Минфин - Курсы валют Украины

Установить
torka2009
Зарегистрирован:
10 января 2020

Последний раз был на сайте:
18 августа 2023 в 10:38
Виктория Берещак — Все о рынке недвижимости в Украине
обозреватель рынка недвижимости
1 февраля 2023, 9:34

Що буде з ринком нерухомості України у 2023: головні тенденції

Попри непростий для України час, крах на ринку нерухомості, про який з острахом думали напочатках повномасштабної війни, так і не стався. Ринок потроху увійшов в реалії економіки війни і навіть трохи пристосувався.

До адаптації у більшості випадків справа так і не дійшла: девелопери досі потерпають від нестачі рук і кваліфікованих будівельних кадрів, а падіння реальних продажей змусило вивертати з кишень навіть стратегічні запаси.

Вирішальною для ринку у 2023 році стане ситуація на полі бою: ми всі чекаємо на велику Перемогу, беззаперечно, проте ставити при цьому на паузу свою діяльність права не маємо. Нижче ключові фактори, які, окрім війни, впливатимуть на стан ринку нерухомості цього року.

Купувати будуть, але не всіх і не все

Після падіння реальних продажів у найгірший період у 10-15 разів, безперечно, чекати швидкого відновлення чи буму продажей не треба. Ба більше — із урахуванням падіння реальних доходів, складної ситуації в економіці і певної невизначеності на ринку сам факт, що квартири в новобудовах купують тішить.

Покупець на ринку є, але в обмеженій кількості. Він не поспішає нести гроші у відділи продажів, ретельно обирає, кому їх віддавати і не пробачає двузначності. Компанія має запропонувати найкраще за його потребами середовище для життя та розвитку і будувати по факту, а не в постах у соцмережах, щоб нині покупець проголосував грошима за продукт.

Проте ми вже бачимо поступове відновлення купівельної активності та поодинокі інвесторські угоди. За підсумками 2023 чекаємо стримано на ще до 15% від довоєнних обсягів попиту. Поки що і покупці, і інвестори диють дуже обережно і точково: їх рішення безпосередньо залежать від якості продукту і будівельної динаміки.

Шанси на повернення платоспроможного клієнта є у комфорт+-сегменті і бізнес-класі, а саме: формати багатофункціональний ЖК, заміський еко-кластер з рекреаційним потенціалом, поліфункціональний квартал. Окрема увага до безпеки житлового простору та енергетичної незалежності: наявності генераторів для безперебійної подачі води, локальних пунктів незламності для роботи з безперебійним інтернетом і можливістю підзарядити гаджети.

Собівартість зростатиме, а з нею і ціна квадрату

Ціна будівництва зростатиме. Давайте на пальцях, чому так. По-перше, гіперінфляція і курсові коливання. Зростають в ціні не лише будівельні матеріали, але й паливно-мастильні, енергетичні ресурси та робота усіх без винятку підрядників — проектантів, архітекторів, будівельників тощо.

По-друге, брак робочих рук. Сотні кваліфікованих будівельників наразі стали бійцями ЗСУ, полишивши свою роботу на будмайданчиках, що створило неабияку проблему для девелоперів. Навіть за умови не такої будівельної активності, як до війни, компанії стикаються з тим, що за толковими монолітниками, крановиками, електриками, мулярами доводиться влаштовувати справжнє полювання.

По-третє, зростання вартості будівельних матеріалів через зміну логістичних ланцюжків (вони стали довшими, витрати на транспортування і зберігання (послуги логістичних центрів) зросли), втрату виробничих потужностей на сході та півдні, вплив інфляційних процесів в економіці.

По-четверте, зростання супутніх витрат, на кшталт купівля промислових генераторів для продовження будівництва. Але це, звичайно, якщо компанія будує по-справжньому, а не створює ілюзію. Про це нижче.

Ринок чекає переформатування: деякі бренди не переживуть складні часи

Це стосується тих, хто ще досі створює видимість активного будівництва, а по факту робить майже нічого. Покупець сьогодні дуже уважно стежить за реальною динамікою на майданчиках і не пробачає великим і знаним брендам їхню мінімальну активність.
Ті, хто будують і виконують свої зобов’язання, в результаті отримують увагу та лояльність, яка врешті конвертується в грошовий еквівалент.
Направду таких компаній небагато: із понад 75% ЖК, які будувались в київському регіоні до війни, реально будуються нараші не більше 40%. Решта — дуже вдало рухає цеглу, обертає крани вряди годи.
Якщо весною ці компанії не візьмуться до роботи і не почнуть будувати, ризикують втратити соціальний капітал і довіру.

Іпотека від держави здатна стати реальним, а не номінальним драйвером

Ринку треба фінансове плече підтримки, яким здатна стати іпотека від держави. Йдеться не тільки про програму єОселя, але й про повернення іпотеки під 7% без обмежень для громадян України. Є розмови, що статись це може вже весною.
Найголовніше, що це підживить сорок супутніх галузей, дасть нові робочі місця, гарантує збільшення податкових надходжень до бюджету, а також почасти сприятиме вирішенню питання відновлення втраченого житлового фонду.

Просмотров: 3456, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 13

+
+60
yarg
yarg
2 февраля 2023, 9:26
#
Учитывая тенденцию к росту ставок (в США выросли от 0 до 5 % годовых) — никаких 7 % по ипотеке не будет.
будет 10 % в валюте и 30 % в гривне
+
+15
gorobezus
gorobezus
2 февраля 2023, 10:33
#
Растущий рынок недвижимости в стране, которая до войны вымирала в темпе 200 тыс/ год? При этом не учитывалась миграция в лучшие края. Плюс из беженцев домой вернется, дай бог, половина, а вторая половина вернется только чтобы продать недвигу здесь, если будет чего продавать. Прикольно было бы перепись организовать, сразу после окончания боевых действий. Интересно в стране сейчас хотя бы 30 миллионов живет?
+
+67
yarg
yarg
2 февраля 2023, 10:48
#
Может и не живет.
количество населения к рынку недвижимости прямого отношения не имеет. В Швеции (которая по размерам с Украину) — живет миллионов 10 человек. И это количество практически не меняется уже лет 100. И нормальный рынок недвижимости.
В Бангладеше (территория в 3 раза меньше) — живет сейчас 170 миллионов человек. Население за последние 30 лет выросло в 10 раз. О рынке недвижимости и не слышал никто…

Будет наш рынок расти или нет — все зависит от хода войны. От нее сейчас вообще все зависит…
+
+15
gorobezus
gorobezus
2 февраля 2023, 11:08
#
И да качество населения — тоже важный фактор. Учитывая что будет по окончанию войны, при сохранении текущих тенденций, то из страны свалят все кто смогут. Причем свалят те кто больше всего будет нужен — начиная с рабочих на стройке и заканчивая теми кто проектирует то что рабочие строят.
+
+41
yarg
yarg
2 февраля 2023, 11:23
#
Может и свалят. А может и наоборот — приедет куча мигрантов. поглядим.
если россия победит — то конечно да , свалят все кроме пенсионеров. А если нет — будет намного интереснее.
+
0
Hottabich
Hottabich
3 февраля 2023, 21:24
#
Будет всё как в 2015 году. Но с нюансами. То есть падение гривны в пару раз и потом отскок через 3−5 лет. Насчёт недвиги то цена просядет, но все ведь будут понимать что это временно. Поэтому кто-то может просто оставить продажу новостроек до лучших времен. Поэтому цена будет зависеть ещё и от настроений. А вот в то что все останутся в Европе я не верю, недвижимость там слишком тяжёло купить. Хотя жить там могут, но недвигу будут тут покупать. А вообще да, очень много зависит от того как война закончится.
+
0
vietcong1965
vietcong1965
3 февраля 2023, 22:55
#
Глупость полнейшая! Несоизмеримые последствия…2015 и сейчас…абсолютно…странно этого не понимать Что можно прогнозировать, когда война идет, и может еще пару лет идти? Скажите, вы в июне могли спрогнозировать, что зимой может электричество подаваться по часам? Если экономика сокращается и вы не можете заработать — плевать, какое у вас будет настроение, касаемо покупки недвиги.
+
0
Dimamizdm
Dimamizdm
6 февраля 2023, 6:21
#
Тяжело купить недвижимость в Европе ? Где ? Если будут жить в Европе, то там и купят, если нужно. Кстати, процентов 30−40 европейцев вообще не покупают недвижимость. А для чего приедут в Украину покупать недвижимость? Для каких целей будут тратить деньги в стране, в которой жить не собираются ? С таким же успехом можно купить где-нибудь в Зимбабве
+
+15
vietcong1965
vietcong1965
2 февраля 2023, 10:51
#
Крутая формулировка : покупатель на первичке есть,но в ограниченном количестве:) С каждым месяцем все исчезающем количестве. И это дома на финальной стадии,если повезет -в этом году получат сертификат. Остальные комплексы никого не интересуют,да их и не строят
+
+30
vietcong1965
vietcong1965
2 февраля 2023, 12:20
#
Тем временем,на дворе 2 февраля. Много строек проснулось после остановки в начале декабря? Единицы,и то в таком темпе строить — нужно 10 лет,чтобы дом сдать в эксплуатацию.
+
+22
Abramon
Abramon
2 февраля 2023, 15:24
#
Первинна нерухомість станом на сьогодні - це якась «безнадьога» для тих хто хоче погратись в «інвєстора», кому ж дійсно потрібно житло треба брати на вторинному ринку готову квартиру, а якщо підшукати, ще й з ремонтом, який влаштує покупця і торгуватись, оскільки ціни в оголошеннях — це «хотєлки» кому треба продати будуть йти на поступки покупцю.
+
0
goodnight
goodnight
4 февраля 2023, 13:18
#
Если с весны будет доступна семипроцентная ипотека будет отлично! Нужно брать даже если не нужно!
+
0
vietcong1965
vietcong1965
4 февраля 2023, 13:31
#
Покупайте в кредит сразу 10 квартир !! Может пригодятся
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться