативний надлишок валюти буде викуповуватися Нацбанком для поповнення ЗВР, що не дасть курсу гривні істотно зміцнитися.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 1

+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
27 серпня 2018, 10:25
#
Я поддерживаю, что глобального укрепления гривны не будет. Все то что выльется за 3 дня — сам рынок поглотит, думаю даже без НБУ.
Если ситуация будет более менее спокойная и котировки будут до 28,00 — это норма. Понятно конец месяца, плюс учебный сезон «вытрясит» из кошельков немалые запасы, потому на наличный и далее будет поступать валюта, а люди сейчас будут не так активно ее скупать. Гривна нужна будет ряду компаний для выплаты ЗП, так как пятница 31-е, 1-е и 2-е суббота и воскресение. т.е. немалая часть гривны нужна будет именно на пятницу! Лишь малая часть выплатит с 3-го по 7-е число ЗП своим сотрудникам.
НДС даст свое, крупный бизнес откажется от продажи части валюты или вовсе всей, понимая что курс вырастит в сентябре.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116992/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися