Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 травня 2018, 7:51

Що відбувається з Webmoney і як звідти витягнути гроші

Платіжний сервіс Webmoney в Україні заблокований — компанія потрапила під санкції Ради Нацбезпеки і оборони через своє російське походження. У WM вже заявили, що всі операції з гривнею припинені, сайт Webmoney.ua не працює.

Платіжний сервіс Webmoney в Україні заблокований — компанія потрапила під санкції Ради Нацбезпеки і оборони через своє російське походження.
Фото: НВ Бізнес

Компанія відзначає, що від санкцій постраждають 4 млн користувачів сервісу. Окремі учасники ринку натякають на можливий комерційний інтерес, який став приводом для санкцій, і перерозподіл сфер впливу в сегменті грошових переказів.

Що відбувається з Webmoney і як українським користувачам системи не втратити свої гроші, розбирався «Мінфін». 

Трирічний бан

РНБОУ ввела санкції проти WM терміном на три роки. Саме рішення Рада прийняла ще 14 травня, але перелік санкцій був опублікований тільки 25 числа. Фактично вони набрали чинності саме з цього моменту. Компанія категорично не згодна з рішенням РНБОУ, відзначаючи, що не має ніякого відношення до російської структури з аналогічною назвою.

Поки WM повністю виключила зі свого функціоналу всі операції з гривнею (електронний webmoney-еквівалент — WMU). Таке повідомлення в понеділок вранці отримали всі клієнти компанії.

«Цим листом кожен наш користувач в Україні отримує запевнення, що міжнародна система WebMoneyTransfer буде продовжувати повноцінне обслуговування за всіма типами гаманців, крім гривні. Обмін на українську гривню буде відновлено негайно після скасування санкцій», — написала Webmoney в офіційній розсилці.

При цьому Webmoney пообіцяла користувачам за свій рахунок конвертувати гривню в віртуальний долар — WMZ — за курсом Нацбанку. Терміни та детальні умови конвертації в WM не уточнюють. Єдина конкретна умова звучить дуже розмито: «конвертувати титульні знаки WMU з «заморожених» гаманців на титульні знаки WMZ не пізніше 24 травня 2021 року».

«Якщо все-таки стане очевидно, що санкції не знімуть або їх продовжать — не пізніш цього крайнього терміну система за свій рахунок зробить обмін на WMZ по курсу НБУ на той момент», — уточнили «Мінфіну» в компанії.

Важливий нюанс — гарантувала конвертацію не українська Webmoney.ua, а «власник технології» — WebmoneyTransfer Ltd з реєстрацією в Вільнюсі, Литва. За інформацією Bloomberg, компанія з 1998 року пов'язана з російським бізнесом Webmoney.

«WebMoney.UA зареєстрована в Україні і тримає заощадження в гривні. З власником технологій питання складніше. Розробником цих технологій була відома російська компанія. Зараз її обслуговує великий фінансовий європейський холдинг, з головною компанією в Литві», — розповідає голова комітету з електронної комерції Інтернет Асоціації України Олександр Ольшанський.

Кому це вигідно 

У Webmoney вважають, що це цілеспрямована атака на компанію. За словами представника WM в Facebook, поки компанія сподівається оскаржити санкції і готується подати ряд позовів проти України. 

Паралельно з цим на сайті президента України з'явилася петиція із закликом відновити роботу сервісу. З моменту перших повідомлень про блокування Webmoney (25 травня) її підписало +1155 осіб. Для того, щоб петиція потрапила до голови держави, потрібно набрати 25 000 підписів за 90 днів.

Це не перше блокування сервісу в Україні. У 2013 році Міністерство доходів і зборів висунуло до нього податкові претензії. Міністерство тоді очолював один з ключових чиновників часів президента Януковича — Олександр Клименко.

«Сьогоднішні події змушують нас згадати 2013 рік, коли рішенням влади Януковича теж були заблоковані рахунки компанії. Як і тоді, зараз, прикриваючись інтересами держави, можна зачистити ринок, переслідуючи свої фінансові інтереси», — припускають в Webmoney.

За словами співзасновника аналітичного центру UIF Юрія Романенко, ситуацію дійсно можна порівняти з 2013 роком. Методом «нечесної конкурентної боротьби» санкції РНБО вважає і головний виконавчий директор інвесткомпанії Універ Тарас Козак. Але кінцевих бенефіціарів рішення РНБО обидва експерти не називають.

У ЗМІ фігурували назви головних конкурентів Webmoney — платіжних систем Tyme і ГлобалМані. Але є нюанс — всі три системи мають різний функціонал. Webmoney користувалися в першу чергу фрілансери з України, що працюють з російськими замовниками. Tyme і ГлобалМані працювали в секторі внутрішньоукраїнських переказів. В сегменті переказу грошей українських заробітчан в Росії обидві компанії були представлені слабо.

Жодна з них так і не змогла нав'язати конкуренцію в сегменті американським Western Union і MoneyGram після санкцій (кінець 2016 року), введених проти шести московських платіжних систем (Anelik, Blizko (система Зв'язок-банка), «Колібрі» (Сбербанк), «Юністрім»,«Золота корона» і «Лідер»). Але, за даними НБУ, Tyme минулого року була лідером ринку переказів серед українських компаній, випереджаючи навіть Укрпошту. Webmoney, за оцінкою регулятора, займала скромних 0,8%.

«Webmoney — це франшиза. Непрямий виграш від санкцій проти неї отримають іноземні фінансові оператори, які працюють в Україні, фактично поза нашим правовим полем. Але сказати, що вони замовники заборони, неможливо. Немає у нас на ринку таких великих гравців, які б виграли від того, що Webmoney залишить ринок», — вважає Олександр Ольшанський.

Як виводять гроші

Найбільше програють, на думку Ольшанського, українські користувачі Webmoney. Російський бізнес під аналогічним брендом від санкцій не постраждає. У перші дні після заборони серед користувачів WM виникла помітна паніка, на чому вже встигли заробити численні посередники, обмінюючи WMU на WMZ за дуже невигідним для користувачів курсом.

За даними сайту exchanger.ru (стежити за його курсами користувачам радила сама Webmoney.ua), до санкцій котирування віртуальних валют знаходилися приблизно на рівні офіційного курсу Нацбанку. Після 25 травня курс злетів до 40 WMU / WMZ. Зараз ситуація стабілізувалася біля позначки 33 WMU. Відповідно до котирувань bestchange.ru, максимум в парі WMU / WMZ досягав рівня 42 WMU. Зараз долар котирується до української віртуальної валюти на рівні 38 WMU.

Вивести гроші на карту українського банку після санкцій стало взагалі неможливо. Таку послугу (з використанням Приват24) пропонують тільки нелегальні обмінники з переказом «з карти на карту», але з втратою близько 50% коштів користувача.

«Опція виведення коштів на рахунок в банку з'явилася недавно — близько 5 років тому. До цього всі власники гаманців WM робили введення/виведення через мінял », — розповів" Мінфну «користувач Webmoney з 10-річним стажем.

За його словами, масово WMU майже не використовувалася, основним платіжним засобом в системі завжди вважався долар — WMZ. Нелегальні обмінники, що працюють з Webmoney, існували з самого початку роботи компанії в Україні в 2003 році.

«На сайті WM є перелік обмінників в різних регіонах. Їх функція — обміняти готівку  (або переказ через Приват24) на титульні знаки Webmoney або навпаки. Стандартна комісія за вивід — 3-4%», — уточнює співрозмовник «Мінфіну».

Як зазначає Олександр Ольшанський, санкції РНБО дуже складно оскаржити — сама їх суть не передбачає будь-яких доказів. Тому клієнтам Webmoney доведеться або чекати добровільної конвертації віртуальної гривні з боку компанії, або ризикувати грошима, але виводити їх з системи якнайшвидше.

Ольга Терещенко

Коментарі - 17

+
+40
Kharkivcity
Kharkivcity
31 травня 2018, 12:11
#
Як тільки почалася війна з рашею — одразу вивів всі кошти з вебманєй. І не дарма.
+
+36
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
1 червня 2018, 8:37
#
Вы бы также поступили, если бы от Webmoney зависел Ваш доход?
Просто одно дело — иметь на счету сумму, а другое — использовать активно сервис для заработка.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
3 червня 2018, 15:11
#
WMZ-гаманці хіба не працюють?
+
0
Bobik7711
Bobik7711
3 червня 2018, 23:20
#
Веб мани работает в штатном режиме, все как было только WMU заблочена.
+
+9
Kharkivcity
Kharkivcity
4 червня 2018, 23:19
#
Тоді не бачу страшних проблем.

Qwerty1999
3 июня 2018, 10:40
На сегодняшнее утро петицию о разблокировке доступа к WebMoney.ua
подписали всего-лишь 1570 из 4 000 000 пострадавших клиентов WebMoney.ua

А надо ведь всего-ничего — 25 000 подписей.
И это при 4 млн пострадавших клиентов — возможно информация о страданиях клиентов WebMoney.ua несколько преувеличена.
+
+30
переигравший ботокс
переигравший ботокс
5 червня 2018, 8:47
#
И то думаю около 90-99% «страдальцев» это бывшие савушкинские боты, я тесно связан с IT и никого не знаю, кто бы пользовался WMU, а самим сервисом пользуются только те, кто ведет бизнес с РФ
+
0
maksobus
maksobus
6 липня 2018, 9:41
#
Не обязательно быть айтишником чтобы пользоваться ВМ. Да время ВМ как бы прошло, сейчас достаточное количество платежных систем. Но некоторым людям это было удобно. В конечном итоге пострадают люди у которых на счетах системы были небольшие суммы. Я не думаю что у нашего гаранта там были активы. У него все в офшорах. Но санкций на офшоры мы с вами скорее всего никогда не дождемся.
+
+88
Aqpullep
Aqpullep
31 травня 2018, 12:31
#
Очередное «покращення». Всё для людей
+
0
20087p
20087p
17 червня 2018, 0:36
#
Конечно, грильяж работает
+
0
maksobus
maksobus
6 липня 2018, 9:42
#
В оригинале «пАкращення» )
+
+37
Adam Wise
Adam Wise
31 травня 2018, 20:56
#
«Больше всего проиграют, по мнению Ольшанского, украинские пользователи Webmoney. Российский бизнес под аналогичным брендом от санкций не пострадает»

Это гениально — ввели санкции против своих же граждан…
+
+20
Tisha ™
Tisha ™
1 червня 2018, 22:49
#
«Это гениально — ввели санкции против своих же граждан…» — ну, дык, есть с кого брать пример. :) Похоже, эта привычка копировать, пока ещё неистребима.
+
0
Majorich
Majorich
1 червня 2018, 8:36
#
Информация не о чем, заходите на http://bestchange.ru и покупаете доллар через перевод приват еще выгодней. Зачем вам в веб мани гривна?
+
+11
Byrgik
Byrgik
1 червня 2018, 19:08
#
Однозначно, от этих санкций гражданини Украины не выиграют, а лишь потеряют свои кровные деньги, в угоду каком-то политику, который пытается или подсадить украинцев на свою систему, или чтобы больше контролировать средства украинцев в стране.
Ведь ясно как день, что сделано явно не для защиты экономики, или против России, а именно страдают простые жители страны Украина!
+
0
Андрей Чувашов
Андрей Чувашов
1 червня 2018, 20:06
#
Странно, биткоин не заблокировали )
+
0
Tisha ™
Tisha ™
1 червня 2018, 22:51
#
«Странно, биткоин не заблокировали )» — если бы знали, как он выглядит, сделали бы… ;)
+
0
maksobus
maksobus
6 липня 2018, 9:45
#
Они прекрасно знают. Вы просто посмотрите их декларации. У наших политиков битков столько, что всему Китаю, с его мощностями, понадобились бы годы майнинга.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися