Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 січня 2018, 11:23

Чи варто чекати обвалу долара на початку січня

Весь передноворічний тиждень валютний міжбанк знову лихоманило. Після недовгого зміцнення гривні 26 грудня з 27,94/27,965 до 27,83/27,87 гривень, вже 27-го числа — долар виріс до 27,96/27,99 гривень, а 28 грудня — він легко злетів до 28,07/28,11.

Весь передноворічний тиждень валютний міжбанк знову лихоманило.
Фото: 112.ua

У результаті — Україна зустріла кінець року з офіційним курсом долара 28,067223 і це — тільки завдяки продажу валюти Нацбанком у загальній сумі $25 млн через «запит кращого курсу», проведеного 28 грудня. В середині цього дня деякі котирування доходили до рівня 28,13/28,17.

Готівковий ринок змушено реагував на те, що відбувається на міжбанку і котирування продажу долара міцно закріпилися вище 28 гривень вже з кінця минулого року. Не зовсім покращилася ситуація і в перші дні січня. Курс в обмінниках як і раніше особливо не просідає, не дивлячись на традиційну здачу валюти населенням в цей період для придбання новорічних подарунків. Це говорить про те, що девальваційні настрої зберігаються і диспропорція між попитом і пропозицією не на користь гривні.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Календарний фактор і мінімальна клієнтська активність в період новорічних свят. Робота українських банків 2 січня без клієнтів і без валютних торгів аж ніяк не означає, що весь світ відпочиває. Банки ЄС і США працювали і іноземні контрагенти перераховували кошти вітчизняним компаніям. 3 січня ця валюта буде зарахована українськими банками своїм клієнтам на рахунки і не пізніше 4-го числа 50% цих надходжень буде продана на торгах. Покупців ж буде не так вже й багато — значна частина компаній-імпортерів не працює до 9 січня. Таким чином, пропозиція ситуативно буде перевищувати попит і у гривні є шанс зміцнитися.

Виграти може і Нацбанк — так як при оперативному виході регулятора на торги — частина валюти може бути продана і йому;

2) Низькі обсяги бюджетних розрахунків і помірні перерахування пенсійного фонду в першу декаду січня.

Великих бюджетних вливань в перші дні цього року не очікується і тому ліквідність банківської системи буде на досить низькому рівні, що також спрацює на користь гривні. Не зможуть розгулятися і спекулянти, так як через «сплячку» значної частини клієнтів — особливо розігріти ринок у них не вийде. Тому вони будуть працювати тільки в форматі в «дві сторони».

Крім цього, об'єднані виплати Пенсійного фонду пенсій в грудні минулого року відразу за грудень 2017-січень 2018 року частково знизили обсяги вливань готівкової гривні на банківський ринок в першій половині цього місяця, що знизить тиск на готівковому ринку.

За розрахунками Мінфіну коррахунку банків в першій декаді січня не перевищать 46-50 млрд гривень, чого абсолютно достатньо для роботи банківської системи без особливих стресів на валютному міжбанку.

Що може повністю змінити розклад сил на торгах, так це вихід будь-якої з найбільших держкомпаній на ринок з покупкою великих сум валюти для погашення своїх зовнішніх зобов'язань. Але за нашою інформацією — цього ними не планується, що також створить перепочинок для гривні;

3)Невеликий розрив котирувань міжбанку і готівкового ринку на тлі досить великого обсягу здачі валюти населенням для забезпечення своїх гривневих витрат в новорічні дні не буде представляти особливої ​​небезпеки як для курсу міжбанку, так і для готівкового ринку. Причина — мала різниця між курсами міжбанку і обмінників робить малорентабельними переливи між готівковим і безготівковим сегментами валютного ринку, що знижує роль спекулятивної складової на торгах цього тижня.

Сценарій роботи валютного ринку 3-5 січня

3 січня (середа) буде зарахована валютна виручка за 2 січня (українські банки не працювали з клієнтами, а європейські і американські — працювали). Активність клієнтів буде низька і тренд на торгах сформують ситуативні інтереси великих гравців валютного ринку. Швидше за все торги пройдуть в млявому форматі з обсягами операцій в межах до $ 250-280 млн при укладанні до 380-430 угод.

Втручання НБУ знадобиться тільки в разі виходу на торги великих державних монополій з покупкою великих обсягів валюти і стрибком курсу вище 28,20 гривень за долар. Але Мінфін вважає такий сценарій дуже малоймовірним і швидше за все міжбанк буде в «сонному» стані при деякому зміцненні гривні.

При істотному ситуативному перевищенні пропозиції валюти на тлі низького попиту з боку імпортерів — НБУ може викупити надлишок долара;

4 січня (вівторок) зарахована середою валютна виручка вийде на міжбанк у вигляді як мінімум 50% обов'язкових продажів. На фоні відносно низького попиту на валюту — у гривні є шанс ще трохи зміцнитися, а у регулятора може знову з'явитися можливість поповнити ЗВР, викуповуючи надлишок долара через механізм валютного аукціону або «запиту кращого курсу».

Але на особливо великі обсяги викупу долара Нацбанку навряд-чи варто розраховувати. Частина великих клієнтів-імпортерів мають досить великі обсяги гривневих залишків на рахунках і в разі значного просідання курсу — вони просто вийдуть на торги з відкладеним попитом, що і вирівняє ситуацію на міжбанку і утримає долар від істотного зниження котирувань. Якщо Нацбанк і зможе прикупити валюти в ЗВР, то ці обсяги навряд-чи перевищать за нашими розрахунками суму вище $ 50 млн, а найімовірніше — будуть в межах $ 20-35 млн.

Ринок четверга буде найактивнішим на цьому тижні з обсягами операцій в межах до $ 320-400 млн при укладанні до 480-550 угод;

5 січня (п'ятниця) знову перетворить міжбанк в досить сонне царство. Причина — наступають чергові довгограючі різдвяні свята і імпортери не будуть готові до активної скупки валюти в ці дні через небажання «зависнути» з валютними розрахунками як мінімум до 9 січня. А у експортерів основні господарські операції почнуться тільки з другої декади січня і продавати валютні запаси, крім обов'язкових продажів — вони поспішати не будуть. Таким чином — на великі обсяги торгів ми б не розраховували. Максимум до $ 270-300 млн при укладанні до 380-420 угод.

Тренд на ринку як і раніше буде залежати від ситуативних дій і інтересів найбільших гравців міжбанку і самого НБУ.

Мінфін не бачить особливих можливостей по розвороту ринку в бік істотного падіння долара в ці дні, але не прогнозує і активного росту курсу — новорічні свята не дадуть розгойдати котирування як спекулянтам, так і особливо великим гравцям. Швидше за все — тиск на гривню на цій короткій тиждень буде помірним і можливо невелике ситуативне зміцнення національної валюти.

У разі активності якийсь із держмонополій по скупці валюти на міжбанку — Нацбанку доведеться знову гасити ситуативні перекоси попиту і пропозиції за рахунок продажу ЗВР. Але за нашими відомостями і розрахунками — такого відбуватися не буде і ринок залишиться в режимі хиткої рівноваги попиту та пропозиції.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує зміцнення курсу в межах коридору 27,80-28,20 гривень. Спред по долару в банках буде — до 20-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 25 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде низькою 3 і 5 січня і максимальною 4-го числа. Поведінка курсу буде повністю залежати від ситуативних інтересів великих учасників торгів. Спекулянти будуть змушені працювати тільки «в дві сторони» через малу активності більшості клієнтів. У НБУ може з'явитися короткочасна можливість поповнити ЗВР в межах до $50 млн.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах коридору в 27,90-28,15 гривень.

Моніторинг та опитування настроїв валютного ринку:

Через зростання котирувань в кінці 2017 року, Мінфін підняв з 3 січня 2018 року основний поріг опитування читачів за офіційним і ринковим курсом на міжбанку до 27,75 гривень. Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Коментарі - 4

+
+77
rfc
rfc
3 січня 2018, 19:44
#
Минфин рассуждает тактическими мелкими колебаниями от соотношения остатков гривны на счетах к потребности к валюте. Это логика мелкого валютного спекулянта из ларька-обменника, который и должен играть на мелких колебаниях курса в пределах 1 месяц от силы. Большинство же граждан не занимаются валютными спекуляциями и не играют в постоянный купи-продай валюты на скачках, поэтому ларечная аналитика им не подойдет. Граждан волнует насколько надежно хранить деньги в гривне и нужно ли валить в доллар. С точки зрения сбережений конечно валить в доллар, т.к. если правительство поставило курс «выше 30» на конец 2018, то это даст вам доходность около 10% годовых если выйти из гривны в бакс. Средний курс по году вас не волнует, вас волнует курс на момент оценки эффекта сбережения, т.е. на конец длительного периода. Есть еще факторы на конец 2018 года, которые могут просто обвалить гривну и непонятно куда. Это сумасшедшие суммы долговых выплат на 18 миллиардов долларов, которые начнутся с III квартала 2018 года. Если правительство не сможет найти чокнутых кредиторов, которым точно придется списывать часть долгов им потом, то получим эффекты как в 2014м. Возможна и средняя ситуация, когда только часть перекредитуют, а часть выплатят из ЗВР скребя по дну и упираясь в лимиты МВФ с их «залогом». В этом случае НБУ не только не будет спасать гривну. НБУ выйдет на межбанк и начнет там покупать миллиарды долларов. Ловите гривну в небесах тогда.
+
0
kozyrev
kozyrev
4 січня 2018, 11:29
#
При ситуации в экономике, долгосрочные прогнозы, которые Вы предлагаете — конечно интересны, но они напоминают стратегию в горящем доме, когда аналитик говорит, что через 5 минут — запылает еще три этажа наверху, а через десять — по теории — весь дом. И при этом не тушит ничего, давая разгораться пожару дальше, вместо того, чтобы точечно загасить очаги возгорания. Сейчас большинство украинского бизнеса и граждан как раз ориентируется на период планирования до 1 месяца (т.е. 1-2 производственных цикла большинства компаний и торговых точек). Поэтому они в Минфине как раз и дают краткосрочные прогнозы — они наиболее реальные и востребованные. Спекулятивные стратегии на год и более — тут не работают, все слишком быстро меняется. А курс 30 они поставили на конец года только для того, чтобы сбалансировать доходную и расходную часть бюджета.Учитывая, сколько заложено в доходы от приватизации и т.д. (что не будет традиционно выполнено) я например, уверен, что еще будет как минимум 1 пересмотр бюджетных показателей, в том числе и курса.
+
+5
Cez
Cez
4 січня 2018, 19:12
#
Для понторезов в танке:
«Стоит ли ждать обвала доллара в начале ЯНВАРЯ».
+
0
Danconia
Danconia
4 січня 2018, 0:00
#
18 год станет годом сговорчивости украины по всем внешним вопросам, тем более там дальше выборы
курс 30ку поставили навсякий случай, чтобы можно было поторговаться с кредиторами типа будьте проще мы электорат уже предупредили так что реалистично выплатят из 18 лярдов пару тройку остальное перекинут на следующую пятилетку, пара тройка лярдов это отразится на курсе ~28-29 и 1 грн в запасе останется для манёвров
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися