Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 січня 2018, 16:40

Як перевірити свою кредитну історію і поліпшити її?

Можливість взяти кредит не дається всім і кожному, мають значення вік, довідки з роботи (іноді видається кредит без довідки про доходи), яка сума передбачається. Так само важливим фактором є кредитна історія передбачуваного позичальника. Але, коли з віком, цілями і передбачуваними сумами все досить ясно, то кредитна історія часто викликає питання і здається покритою мороком таємниці. Але хороша новина в тому, що у кожного є можливість дізнатися свою кредитну історію, цим питанням займаються певні бюро. І є декілька способів, як її можна отримати.

  • Через українське бюро кредитних історій (УБКІ)

Раз на рік звіт можна отрімати абсолютно безкоштовно, відправівші заяву на поштовий адресою УБКІ. Прикладом самої заяви и адреси можна знайти на їхньому сайті. Рекомендований лист з кредитною історією, відправляється в протягом двох діб з того моменту, як отримано заяву. Лист віддається під розпис одержувача. При повторному запиті, послуга буде коштувати 45 гривень.

Так само можна скористатися послугою онлайн на сайті УБКІ, через вхід для позичальника, відсканувавши і відправивши на електронну пошту паспорт і ідентифікаційний код, послуга теж платна в розмірі 45 гривень.

  • Через перше всеукраїнське бюро кредитних історій

Спочатку необхідно зареєструватися на сайті бюро, після чого в електронному кабінеті, як у попередньому випадку, необхідно відсканувати і надіслати на вказану електронну адресу перераховані вище документи. Вартість послуги — 40 гривень.

  • Через міжнародне бюро кредитних історій.

Умови аналогічні, з зазначеними вище. Вартість послуги — 25 гривень.

  • Через термінал ПриватБанку або в інтернет-банку Приват24

Перейшовши на пункт банківські операції в терміналі або мої рахунки / кредитний рейтинг в інтернет-банку. В обох випадках робиться запит.

  • Через установку мобільного додатку

Їх є кілька, найпопулярніші — Privat24 і Sender. У Privat24 інформацію можна знайти в розділі Налаштування / Кредитний рейтинг. А в Sender — шляхом додавання в контакти компанії «Кредитна історія».

  • Через кредитні організації

Можна звернутися в якусь кредитну організацію, з проханням виписати Вашу кредитну історію, там все зроблять за вас, але це коштує певну суму грошей (для кожної організації своя), і все одно вони будуть використовувати один з перерахованих вище методів.

Що робити, якщо кредитна історія зіпсована, і як це виправити?

Якщо кредит справно виплачувався, немає заборгованостей, а вам прийшла відмова, то скоріше за все десь була допущена помилка, і необхідно написати запит або лист на виправлення в УБКІ. Зазвичай протягом трьох днів після отримання листа, ситуація має вирішитися, єдине що — повторну заявку, в разі відмови, можна оформити тільки через три місяці.

Якщо ж ви дійсно є боржником, то переписати цю інформацію неможливо. В такому випадку краще спробувати перекрити мінуси новими плюсами, взявши кілька невеликих кредитів в онлайн сервісі Ультракеш і виплативши їх вчасно.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися