Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 квітня 2018, 15:24

Долар по 27: Який курс чекати в травні

Останнім часом у гривні досить непоганий період. Це дозволяє Нацбанку значно нарощувати резерви. Але, незабаром тренд може змінитися.

Протягом січня 2018 року на міжбанківському валютному ринку спостерігався тренд на ослаблення гривні, що сформувався в останньому кварталі 2017 року.
Фото: punjabkesari.in

Після підвищення облікової ставки НБУ, збільшилася прибутковість ОВДП. Через це вони стали більш привабливими для іноземних інвесторів, які розкуповували їх як «гарячі пиріжки». Завдяки цьому, в Україну надійшло багато валюти, що зміцнило гривню й поповнило золотовалютні запаси НБУ на $770 млн.

Але незабаром настануть виплати по ОВДП, що може посприяти ослабленню національної валюти. Про те, який курс чекати весною говориться в макроекономічному огляді Банку ОТП за перший квартал. «Мінфін» вибрав головне.

Зміцнення

Протягом січня 2018 року на міжбанківському валютному ринку спостерігався тренд на ослаблення гривні, що сформувався в останньому кварталі 2017 року. Долар на міжбанківському ринку сягав максимальних значень наприкінці січня. Тоді він досяг 28,85/28,95, а на готівковому ринку — перетнув позначку в 29,00.

Нацбанку в січні довелося продати з резервів близько $270 млн. Втім тренд змінився через продаж валюти нерезидентами, що інвестували кошти в гривневі ОВДП. Щоправда значною мірою в короткострокові «папери».

Нацбанк дозволив гривні відчутно зміцнитися, хоча регулярно поповнював резерви як за запитом кращого курсу, так й за рахунок аукціонів (набагато рідше). Регулятор сумарно викупив протягом лютого-березня близько $770 млн. Таким чином, з початку року гривня зміцнилася до долара більше, ніж на 5% на кінець І кварталу.

Базовий

У квітні та травні очікується нейтральний вплив експортерів на валютний ринок. Зокрема, це стосується стабільності цін та обсягів продажу в гірничо-металургійному секторі. Однак в червні можлива активізація сільськогосподарських виробників, які стимулюватимуть прихід валюти в Україну.

Перманентний тиск на гривню здійснюватиме імпорт, який зростатиме через збільшення споживчого попиту серед населення. Значний вплив на валютний ринок очікується з боку короткострокових закордонних інвесторів в ОВДП. Зокрема в квітні відбувається погашення державних облігацій, тримачами яких є нерезиденти.

Після погашення ОВДП отриманий гривневий ресурс буде виводитися, що може стимулювати гривневі девальваційні імпульси. Після стабілізації ситуації в травні можливий повторний рух гривні під завершення ІІ кварталу, адже в липні знову очікується погашення короткострокових облігацій, тримачами яких є інвестори-нерезиденти.

Додатковим негативним фактором для гривні є виведення дивідендів закордонними інвесторами, що очікуються в ІІ кварталі. Відтак, на валютномуринку можливі коливання гривні в область 26,5-27 грн/$ у квітні з корекцією у травні до 26-26,5 грн/$ та наступним рухом до 26,5-27,5 грн/$.

Що стосується процентних ставок, то НБУ після низки жорстких кроків – зокрема значного збільшення облікової ставки в І кварталі – досяг рівня, який забезпечує відповідний монетарний вплив на економіку та дозволяє повертати інфляцію до цільових значень.

У такій ситуації НБУ з великою імовірністю не буде змінювати облікову ставку в ІІ кварталі, адже поточний рівень в 17% виконує поставленні задачі та поступово зменшує інфляційний тиск. Дохідності середньострокових ОВДП наразі сформували комфортний для Міністерства фінансів та учасників ринку рівень в 16,85%, який і протримається до кінця кварталу.

Пессимісти

Серед ключових негативних факторів, які можуть впливати на валютний ринок у ІІ кварталі, варто відзначити фіксацію короткострокових гривневих позицій в ОВДП, які припадають на квітень. За умови вузькості валютного ринку, навіть достатньо незначне перевищення попиту над пропозицією, яке сконцентроване на короткому проміжку часу, може стимулювати значні девальваційні рухи.

При скупченні відповідних факторів вартість долара по відношенню до гривні може зрости до 27 грн ще в квітні, а в червні досягнути позначки в 27,5. Ще одним негативним фактором є інфляція. За умови високих значень інфляції у весняні місяці НБУ може піти на додаткові кроки до більш жорсткої монетарної політики задля зменшення інфляційного тиску. В таких умовах облікова ставка може бути збільшена, що призведе до зростання ставок як за ОВДП, так й за депозитами.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 квітня 2018, 15:49
#
«макроэкономическом обзоре Банка ОТП за первый квартал» — у меня в марте также был прогноз по курсу возможному в Майе по 27, в меня смеялись. Все перечисленные факторы имеют место быть, и могут повлиять на курс, посмотрим как будет НБУ на вызовы реагировать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися