Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 квітня 2018, 17:53

Кешбек або як заробити на кредитній картці

Банківська картка сьогодні є майже у кожного українця. Не дивно, адже банки постійно наділяють свій «пластик» новими можливостями, перетворюючи їх не просто в зручний платіжний засіб, але і в інструмент заробітку. Однією з таких функцій є кешбек. Наскільки це може бути вигідно клієнту? Одним з банків, що пропонують гідні умови за дебетними і кредитними картками з кешбеком, є Альфа Банк. Давайте з'ясуємо це на прикладі кредитної картки «Максимум» і паливної картки Carbon.

Що таке Кешбек?

Cashback в перекладі з англійської означає «повернення грошей». У банківській сфері кешбек — це одна з функцій пластикової картки. Суть в тому, що, розраховуючись карткою, її власник згодом отримує назад на свій рахунок частину витрачених грошей.

Чому це вигідно банкам?

Банки зацікавлені в тому, щоб клієнти розраховувалися їх картками в торгових точках. Вони отримують за це свою комісію і готові ділитися нею з клієнтами у вигляді кешбека. Банки, звичайно, при цьому втрачають частину прибутку, але в результаті їм це вигідно.

По суті кешбек — це програма лояльності. Люди виконують певні умови і отримують за це не віртуальні бонуси, а живі гроші. Їм це подобається, і вони починають активніше користуватися кредитками, а не готівкою, що в свою чергу приносить більше прибутку банкам. Все це підвищує кількість розрахунків за банківськими картками і стимулює торгівлю в магазинах-партнерах банку.

Як отримати кешбек?

Розмір та умови виплати за кешбеком залежать від договору з банком. Найпростіший варіант — фіксований відсоток на всі покупки на будь-яку суму. Наприклад, 3% в місяць. Тобто з витрачених 10 000 гривень ви отримаєте назад 300.

Найскладніша і найпоширеніша схема — різний відсоток за різні покупки. Наприклад, 1% — за витрати в будь-яких торгових точках, 5% — за витрачене на заправках. Виходить, якщо ви витратили 10 000 гривень в місяць і при цьому не платили за бензин, вам повернуть назад всього 100 гривень. А якщо 5 000 із загальної суми ви витратили саме на заправках — до вас повернуться вже 300 гривень (50 грн як 1% кешбека від 5000 будь-яких покупок +250 грн. Як 5% кешбека від розрахунків за паливо).

Є ще один варіант: кешбек залежить не від розміру і типу витрат по картці, а нараховується за деякими правилами. Наприклад, 10 гривень за кожну повну тисячу. Тоді покупка і на 1000, і на 1900 поверне однакову суму — 10 гривень. Вигідніше, звичайно, отримувати кешбек у вигляді відсотків.

Як правило, кешбек нараховується на початку місяця за покупки за минулий місяць.

Як вибрати правильну картку?

Карта повинна підходити вам і доповнювати уклад вашого життя. Порахуйте свої витрати хоча б за один місяць і оціните, на що ви витрачаєте найбільше грошей: покупки в продуктових магазинах, комунальні послуги, обслуговування автомобіля, розваги, здоров'я і т.і. Якщо все порівну, ваш вибір — кредитна картка з кешбеком за будь-які покупки. Якщо є пріоритети — беріть картку, яка дає підвищений відсоток на ваші найчастіші витрати.

Картка «Максимум»

Картка «Максимум» — це кредитна картка з лімітом від 500 до 200 000 гривень та пільговим періодом 55 днів. Оформити кредитну картку в Альфа-Банку можна безкоштовно в будь-якому відділенні або залишивши заявку на сайті. З документів потрібні паспорт, ІПН і ЄДРПОУ компанії, де працюєте (можна запитати в бухгалтерії або знайти у відкритих джерелах). Довідка про доходи не обов'язкова. Заявка на кредитку Альфа-Банку і обслуговування картки безкоштовне.

Кредитка Альфа-Банку «Максимум» пропонує кешбек до 5% на витрачені кредитні гроші. Якщо ви розраховуєтесь карткою в супермаркетах, отримуєте 2% кешбека; на заправках — 3%; в кафе, барах і ресторанах — 5%. Згідно із законом кешбек вважається доходом, тому з нарахованої суми віднімається 18% ПДФО і 1,5% військового збору.

Альфа-Банк обмежує суму кешбека за кредитною карткою — максимально на місяць можна повернути на картку 500 гривень до оподаткування. У результаті на руки можна отримати 402,5 гривень. Мінімальна сума, з якої кешбек нараховується на картку, становить 10 грн. Якщо ви не встигли зібрати її за місяць, гроші не згорають, а просто переносяться на наступний місяць.

Картка Carbon

Картка Carbon — дебетова Кобрендова картка, випущена Альфа-Банком разом з партнерами WOG і METRO Cash & Carry. Картку можна оформити в будь-якому відділенні банку, взявши з собою паспорт та ІПН, або замовити на сайті з безкоштовною доставкою додому. Оформлення карти безкоштовне, але річне обслуговування обійдеться в 200 грн (оплачується одним платежем раз на рік).

Карта Carbon дає 1% кешбека на покупки в супермаркетах METRO і 3% кешбека на покупки палива в будь-яких заправках України. Мінімальної суми для нарахувань немає. Максимальна сума виплати в місяць для METRO — 300 гривень (240,5 гривень після оподаткування), для АЗК — 621 гривня (500 гривень після сплати податків).

Картою Carbon вигідно оплачувати бензин на АЗК WOG, де ви отримуєте і 3% кешбека від банку, і додатково знижку від WOG — 2 грн на літрі будь-якого палива (або 0,70 грн на літрі газу). Знижка надається у вигляді бонусів за програмою лояльності «Прайд» (1 грн = 100 бонусів = 100 копійок), які ви можете обміняти на паливо, товари в магазині і кафе на заправках WOG.

Кешбек, розрахунки

Давайте порахуємо, який кешбек можна заробити за кожною з карток. Припустимо, в місяць ви витрачаєте 6000 гривень на продукти в супермаркетах, ще 2500 йде на бензин. За умовами карток видно, що за продукти вигідніше розраховуватися позиковими коштами за кредитною карткою з кешбеком «Максимум» (кешбек — 2% в будь-якому супермаркеті), а за бензин платити своїми грошима на мапі Carbon (3% на заправці і бонуси від WOG).

Витративши 8500 гривень ви отримуєте 120 гривень кешбека за покупки в супермаркеті і 75 гривень за витрати на паливо. Це до сплати податків. Чистий кешбек виходить 97 і 60 гривень відповідно. Заправляючись на WOG, за 2500 можна купити приблизно 77 літрів бензину (з розрахунку середньої ціни літра 95-го на WOG станом на 12.04.2018г.) І заробити 154 гривень у вигляді бонусів.

Короткостроковий депозит

На «Максимумі» можна до 55 днів безкоштовно користуватися кредитним лімітом. Ваші особисті гроші при цьому можуть «підробляти» на короткостроковому депозиті. Наприклад, в Альфа-Банку на місяць можна відкрити безстроковий вклад «Ощадний» під ставку 10%. 6000 гривень, які будуть списані в мінус на продукти, зароблять за місяць чистими 40 гривень (50 гривень до сплати податків).

Бонуси в магазинах

Ще один варіант заробітку — отримувати бонуси за програмою лояльності супермаркету, де купуєте продукти. Розглянемо на прикладі «Сільпо», однієї з найбільших продовольчих мереж в Україні. На їхню програму лояльності «Власний рахунок» за 1 гривню, витрачену на товари, ви отримуєте 1 бал. Бонусні гроші, якими можна оплатити товари в продуктовій мережі, нараховуються за курсом 1 бал = 1 бонус = 1 копійка на ваш рахунок. Разом, витрачені 6000 грн принесуть бонусів на 60 грн. Оскільки «Сільпо» пропонує різні сезонні і персональні спецпропозиції, які збільшують кількість бонусів, то фінальна сума буде навіть більше.

Висновок

Разом: загальна сума заробітку на витрачених 8500 гривень становить 411 гривень. З них 197 гривень — живими грошима (157 по кешбек і 40 — по депозиту), 214 — у вигляді бонусів за програмою лояльності в продуктовій мережі і на АЗК WOG. Тобто завдяки двом карткам з кешбеком, живучи звичайним життям і здійснюючи свої регулярні покупки, можна заощадити до 5% коштів.

Кешбек — дуже приємна річ. Завдяки їй можна заробляти, витрачаючи гроші. Карткові продукти Альфа Банку — яскравий цьому приклад.

Єдиний ризик для клієнта полягає в тому, що таким чином банк надихає його витрачати більше грошей. Буває так, що власники кредиток захоплюються і виходять за рамки пільгового періоду і їм доводиться платити відсотки за користування кредитними грошима. Втім, той же кешбек може частково покрити ці витрати.

Коментарі - 6

+
0
Rabotyahoff
Rabotyahoff
24 квітня 2018, 18:12
#
> дополнительно скидку от WOG – 2 грн на литре любого топлива (или 0,70 грн на литре газа)

Вообще все сети заправок предлагают примерно такую же скидку на топливо. Судя по всему на рынке топлива у нас явный картельный сговор и как в любом картеле участникам выгодно не придерживаться договорённостям. Вот отсюда и скидки по 2 грн за литр.
+
0
ballistic
ballistic
27 квітня 2018, 0:40
#
Раніше по картці Carbon на WOG давали 6% кешбеку + 2...2.5 грн бонусів від заправки і це було реально вигідно.
Але 2 місяці тому 6% змінили на 3% і після цього сенс втратився, карта перестала бути унікальною.
+
0
reborn
reborn
26 квітня 2018, 18:33
#
Уважаемый Минфин!

Существуют ли на украинском рынке дебетные карты с кешбеком? Не хочется в долги влезать, даже при беспроцентном погашении.
+
+19
ballistic
ballistic
27 квітня 2018, 0:22
#
Картка Carbon, Монобанк, ТАС Weekendcard.
+
0
reborn
reborn
27 квітня 2018, 13:02
#
Баллистик, спасибо! Правда, Карбон-это только для заправок, как я понял. Монобанк в основном на кредитные деньги же кешбек?
+
0
ballistic
ballistic
27 квітня 2018, 13:31
#
Монобанк нараховує кешбек за розрахунки як власними, так і кредитними коштами, але за кредитні кошти дають підвищений кешбек
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися