Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Rebel
Rebel
Зарегистрирован:
27 ноября 2009

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 20:40
Подписчики (88):
05091972lmd
05091972lmd
Ramo
Ramo
Sofiaz
Sofiaz
viktory2001
viktory2001
18 лет
987
987
meag
meag
50 лет, Вараш
Mandarinka2013
Mandarinka2013
93 года, Киев
uliymua
uliymua
yakost
yakost
slexus
slexus
shtanc
shtanc
Oksana77777
Oksana77777
45 лет
все подписчики
IT
13 сентября 2019, 13:57

Майдан vs Ковбаса

У минулому дописі були два цікаві коменти (від TIP та stochastic), які змушують мене знову писати. Бо я над цим питанням вже думав раніше і склав для себе певну картинку.

Був згаданий т. зв. «податковий майдан».

Так от, панове, історія України після (та під час) останнього відновлення незалежності показує, що такого Майдану бути не може. А якщо точніше — то не Майдан, то «майдан» з маленької літери. Поясню суть різниці між Майданом та майданом.

Так от, «податковий майдан», «тарифний майдан», «Євромайдан», який-небудь «бляхо-майдан» — це боротьба за Ковбасу. Або, як люблять казати, за «краще життя». В цих протестах (реальних та уявних) нема нічого поганого, але за своєю суттю вони не є настільки глобальними (в рамках держави) як справжній Майдан. Їх функція — вирішувати тактичні проблеми. Щось типу боротьби профспілок з власниками засобів виробництва за кращі умови праці — але в масштабах держави. Саме тому, ці протести самі по собі ніколи не можуть викликати серйозні зміни у владі — вони для цього не призначені. Тому фрази типу «Порошенка змете тарифний майдан» або «Зеленського знесе ФОП-майдан» помилкові.

Справжній же Майдан кардинально відрізняється від таких протестів тим, що це — Майдан за Цінності. Причому, його учасники не обов'язково мають усвідомлювати це і знати перелік цих Цінностей. Очевидно, воно працює якось на рівні підсвідомості. Більше того, основній масі людей ті Цінності до одного місця, але справжній Майдан виявляється масовим — за рахунок участі в ньому борців за Ковбасу, бо без них масовості не може бути в принципі. Вони, за моїми спостереженями, беруть участь у цьому протесті не розуміючи реальну суть самого протесту. Цікавий феномен. Бо якби розуміли — то ніколи б не пішли, оскільки миттєвої кореляції між перемогою Цінностей та збільшенням кількості Ковбаси нема. Навпаки, дуже часто, одразу після такої перемоги, Ковбаси стає менше.

Розглянемо на прикладах.
1. «Революція на граніті» — можна назвати це «нульовим Майданом», який змусив місцеву партійну верхівку на чолі з талановитим політиком Кравчуком домогтись незалежності. При цьому, на референдумі, народ-то вже голосував за Ковбасу, «досить годувати Москву» — типу, якщо не будемо її годувати, то нам більше залишиться. А якби вони розуміли, що розрив економічних зв'язків значно страшніший для їхніх кишень, то ніколи б не проголосували ЗА. Але, що цікаво — у довгостроковій перспективі перемога Майдану (Цінностей) таки призводить до поступового збільшення кількості Ковбаси.
2. «Україна без Кучми» — важко коментувати результати, але, схоже, що саме з цієї точки почався черговий етап трансформації держави — Кучма втратив авторитет, і влада перейшла до олігархів. Те, чого, до речі, досі не відбулось в Білорусі.
3. Майдан 2004 — проти спроби забрати у народу можливість вибору.
4. Майдан 2013-2014.

Останній пункт найцікавіший. Він найкраще демонструє всю суть Майдану. На його прикладі я й спробую вивести основні принципи появи Майдану при тому чи іншому Президенті.
Отже, справжній Майдан:
1. Перше і найголовніше — український. Він захищає нашу державу від втрати суверенітету.
2. Бореться за свободу у всіх її проявах. За свободу вибору. За свободу протесту. За права людей.

Адже останній Майдан зібрався як реакція на розгін Ковбасного Євромайдану. Тобто, з одного боку, Майдан не цікавиться питаннями Ковбаси, а з іншого — він має захищати право людей на проведення будь-якого мирного протесту — в т.ч. мирного протесту за Ковбасу.

І, як побічний ефект (тому я не ставлю це п.3), який витікає з суті Майдану — Майдан глибоко антиросійський, бо:
* Існування України несумісне з існуванням Московії
* Сама можливість проведення протесту, який ставить під сумнів курс та легітимність поточної влади — суперечить московським традиціям, у Московії влада — все, народ — ніщо
* Свобода вибору — антиросійська
* Свобода мирного протесту — антиросійська, протестувальники мають бути запаковані мєнтами
* Права людини — антиросійські
* Навіть сама думка народу про можливість проведення такого протесту — антиросійська: якщо в Україні спроба силового розгону протесту закінчується зміною влади, то в Московії це нормальний фінальний етап протесту — раби вийшли, постояли, їх побили, запакували, раби розійшлись, влада залишилась на місці. І так по колу. І, схоже, раби навіть не підозрюють, що «щось тут не так».

Щоправда, останній пункт не такий простий як здається — це відбувається не лише через рабську психологію населення, а й через давні традиції московських еліт, зокрема ведення жорстоких бойових дій проти власного народу. У наших політиків таких традицій і жорстокості такої нема.

І тому правий stochastic — з певними допусками та спрощеннями можна казати, що антиросійський Майдан зміщує проросійських Президентів.

Ось таке цікаве явище, і хоч я написав багато тексту, нам ще багато чого доведеться зрозуміти про нього — щоб побудувати державу, де Майдан буде рідкісним явищем, просто тому, що у ньому зникне потреба.

Просмотров: 157, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
0
kingcity
kingcity
13 сентября 2019, 14:33
#
В основному все вірно. Тільки не хотілось би більше майданів. Боюсь. що наступний (якщо він відбудеться)  перетвориться просто на бійню.
+
+15
Rebel
Rebel
13 сентября 2019, 14:40
#
Для того, щоб не було Майдану, борці за Ковбасу мають обирати Президента не з баранячими мізками, який би, принаймні, міг зрозуміти описане у даному дописі. Зробити такий вибір — дуже складна задача, мабуть, для цього має сформуватись еліта, серез якої згадані вище борці просто не зможуть знайти свого улюбленого «тупого і ще тупішого».
+
0
kingcity
kingcity
13 сентября 2019, 15:02
#
+15
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться