Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 січня 2018, 15:20

Новини з-за кордону і загадки фондового ринку

Євро зміцнюється. Гривня слабшає. Попит на українські єврооблігації росте. Шанси на підвищення облікової ставки НБУ збільшуються. Підсумки тижня, що минає в своєму блозі на НВ традиційно підвів спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» скоротив. 

Міжнародні ринки почали рік дуже бадьоро. У п'ятницю, 12 січня, індекс S&P500 відкриється з історичного максимуму в 2767,56 пунктів. Який це історичний максимум за останній рік, вже і сказати важко. Лідером бурхливого зростання є технологічний сектор, тому не дивно, що ми спостерігаємо новий рекорд. Засновник Amazon став найбагатшою людиною в історії, переплюнув капіталізацію Білла Гейтса кінця 90-х-початку 2000-х, коли творець Microsoft коштував $100 млрд. Що сталося з акціями технологічного сектора в ту пору, через деякий час, пам'ятають усі.

Поки ж страху стає все менше, жадібності все більше і ніхто й не замислюється про можливість завершення ділового циклу. Не час. 

Курс євро-долар на цьому тижні знову досяг позначки 1,205 за долар, а натяки Європейського центробанку сприймаються вже серйозніше, ніж всі плани адміністрації США.

Ралі не змогло обійти стороною й український ринок єврооблігацій. Якби у Мінфіну виникло бажання, він зміг би з успіхом виконати план за запозиченнями цього року.  Загальний позитивний настрій, а також зрушення в ситуації навколо антикорупційного суду, опустив прибутковості української суверенної кривої до рівня 3,75% -7,3%.

Корпоративний сектор був менш активний. У той же час, компанії одного відомого товариша, Авангард і Укрлендфармінг, нарешті, опублікували умови реструктуризації, чутки про які ходили на ринку майже рік. Взагалі, ніяких сюрпризів, вони лише просять інвесторів пробачити їм майже весь борг. Інвестори не горять бажанням робити це. Можливо, натякаючи, що в минулому, коли емітенти їх обманювали і доводилося все прощати (кейс Мрії – аграрної мрії простих хлопців з Тернополя), то й контроль над компанією переходив кредиторам.

Оскільки в Україні всі були дуже зайняті олів'є, то навіть новини про справи наші скорботні приходили в основному з-за кордону. Так, спочатку вийшла новина про замороження частини активів групи СКМ (епопея з переходом розборок між олігархічними групами в міжнародні суди триває), а потім катарський телеканал вирішив розібратися в хитросплетіннях економіко-політичної боротьби в Україні на підставі рішення Краматорського суду. Де Краматорськ і де Катар, але тим не менш, саме ці хлопці, судячи з усього, знайшли на порозі своєї редакції посилку від анонімного доброзичливця, де виявилися всі подробиці криворукого рішення суду, яке може коштувати Україні $1,5 млрд через 3-5 років.

Поки ж ми отримали інфляцію вище очікувань у грудні, що може змусити Нацбанк продовжити збільшувати ставку. Може бути не такими темпами як раніше. На цьому тлі Мінфін вже розміщує піврічні ОВДП з прибутковістю в 16% (прибутковість дволіток не дуже відрізняється), даючи можливість інвесторам скористатися сезонністю коливань курсу гривні повною мірою.

Національна валюта продовжила слабшати на початку січня, переварюючи щедрість бюджету кінця року, а значить, продати зараз долари і купити піврічні облігації, щоб зробити зворотну операцію влітку, після сезонного зміцнення гривні, стає основною торговою ідеєю тих, хто не грає в казино або на ринку криптовалют.

І, звичайно, не можна обійти стороною ралі на ринку українських акцій. Як в старі добрі часи, прокинувшись від свят, ринок додає по кілька відсотків в день. У підсумку, п'ятницю індекс УБ почне вже вище сакральної позначки в 1500 пунктів, якої давно не бачили. Що змушує рухатися акції українського ринку вгору, крім усвідомлення власної дешевизни і загальної відсутності в світі хоч якихось ідей, сказати важко. Навряд чи акції Мотор Січ зметнулися вгору на новини, що вони, нарешті, втратили контроль над своїм заводом в Сніжному. Чи то прес-служба компанії некваплива, чи то вони забули розповісти, як утримували цей контроль останні дев'ять місяців. Але це не принципово, коли всі хочуть купувати. І питання лише в тому, чи надовго таке бажання збережеться. Дешевизни українського ринку, а також жадібності, що панує на світових ринках, може вистачити ще не на одне ралі.

Коментарі - 2

+
0
Цой Жив
Цой Жив
12 січня 2018, 17:29
#
«...індекс S&P500 2767,56 пунктів,… індекс УБ 1500 пунктів...» Розрив скорочується. Щоб це значило?
Індекс S&P500 нажаханий індексом УБ і намагається від нього забігти?
+
+15
AkageMik
AkageMik
13 січня 2018, 9:41
#
Не увидел ни одной анонсированной «загадки»! Где? Где хоть одна?
Про укаинский фондовый рынок специалисты рынка и так в курсе, и что тут мега непонятного с прогоном бумаг от Мотора? Это только для рядовых граждан тайны.
Рост индексов? Что за громкие названия и безсодержательные статьи?
Ну написали бы просто текущее положение дел…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися