Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 лютого 2018, 8:21

Зміна тренда на валютному ринку: зміцнення гривні забуксовало

Дива не відбулося. Як тільки закінчилася масована скупка іноземцями привабливих по прибутковості українських ОВДП, розміщених Міністерством фінансів після підвищення облікової ставки до 16%, зміцнення гривні дуже швидко «забуксувало».

Дива не відбулося.
Фото: hyser

Після падіння за період з 5 по 9 лютого курсу долара на 83 копійки успіхи минулого тижня вже особливо не вражали. Якщо з 12 по 14 лютого долар ще подешевшав на торгах на 33 копійки — з 27,00 / 27,03 до 26,67 / 26,71 гривень, то вже з минулого четверга ситуація змінилася і до вечора п'ятниці долар повернувся до рівня 26, 99 / 27,03.

Активне скидання валюти експортерами в період падіння котирувань зараз вже змінилося тактикою вичікування оптимально високого курсу протягом сесії і тільки потім — виходу з продажем основних обсягів дорожаючої валюти. Це говорить про те, що експортери вже особливо не бояться подальшого просідання курсу і не поспішають витрачати долари і євро.

Зміну ситуації на міжбанку підтверджує і динаміка викупу надлишків долара Нацбанком. Якщо за позаминулий тиждень регулятор викупив на міжбанку $262 млн, то за минулий, за даними «Мінфіну», всього $ 105,9 млн. Причому вже в четвер і п'ятницю НБУ був помічений на ринку з «запитами кращого курсу» з продажу долара. У четвер він просто «пристрілювався» до ринку, багаторазово виходячи на нього з запитами, але так і не продав нічого. А вже в п'ятницю був змушений витратити $30 млн за ціною в межах 27 гривень з викуплених раніше $ 105,9 млн.

Минулого тижня банкірів і клієнтів змусила понервувати і євровалюта. Валютні ралі по парі євро/долар тривали. Ці зміни автоматично відображались на наших котируваннях щодо гривні. Якщо 12 лютого пара євро/долар перебувала на рівні нижче 1,23 долара за євро, то до вечора 16-го числа вже знаходилась в межах 1,2440, періодично злітаючи вище позначки в 1,25.

В кінцевому підсумку за минулий тиждень євровалюта подорожчала при продажу на торгах майже на 52 копійки — з 33,1263 / 33,1604 гривень до 33,6278 / 33,6779. Такі кульбіти по євро порадували хіба що спекулянтів, які активно грали на цих перепадах котирувань.

Жваво реагував на ситуацію на міжбанку і готівковий ринок. Тут котирування спочатку перебували в чіткій прив'язці до безготівкового курсу, але з середи почали періодично «жити своїм життям». У цей день долар ще трохи просідав на міжбанку, а ось готівковий курс вже пішов вгору. Вечір минулої п'ятниці ми зустріли з котируваннями в обмінниках фінкомпаній на рівні 27,10/27,25 при міжбанку — 26,99/27,03. Причому попит на готівковому ринку активно зростає.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор. Цей понеділок вихідний в США — День народження Дж. Вашингтона і американські банки не будуть проводити платежі. Це змусить український міжбанк працювати по долару на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем ​​- поставка долара наступним), що зазвичай істотно знижує активність клієнтів на торгах і призведе до ситуативних перекосів по долару. Клієнти будуть намагатися проводити свої операції через євро, але обсяги торгів знизяться. Не виключено, що диспропорції попиту і пропозиції в цій ситуації доведеться закривати Нацбанку.

Вплив цих перекосів буде відчуватися і у вівторок-середу. У вівторок на ринку буде переважати попит на валюту на фоні низької пропозиції (валютна виручка тільки буде зараховуватися на рахунки компаній і обов'язкові продажі будуть мінімальні за обсягами), зате в середу — навпаки на ринок вийде весь обсяг обов'язкових продажів при потенційно невеликому попиті (гривня потрібна буде клієнтам для оплати податків, а не купівлі валюти);

2) Настання днів бюджетних платежів і ліквідність в банківській системі. Необхідність сплати клієнтами квартальних і місячних зобов'язань перед державою буде працювати на гривню і верогідно це дасть можливість Нацбанку викупити надлишок долара в ЗВР.

Але цьому може перешкодити два фактори: високий рівень ліквідності в банківській системі (на ранок минулої п'ятниці коррахункі банків становили більш 54,2 млрд гривень) і зростаючий попит на валюту з боку великих компаній — покупців енергоносіїв. Вони по можливості вичікували оптимально низьких котирувань, поки долар падав на межбанке. Але після того як з минулого четверга курс пішов вгору — вони все активніше закривають свої контракти, поспішаючи закупитися валютою, чим ще більше «розігрівають» ринок і стимулюють спекулятивну гру «на підвищення»;

3) Розрив котирувань міжбанку і готівкового курсу. В даний час розрив між курсами готівкового та безготівкового валютного ринку збільшився, що провокує спекулятивні переливи між ними за рахунок скупки валюти банками на міжбанку на валютну позицію і перепродажу її потім через обмінники.

Причому обсяг цих операцій зараз обмежений тільки платоспроможністю громадян, а поведінка населення на валютному ринку в Україні дуже непередбачувана. Якщо котирування продовжать рости — то за сумною традицією нашої країни — населення почне лише збільшувати скупку валюти, що й буде провокувати подальше подорожчання.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

19 лютого (понеділок). Через вихідний в США обсяги операцій на міжбанку істотно знизяться, а угоди по долару будуть проходити на умовах ТОМ. Тренд по курсу на міжбанку сформують поодинокі операції великих гравців і дії самого НБУ. Обсяги операцій складуть до $ 270-320 млн при укладанні до 490-530 угод. Ми не виключаємо необхідності виходу Нацбанку в форматі «запитів кращого курсу» для згладжування перекосів попиту і пропозиції і відповідно — стрибків курсу;

20,21 і 22 лютого (вівторок, середа та четвер). «Мінфін» очікує зростання обсягів операцій з продажу валюти у зв'язку з настанням днів бюджетних проплат, а також збільшення загальної активності клієнтів — до $ 410-460 млн при укладанні до 670-720 угод. Тренд по курсу на міжбанку як і раніше будуть формувати ситуативні інтереси великих гравців і дії самого Нацбанку, але тиск на гривню дещо знизиться;

23 лютого (п'ятниця). Ми прогнозуємо деяке падіння обсягів операцій на міжбанку як за рахунок фактора зниження ділової активності в останній день тижня, так і за рахунок вихідного дня в РФ і майже повної відсутності операцій з рублями. «Мінфін» очікує п'ятничні торги в межах до $ 360-400 млн при укладанні до 600-640 угод.

НБУ буде намагатися збільшувати обсяги ЗВР за рахунок викупу надлишку долара на міжбанку. З одного боку, це не дасть гривні сильно зміцнюватися, а з іншого — особливого надлишку і не буде, тому що валюту будуть активно викуповувати імпортери енергоносіїв.

Найімовірніше, за цей тиждень регулятор зможе викупити з ринку не більше $60-70 млн і то — тільки в дні ситуативних перевищень пропозиції над попитом, тобто 21-го і 22-го лютого;

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 26,95 -27,40 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 25-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Головними гравцями будуть: сам Нацбанк, держбанки — Укргазбанк, Укрексімбанк, Ощадбанк, а також — Райффайзен банк Аваль, СІТІ банк, ОТП банк, UKRSIBBANK, Креді Агріколь банк, ING банк, Альфа банк, Укрсоцбанк, Сбербанк, ПУМБ, Південний, ТАСкомбанк і кілька невеликих банків, що активно працюють в «дві сторони».

Істотний вплив на ринок буде мати і ситуація на міжнародному ринку по парі євро/долар. Прогноз «Мінфіну» щодо можливого коридору по євро щодо долара на цей тиждень: 1,2390-1,2510 долара за євро.

Що стосується курсу долара щодо гривні, то якщо не буде негативних політичних і військових новин, а також проколів по судових позовах проти України в Стокгольмському арбітражі, де міноритарії ПАТ «Укрнафти» вимагають більше $ 5 млрд від держави, то котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах широкого коридору в 26,90-27,40 гривень.

Коментарі - 6

+
0
Олег Шишов
Олег Шишов
19 лютого 2018, 9:15
#
Я на этом фоне смотрю за ценами на бензин, как потребитель. Помню, что бензин у нас годами стоил 0,8 доллара/л. В последние годы его лихо подтянули до 1 дол/л. Когда курс недавно попёр вверх, то цена 95го на Сокар/Окко с 28,5 подтянулась до 32,5, где так и осталась. Курс с 28, 8 уже неделю как откатился почти до прежнего уровня, а что бензин? А он всё так же 32,5. Т.е. он стал 1,2$/л. И у меня есть подозрение, что пойди доллар вверх снова, бенза на заправках начнёт дорожать с 32,5 под дружное завывание сетей, мол «ну курс же растёт, а мы всё закупаем и закупаем...». Так если бы это ещё бензин был…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 лютого 2018, 9:52
#
Так и есть, рост на заправках идет — когда курс растет, только он хорошо просел — никаких изменений. только через время уменьшили на 50 коп, хотя до этого за 2 мес повысили на 3 грн+.
Нужно учесть и рост на мировых биржах нефти, но даже если так, когда котировки падали до 40-44 дол за барель, мы ничего не ощутили в то время.
+
+15
Kanarej
Kanarej
19 лютого 2018, 22:49
#
Не ощутили, потому что синхронно подняли акцизы. Кстати акцизы у нас в евро, а евро сильно подрос за последний год к доллару.
+
0
kozyrev
kozyrev
19 лютого 2018, 9:56
#
Да, согласен. «Загадки» у нас с нефтепродуктами. Когда цены на мировых рынках падали и доллар тут не рос — все равно бензин стоил без особого снижения- так для отвода глаз. Зато — как малейший рост, так наши «заправщики» рады стараться — был бы повод. И назад их никто затем уже не возвращает… Ну а бензин затем все цены за собой тянет — и на продовольствие, и на услуги. Короче -односторонняя какая-то игра идет…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 лютого 2018, 10:50
#
У нас Антимонопольный пока не с кого не взыскал до конца. Потому все как под дудочку повышают цену.
+
0
Alex Axel
Alex Axel
19 лютого 2018, 11:20
#
Летом бензовозніе нормі дт опускались вплоть до 16грн\литр, но меньше 21 не одна общенациональная сеть не продавала, раньше хоть по газу біла конкуренция, в киеве біла куча наливаек и они они оперативно меняли цені и всем остальнім приходилось, а щас…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися