Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 листопада 2017, 17:40

Розрахунок процентної ставки

Можливість отримання взяти кредит онлайн або споживчого позики в банку є рятівною для безлічі українців. Проте, перш ніж приймати таке важливе рішення і брати на себе фінансову відповідальність, варто звернути увагу на ряд моментів, які можуть істотно збільшити вартість позики. Висока процентна ставка за кредит — далеко не єдиний фактор ризику, який варто враховувати, плануючи похід в банк.

На що звернути увагу при оформленні банківської позики

Річна ставка в чому визначає розмір коштів, які зобов'язується повернути позичальник який кредитує установі. Однак крім відсотків, варто врахувати і інші складові кредиту:

  1. Комісії, які необхідно буде оплачувати одноразово, щомісяця або раз на рік.
  2. Страховку.
  3. Оплату за інформаційні оповіщення.
  4. Платежі за обслуговування банківської картки та рахунки.

Зрозуміло, банк банку ворожнечу: в одній установі вас можуть кредитувати під 1% ставки, при цьому розмір комісійних платежів буде зашкалювати. В іншому банку неприваблива, на перший погляд, процентна ставка в 16% виявиться насправді набагато більш вигідною, оскільки тут будуть відсутні приховані платежі. Якщо позичальник далекий від специфіки банківського кредитування, то підрахувати розмір ефективної ставки (повної суми, яку необхідно повертати) йому буде не під силу. А це означає, що велика ймовірність загрузнути в боргах і непогашених кредитах через власну необізнаність.

Радує той факт, що приховування банківськими установами інформації про реальну переплату стало поштовхом до перегляду норм українського законодавства про споживче кредитування: парламентарії мають намір зобов'язати кредитора вказувати реальну ставку в рекламі, а не тільки лише на вимогу.

Отже, важливо розуміти, що пропозиції в банках можуть істотно відрізнятися, тому перед підписанням договору необхідно вивчити всі моменти. І якщо при використанні позики з річною ставкою в 18% розмір переплати буде дорівнює 80%, фінансову відповідальність нести тільки вам. А оскільки відсотки є головним критерієм підбору кредитора, бажано вміти вираховувати процентну ставку по кредиту і переплату. Для цього скористаємося формулою:

(Sc *% (p + 1)) / (24 * 100%) = %% ,

де Sc — сума кредиту; % — ставка; р — термін кредитування в місяцях.

Якщо немає часу і бажання на прорахунок необхідних параметрів, можна вдатися до допомоги кредитного калькулятора онлайн, який можна знайти практично на кожному сайті кредитующего установи. Щоб дізнатися суму до оплати позики, просто введіть дані у відповідні поля і дочекайтеся результату.

Наостанок: вибираючи пропозицію по кредитуванню, перевагу все ж варто віддати тому продукту, де комісія пропорційна розміру залишку. І, звичайно ж, обов'язково прораховують відсотки, щоб дізнатися, які кошти вам потрібно повернути. Якщо вибір кредитора для вас виявився складним, тоді краще скористатися кредитом від сервісу Ультракеш з низькою процентною ставкою і без прихованих комісій.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися