Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Pavla1970
Pavla1970
Зарегистрирован:
1 февраля 2015

Последний раз был на сайте:
10 апреля 2015 в 18:40
28 марта 2015, 19:40

Мораторій на зняття депозитів: Порошенко надав нові повноваження Гонтаревій та Яресько

Як повідомляв FINBALANCE, наприкінці грудня 2014 року парламент ухвалив закон, в якому серед іншого передбачено, що НБУ «за наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, виникнення обставин, що загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи країни» має право запроваджувати обмеження на діяльність банків, у т.ч. «обмежувати або забороняти видачу коштів з поточних та вкладних (депозитних) рахунків фізичних та юридичних осіб, а також обмежувати або тимчасово забороняти проведення валютних операцій на території України, зокрема операцій з вивезення, переказування і пересилання за межі України валютних цінностей».

При цьому законом визначено, що «наявність ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, а також обставин, що загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи країни, підтверджується відповідним рішенням Ради з фінансової стабільності, повноваження якої визначаються указом Президента України».

Так ось 24 березня Петро Порошенко підписав Указ про створення цієї Ради з фінансової стабільності, до складу якої увійшли голова НБУ (за згодою), міністр фінансів, голова НКЦПФР, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізосіб, заступник глави НБУ, визначений главою НБУ, заступник міністра фінансів України, визначений міністром фінансів, які беруть участь у її роботі на громадських засадах.

Співголовами Ради є за посадами голова НБУ та міністр фінансів, які визначають порядок роботи Ради, скликають і головують почергово на її засіданнях, підписують документи від імені Ради у порядку, визначеному регламентом діяльності Ради.

Як йдеться в Указі глави держави, відповідно до покладених на Раду завдань, вона в т.ч. «підтверджує наявність ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, а також обставин, які загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи держави, що надає право Національному банку України визначати тимчасові особливості регулювання та нагляду за банками або іншими особами, які можуть бути об`єктом перевірки Національного банку України».

Разом з тим в президентському Указі визначено, що рішення Ради носять рекомендаційний характер.

«Рішення Ради про підтвердження наявності ознак нестійкого фінансового стану банківської системи, а також обставин, які загрожують стабільності банківської та/або фінансової системи держави, є підставою для використання Національним банком України права визначати тимчасові особливості регулювання та нагляду за банками або іншими особами, які можуть бути об`єктом перевірки Національного банку України. Рада заслуховує на своїх засіданнях звіти, пояснення членів Ради з питань впровадження, невпровадження її рішень. Рада не втручається і не обмежує діяльність органів (установ), представники яких входять до складу Ради», — вказується в документі.

Нагадаємо, що, зокрема, під час кризи 2008-2009 рр. НБУ вводив мораторій на зняття депозитів, з огляду на об’єктивну потребу в цьому через паніку вкладників, хоча й не мав на те належних повноважених.

На днях перший заступник глави НБУ Олександр Писарук заявив, що НБУ може почати скасовувати обмеження на зняття депозитів упродовж 2-3 місяців після завершення очищення ринку від банків-«мийок». А говорячи про динаміку відтоку депозитів, він зауважив, що останнім часом вона не сильно змінилася. «Відчуття, що гроші як вода витікають з банків. Простежується взаємозв`язок з встановленими обмеженнями — скільки можна виносити, стільки й виносять. Невеликі зміни від місяця до місяця залежать від того, що відбувається на сході країни, але в середньому тенденція зберігається», — зауважив О. Писарук.

Нещодавно фахівці МВФ у своїх аналітичних матеріалах також відзначали, що Верховна Рада ухвалила антикризовий закон, який, зокрема, полегшує використання державних коштів для рекапіталізації банків і надає повноваження НБУ вжити «надзвичайних заходів для забезпечення фінансової стійкіості».

Також звернемо увагу, що 03 березня НБУ прийняв постанову №157, в якій передбачено, що в «особливий період» НБУ може зобов’язувати уповноважені банки вводити обмеження на зняття готівки підприємствами, організаціями, фізичними особами-підприємцями та населенням з поточних і вкладних рахунків.

Як зауважується в документі, він розроблений згідно з вимогами Конституції, законів «Про оборону України», «Про правовий режим воєнного стану», «Про Національний банк України».

finbalance.com.ua/news/Moratoriy-na-znyattya-depozitiv-Poroshenko-nadav-novi-povnovazhennya-Hontareviy-ta-Yaresko-

Просмотров: 423, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться