Минфин - Курсы валют Украины

Установить
olegpr
Олег Приходько Все про нерухомість
Зарегистрирован:
17 августа 2021

Последний раз был на сайте:
17 декабря 2023 в 20:11
Олег Приходько — Все про нерухомість
Керівник девелоперської компанії
24 октября 2023, 7:31

Ринок нерухомості: між витратами й доходами

Ринок нерухомості є важливим показником розвитку чи занепаду для будь-якої країни як галузі, так і економіки країни в цілому. За майже 2 роки війни український ринок показав дива виживання, стабілізації і намірів до свого відновлення та розвитку. Основою такого виживання стало те, що всі ті девелопери, які не зупинилися, 100% своєї уваги зосередили на своїх витратах.

Витратні частини своїх бюджетів були максимально мінімізовані, всі статті витрат були докорінно зменшені. Така оптимізація максимально скоротила обʼєми будівельних робіт. З іншого боку — падіння реального попиту у приблизно 10 разів не стало фатальним (поки що) для переважної більшості девелоперів центральної частини країни включно з Києвом та київським регіоном.

Такий стан, коли девелопери зосередженні на своїх реальних витратах і віртуальних планах розвитку своїх компаній може тривати ще 3-5 років (в залежності від масштабів компанії і будівельних обʼємів початих новобудов) потім настануть невідворотні процеси.

У оптимістичному сценарію — наступний, 2024 рік, може стати роком, коли ефективність української армії надихне українців до повернення на ринок нерухомості. І тільки в цей момент девелопери змінять свій вектор на той, щоб пріоритетом стали доходи, а не витрати. З цього часу почнеться і відновлення ринку, і відбудова, і коригування цін, саме в цей період тема цін стане актуальною не лише для кінцевого споживача, а й для інвестора, завдяки якому ринок отримає фінансову «кров» для свого розвитку.

Тому, надзвичайно важливим буде період зміни фокусу девелоперів від своїх витрат до планових доходів. У цей час почнуться реальні зміни, які всіх приголомшать.

Просмотров: 109, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться