Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 липня 2018, 8:01

Початок серпня: курс, проблеми та можливі сценарії

Минулого тижня гривня суттєво просіла на валютному міжбанку. Долар при продажу виріс на 28 копійок — з 26,41 / 26,46 до 26,71/26,74 гривень.

Курс зростав з кількох причин. По-перше, валюту почали скуповувати нерезиденти. Вони отримали значний обсяг гривні після погашення Міністерством фінансів ОВДП, в які іноземці інвестували ще на початку року. По-друге, в банківську систему почали надходити виплачені експортерам суми відшкодувань ПДВ. Крім того, імпортерам потрібно було закривати свої операції перед кінцем місяця, тому попит на валюту виріс. Причому як тільки почалося зростання котирувань, скупка валюти збільшилася, оскільки всі боялися подальшої девальвації гривні;

Курс впевнено переступив би позначку і в 27 гривень, якби не дії Нацбанку. Регулятор вирішив працювати в «тихому» режимі.

За нашими даними, за період з 23 по 27 липня НБУ три рази виходив на міжбанк у «анонімному» форматі через Matching і продав не менше $110 млн. Минулого вівторка обсяг продажу становив до $50, котирування — близько 26,59 грн. У четвер НБУ продав до $30 млн по 26,70 грн, в п'ятницю — до $30 млн по 26,75-26,76 грн.

Що буде впливати на курс найближчими днями

1) Продовження виплат експортерам відшкодувань ПДВ та зайва ліквідність. Коррахунки банків на ранок минулої п'ятниці складали 51,2 млрд гривень. І це ще без основних виплат відшкодувань по ПДВ. Є всі підстави вважати, що «гривневий навіс» на цьому тижні буде залишатися також досить великим. Основна причина — виплати, що ще залишилися по сумах відшкодувань ПДВ великим експортерам та операції по ОВДП як самих банків, так і їх клієнтів.

Як тільки експортери отримують гривню від держави, необхідність в продажу валюти понад обов'язкові 50% обсягів виручки зменшується. Це призводить до падіння  пропозиції на ринку.

Багато хто з великих експортерів одночасно є й імпортерами, а також розраховуються цієї гривнею зі своїми контрагентами-імпортерами за поставки товарів.

Таким чином, отримана від Держказначейства гривня у вигляді відшкодувань ПДВ в значній мірі йде на купівлю валюти для оплати зовнішньоекономічних контрактів, що збільшує тиск на курс;

2) Календарний фактор. Наближається звітна дата і компанії будуть поспішати закрити свої господарські операції та валютні розрахунки.

Це збільшить обсяги операцій 30-го (понеділок) та 31-го липня (вівторок) як за рахунок клієнтських проплат, так і за рахунок угод самих банків по валютній позиції для фіксації результату від торгівлі власною валютою на звітну дату.

1 серпня (середа) клієнтська активність на міжбанку впаде за рахунок традиційної для першого числа місяця млявої роботи більшості клієнтів.Вони підбиватимуть підсумки липня та визначаються зі своїми завданнями на новий період.

2-го (четвер) і 3-го серпня (п'ятниця) ринок увійде в свій звичайний ритм з поправкою на ефект закінчення тижня та зниження ділової активності в останній робочий день перед вихідними;

3) Дії Нацбанку на ринку і психологічний фактор. Ситуативні перекоси попиту та пропозиції минулого тижня призвели до зростання девальваційних настроїв на ринку. Тим більше, що це було підкріплено реальним збільшенням котирувань на міжбанку, а в подальшому — і на готівковому ринку. Нацбанк був змушений активно продавати валюту, щоб хоч частково погасити ажіотаж та не допустити зльоту котирувань міжбанку понад 27 гривень.

Психологічний тиск на курс продовжиться і на цьому тижні. Поєднання активних дій спекулянтів (намагатимуться розгойдати ринок) з вливаннями в банківську систему відшкодувань ПДВ та майбутніми в першій декаді серпня купівлями «дочок» іноземних компаній валюти під репатріацію дивідендів — створює передумови для зростання котирувань.

Протистояти цьому зараз може тільки Нацбанк, періодично виходячи на торги і гасячи сплески попиту на валюту.

НБУ залишиться головним гравцем на міжбанку в ці дні з можливістю істотно впливати на курсоутворення, виставляючи «своє бачення ситуації» у вигляді котирувань.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на тиждень:

30 та 31 липня (понеділок — вівторок). Головними мотиваторами для учасників ринку будуть суми відшкодувань ПДВ експортерам і фактор завершення місяця. Обсяги операцій в ці дні складуть до $ 490-560 млн при укладанні до 620-750 угод.

1 серпня (середа). Ми очікуємо зниження обсягів операцій та активності клієнтів за рахунок ефекту початку місяця — до $ 380-420 млн при укладанні до 550-600 угод.

2 та 3 серпня (четвер — п'ятниця). Клієнти вже увійдуть в звичайний ритм роботи, що збільшить статистику торгів.

У четвер ми прогнозуємо обсяги операцій в межах $ 440-520 млн при укладанні до 570-620 угод.

А у п'ятницю спрацює ефект зниження ділової активності в останній робочий день тижня. Ми очікуємо середніх обсягів операцій — в межах $ 380-440 млн при укладанні до 550 угод.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує досить складну ситуацію, повністю залежну від обстановки на міжбанку.

Готівковий курс долара буде перебувати в межах широкого коридору 26,60-27,00 гривень. Ми не виключаємо частої зміни котирувань в обмінниках протягом операційного дня при різких змінах ситуації на торгах. Спред по долару в банках складе 15-25 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20 копеек.

На міжбанку. Дати та обсяги сум відшкодування ПДВ клієнтам в поєднанні з наближенням звітної дати — визначатимуть поведінку всіх учасників міжбанку.

НБУ доведеться періодично втручатися в хід торгів з продажем валюти.Застосовувати регулятор буде менш публічну форму роботи — через Matching.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах широкого коридору в 26,60-27,00 гривень.

Основними операторами на торгах будуть: сам Нацбанк, держбанки, Альфа-банк, Банк Кредит Дніпро, ІНГ Банк Україна, Креді Агріколь Банк, ОТП банк, банк «Південний», ПУМБ, Райффайзен банк Аваль, Сітібанк, UKRSIBBANK та Укрсоцбанк.

Автор:
Олексій Козирев
Аналітик Олексій Козирев
Пише на теми: Валюта, цінні папери, інвестиційні проєкти, кредитування, міжнародні валютний та фондовий ринки, фінансові стартапи

Коментарі - 8

+
+8
AleksandrBank
AleksandrBank
30 липня 2018, 9:34
#
Первые два дня я думаю будет также зашкаливать как на прошлой неделе. Конец месяца как никак. То что сейчас много гривны — плохо, обычно в такие дни не было такой ликвидности, и потому часть экспортеров также могут не захотеть продавать валюту, выжидают выше курса ч/з неделю-две.
Какого-то проседания ждать не стоит. Три дня в конце недели будет более-менее спокойно, хотя я думаю часть импортеров поймет что ниже курса не будет и будут спешить работать в начале месяца.
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/116602/
+
0
Bobik7711
Bobik7711
30 липня 2018, 9:55
#
Курс внутри вебмани достигал 38 грн за доллар в прошлом месяце и нечего страшного.
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
31 липня 2018, 12:23
#
Його давно забанили
+
0
Bobik7711
Bobik7711
31 липня 2018, 21:27
#
Так она существует там. Курс тянется за курсом веб мани — чистая корреляция
+
+138
Maleficarum
Maleficarum
30 липня 2018, 10:05
#
Просто-август Начало входа в турбулентность… Желающим подзаработать на налике и не затарившимся ещё зеленью-настоятельно советую уже скидывать бумагу. Сезон «26»- окончен как бы.
+
+23
qZen
qZen
30 липня 2018, 10:46
#
Крутое пике: Начало.
Добавьте к выше перечисленному 10 млрд. по долгам, валюту для выплат которых НБУ скоро начнет скупать.
И всё поймёте.
+
0
kozyrev
kozyrev
30 липня 2018, 12:41
#
Ну я бы вовсю не паниковал, и с криками все пропало — не бегал — впереди поступления от с/х продаж, но то, что кассовый разрыв по валюте есть — это точно и его придется закрывать, а не прятать голову в песок с идеями само как-то решится — так это точно…
+
0
Nekrasov
Nekrasov
30 липня 2018, 12:44
#
То что проблемы есть — согласен. И с МВФ, и по цене на газ, и с невыполнением бюджета, да и курс что-то подозрительно рано пошел скакать в летний, казалось бы тихий период. Посмотрим…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися