Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2018, 8:24

Міжбанк. Все проти гривні

Головним каталізатором проблем для гривні буде зростаючий попит на готівковому ринку, а незначною «підтримкою» — необхідність бюджетних платежів клієнтів ближче до кінця тижня.

Весь минулий тиждень на валютному ринку спостерігався «ідеальний шторм». На користь гривні не зіграли: ні зарахування вівторком дводенної валютної виручки експортерів за неробочий в Україні понеділок, ні попередня здача валюти населенням за період довгограючих новорічних і різдвяних свят, ні «сплячка» частини клієнтів в першій декаді місяця, ні низькі коррахунку фінустанов на початку місяця.

Зате проти неї спрацювало все: фактор купівлі валюти «дочками» іноземних компаній для виведення дивідендів, збільшення скупки доларів і євро імпортерами енергоносіїв на фоні зростання цін на нафту на світових ринках, зростаючий попит на готівковому ринку і вливання майже 18,9 млрд гривень в банківську систему. На ранок 11 січня коррахунку фінустанов різко зросли до 53,5 млрд гривень.

Цей «мікс» проблем буквально підірвав ринок і за період з 9 по 12 січня курс долара зріс на 33 копійки — з 28,20 / 28,23 до 28,54 / 28,56 гривень. Продаж $ 42 млн Нацбанком через «запит кращого курсу» минулої середи та четверга, а також п'ятничні вербальні інтервенції заступника голови Нацбанку Олега Чурія про те, що все «під контролем» — особливо на ринок не вплинули, а тільки уповільнили падіння котирувань. Це дуже негативний сигнал як для населення, так і для бізнесу.

Стає зрозумілим, що для вирівнювання ситуації необхідні вливання в набагато більших обсягах. За розрахунками «Мінфіну», для стабілізації ситуації Нацбанку треба витратити ще не менше $ 70-80 млн. Причому регулятору потрібно діяти в основному — в більш публічному форматі аукціону з продажу валюти, щоб закрити проблеми не тільки обраної двадцятки банків (з якими НБУ працює в форматі «запиту кращого курсу „), а й усіх банків-учасників валютних торгів. Зараз же “не обрані» банки змушені «бігати» по ринку і переплачувати за валюту своїм більш удачливим колегам або «задорого» скуповувати валюту в форматі «з миру по нитці» у клієнтів, що збільшує котирування всього міжбанку.

Девальваційні настрої посилилися, а перекоси між попитом і пропозицією валюти — зросли.Провідним гравцем, який реально може зупинити процес сповзання курсу до нового рівня в 29 гривень за долар — залишається тільки Нацбанк.

Чи готовий він реально рятувати ситуацію або обмежиться напівзаходами з викидом на ринок відносно невеликих порцій валюти, які не змінюють загальної ситуації на торгах — покажуть дії регулятора на початку наступного тижня.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор. 15 січня в США вихідний — День Мартіна Лютера Кінга і американські банки не будуть проводити доларові платежі. В Україні це звичайний робочий понеділок і операції в доларах на міжбанку будуть проводитися на умовах ТОМ (розрахунки в гривні цим днем, в доларах — наступним), що зазвичай знижує активність українського валютного міжбанку. Вся виручка експортерів буде зарахована вівторком (16 січня), що означає — обов'язкові продажу з цих надходжень пройдуть тільки середовищем (17-тим числом).

Таким чином, в період з понеділка по середу можливі нові ситуативні перекоси попиту і пропозиції на торгах. Причому, швидше за все 16-го і 17-го числа — попит буде перевищувати пропозицію, а 18 січня за рахунок обсягів обов'язкових продажів -тиск на гривню може ненадовго знизиться. До 19 числа вплив цього фактора вже буде нівельовано;

2) Дні бюджетних платежів і ліквідність в банківській системі. Одноразове повернення майже 18,9 млрд гривень в банківську систему в середині минулого тижня (коррахунки фінустанов зросли до 53,5 млрд гривень) — спровокувало зростання попиту на валюту з боку клієнтів і спекулятивне розгойдування курсу. З середини цього тижня більшість компаній почнуть проводити свої податкові платежі, що знизить обсяги ліквідності в банківській системі і послабить тиск на курс. Це ж підштовхне частину експортерів до більш активного продажу валютної виручки на торгах і спрацює на користь гривні.

Але на дуже великі грошові вливання на міжбанку «Мінфін» не розраховує. Причина — найбільші експортери поки не витратили всю наявну у них вільну гривню і продаватимуть тільки обов'язкові 50% валютної виручки. З рештою валюти вони розлучаться тільки в обсягах додаткових потреб в гривні на проведення податкових платежів і на ведення господарської діяльності в цей період;

3) Збільшення попиту на валюту на готівковому ринку і поява чергового розриву котирувань міжбанку і курсу в обмінних пунктах. Після зростання курсу за минулий тиждень на третину гривні на доларі — населення знову запанікувало і ажіотаж зі скупкою валюти посилився вже з минулого четверга.

Побоювання подальшої девальвації гривні як у бізнесу, так і у населення підштовхують обидва сегмента валютного ринку, а спекулятивна гра «на підвищення» на переливах валюти з однієї частини цього ринку на іншу — знову стає економічно вигідною.

Таким чином відбувається розхитування котирувань як на міжбанку, так і на готівковому ринку. Самі банки також хеджують свої курсові ризики і закуповуються на валютну позицію в межах нормативів регулятора, що збільшує загальний обсяг попиту на торгах.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень

15 cічня (понеділок) завдяки неробочому дню в США доларові розрахунки будуть проводитися з датою валютування 16 січня, що знизить активність клієнтів на торгах. Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси великих гравців і дії самого НБУ. Обсяги операцій зменшаться до $ 220-260 млн при укладанні до 420-440 угод. Вірогідніше за все — попит продовжить перевищувати пропозицію, що буде грати проти гривні;

16 і 17 січня (вівторок — середа) у вівторок банками буде зарахована валютна виручка за минулу п'ятницю і понеділок, що забезпечить як мінімум її 50-ти відсоткову продажу в середу. Це призведе до поступового зростання обсягів операцій в ці дні до $ 290-340 млн при укладанні до 500-620 угод. Тренд по курсу на міжбанку знову сформують ситуативні інтереси великих гравців і дії самого НБУ, але тиск на гривню почне поступово знижуватися ближче до середи;

18 і 19 січня (четвер-п'ятниця). У цей період головним фактором на міжбанку стане необхідність проведення клієнтами банків бюджетних платежів. Частина імпортерів знизить свої обсяги купівлі валюти, а експортери почнуть активніше її продавати для покриття потреб в гривневих ресурсах. Це послужить підтримкою національній валюті.

Але на відміну від попередніх аналогічних періодів — значного зміцнення гривні в ці дні «Мінфін» не очікує. Надто вже великий її обсяг вийшов на ринок в середині минулого тижня. Швидше за все відбудеться тільки незначна корекція курсу долара в сторону зниження — не більше, ніж на 5 -7 копійок в день. Якщо ситуативно з'явиться надлишок валюти (що дуже малоймовірно), то після зниження котирувань на 5-7 копійок — НБУ буде поповнювати втрати ЗВР минулого тижня за рахунок викупу долара на міжбанку, що зупинить зміцнення гривні. Обсяг операцій складе до $ 360-420 млн і більше при укладанні до 620 угод;

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 28,30-28,70 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 25-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20-30 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде мінімальною 15 січня, а потім поступово буде рости, починаючи з 16-го числа. Тренд по курсу буде повністю залежати від ситуативних інтересів найбільших учасників міжбанку і дій самого НБУ. Спекулянти продовжать максимально розгойдувати ринок, намагаючись зіграти «на підвищення».

Котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 28,30-28,60 гривень.

Коментарі - 19

+
+31
AleksandrBank
AleksandrBank
15 січня 2018, 9:20
#
Не сразу, по скачки могут и далее продолжиться. Пока нет никаких сигналов на укрепление гривни :(
+
0
user3000
user3000
15 січня 2018, 11:04
#
Власти решили наполнить бюджет за счёт девальвации гривны. В бюджет внесли параметры курса. До этих значению национальная валюта будет девальвирована, разумеется не резко.
Так что гривны по 28 и тем более по 27 в этом году точно не будет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 січня 2018, 11:31
#
Ты прав не будет.
Так как если пойдет укрепление гривни, сразу излишки НБУ будет скупать, так как нет иного выхода — денег скоро не дадут. Поэтому НБУ весно-летом будет на откупе постоянно.
В лучшем случае до 28,50 могут опустить, не более!
+
+38
Antony Vibe
Antony Vibe
15 січня 2018, 17:12
#
В 2017 в бюджет был заложен курс — 27,2, среднегодовой вышел 26,7
В 2018 в бюджет заложили курс 29,3.
Есть прогноз 3,5% ВВП
Закладывают с запасом, никто ничего не девальвирует. Есть фактор сезонного скачка курса, как в под любой новый год.
Меньше слушайте ботов-провокаторов паникеров
+
0
Oberton
Oberton
15 січня 2018, 22:52
#
А среднегодовой 26,7 вы где брали? Были уже офиц. данные?
У меня средний курс гривны в 2017 году вышел ниже: 26.59 грн/$, причём как по этой таблице торгов на межбанке — https://minfin.com.ua/currency/mb/archive/usd/04-01-2017/28-12-2017/ (среднее значение колонки «Средневзвешенный курс»), так и по этой: Архив курса НБУ доллара США за 2017 год — https://minfin.com.ua/currency/nbu/usd/2017-01-04/2017-12-28/
+
+111
Maleficarum
Maleficarum
15 січня 2018, 10:10
#
Недоденьгам-как и их предшественникам совкомому рублю и купоно-карбованцу- хана. Нет у страны собственных ЗВР чтобы поддерживать их обменный курс… Долги у страны такие что невозможно отдать оные без серьёзных международных инвест вливаний Не кредитов- а именно инвестиций… Был шанс- проведя необходимые социуму реформы приблизиться к ЕС и по примеру прибалтов в дальнейшем приобщиться к сему конгломерату… Но ирисочник прокинул народ- пустыми своими обещалками… Запад на него и его камарилью уже махнул рукой… По сей причине Украина останется страной третьего мира со всеми вытекающими последствиями… Возможно уже по окончании выборов 2019-ть — у Запада появится интерес вести беседы с более менее адекватными людьми — а не с аморалами по типу петра…
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
15 січня 2018, 11:56
#
По вопросу залото валютного резерва не соглашусь ведь с января 2015 года он рос. Вот инфографика — https://personalbanker.com.ua/drugie/1491-zolotovalyutnyj-rezerv-ukrainy-kak-oni-menyalsya-na-protyazhenii-10-let
+
0
galileogaliley
galileogaliley
15 січня 2018, 14:07
#
Вопрос, а что происходило в это время с госдолгом Украины? Он тоже рос причем более существенно чем наш резерв.
+
+29
Андрей Кул
Андрей Кул
15 січня 2018, 14:42
#
Учитывая данный факт, соглашусь с Вами
+
+23
Antony Vibe
Antony Vibe
15 січня 2018, 17:00
#
Как изменился госдолг, а ну ответь бот? В 2015 совокупный долг был 75 млрд долларв, сейчас 76 млрд долларов.
Золотой валютный резерв 2015 — 5 млрд. 2017 — 19 млрд.

Или ты на Минфине только комменты строчишь, а сам Минфин не читаешь?
https://index.minfin.com.ua/index/debtgov/
+
+30
Андрей Кул
Андрей Кул
15 січня 2018, 17:22
#
К чему вообще этот текст? Вопрос закрыт, будь здоров!
+
+62
Antony Vibe
Antony Vibe
15 січня 2018, 17:34
#
Да, к тому, чтобы умные люди видели как вы тут брешете открыто и лайки друг другу ставите ольгинская ботоферма.

Я пишу не для тебя, а для людей, чтобы они сами посмотрели и разобрались, а не читали ваши искусственно залайканную ложь.

Что ты из себя представляешь, я уже понял.
Будь счастлив, следи за рублем
+
+50
Antony Vibe
Antony Vibe
15 січня 2018, 17:03
#
Полная чушь от кремелебота.
Уже есть и ЗВР, не удалось Януковичу уничтожить весь запас.
Долг за годы правления Порошенка не изменился, зато выросли резервы.
Инвестиции в этом и предыдущем году показали существенный рост.

Ты бы лучше о своем рубле подумал, ведь резервынй фонд уже тю-тю
+
+48
perenko
perenko
15 січня 2018, 10:23
#
Украина с 2018 по 2022 год должна выплатить в рамках долговых обязательств $64,2 млрд, в том числе $35,5 млрд по внутреннему и $28,7 млрд по внешнему долгу. В таких условиях НБУ действует цинично, но верно. Шанс уцелеть от Дефолт есть только охраняя ЗВР, чтобы возвращать долги. То что население будет разорено девальвацией, так это дело не ребят из НБУ, которые чиновники, а не политики и им выборы по барабану. Поэтому непопулярные меры от НБУ циничное, но верное решение с позиции НБУшников. Я бы тоже берег ЗВР и давал гривне хоть до 31 заложенном в бюджете проломиться сразу. Может кто-то с вермишели перейдет на отварную морковь, зато МВФ и рантье будут довольны. А политики всем объяснят снова, что еще туже нужно затянуть пояса и завтра окажемся в раю. Как бы не сбылось :)
+
0
Foreck.info Ломакин
Foreck.info Ломакин
15 січня 2018, 10:48
#
Недавно по тсн показывали шоу «новости» что в Европе почти люди не едят
+
0
galileogaliley
galileogaliley
15 січня 2018, 14:10
#
Ну надо же как-то объяснить слова нашей власти о том что украинцы много едят и проплаченые сюжеты для наших «журанлюг» дело обыденное
+
0
vlad9486
vlad9486
20 січня 2018, 1:43
#
В Украины с 2009го года государственный долг выше 50 млрд., строки кредитов в среднем 4 года, мы уже очень давно отдаем больше 10 млрд. в год. Тоже мне событие.
+
+28
nolegkiev
nolegkiev
15 січня 2018, 12:22
#
Снижение гривны летом однозначно будет, зависит только с какого курса и на сколько.
вариант первый: мы проиграли по 3 млрд. януковича в январе, на рынке паника, гривна ушла за 30. если дойдет до 32 на максимуме, летом снизится до 29. реформы под мвф примут обязательно в феврале-марте, в апреле цену на газ повысят и в мае получит кредит мвф, вб.
вариант второй: долг януковича мы не проигали чудом или отложили решение, или половинчатое: гривна на максимуме 29 в конце января упадет до 27 в июле.
если гривна не будет падать и нбу начнет держать на курсе января, постоянно пылесосить излишки для увеличения звр произойдет обратный ефект. сначала експортеры увидев это прекратять продавать необязательную часть, понимая что на осень пойдет большее падение. потом это поймет население и прекратит сдавать. банкам докапитализация. банкам изменение резервов. и снежный ком.
нбу всех приучил в качелям гривны, обман с этим приведет к падению гривны глубже, чем при качелях. те 200-300 млн снятых с межбанка звр не спасут, а панику усилят.
+
0
Oberton
Oberton
15 січня 2018, 23:43
#
Снижение гривны «Зима=>Лето» однозначно будет, сезонный фактор пока ещё довольно сильный. Что касается сезонных снижений, то в 2017 г. оно было самым длинным за 3 последних года и глубже, чем в 2016г.:
(по крайним точкам — самый высокий/самый низкий курсы в году на чёрном рынке)
2016-й год
17 фев: 27,35-27,45 (средний 27,40 грн/$)
1 июля: 24,67-24,72 (средний 24,70 грн/$) снижение на 2,70 грн

2017-й год
13 янв: 28,75-28,90 (средний 28,82 грн/$)
29 авг: 25,50-25,55 (средний 25,52 грн/$) снижение на 3,30 грн
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися