Минфин - Курсы валют Украины

Установить
lostapiv
Любомир Остапів Сімейний Бюджет
Зарегистрирован:
25 марта 2017

Последний раз был на сайте:
14 октября 2022 в 16:00
Любомир Остапів — Сімейний Бюджет
допомагаю українцям приймати розумні фінансові рішення завдяки соціальному проекту Сімейний Бюджет
21 мая 2018, 17:28

ETF (Біржовий інвестиційний фонд)

Я на своїх семінарах багато розповідаю про індексне інвестування з низькими комісіями, яке в США стало можливим завдяки ETF (exchange traded fund).Пропоную вам подивитися 2 хв відео (англійською) та прочитати загальну оглядову статтю від засновників Capital System Group.

Що таке ETF-фонд (Біржовий інвестиційний фонд) – найлегше пояснити людині, знайомій з призначенням і діяльністю пайових інвестиційних фондів (ПІФів або Mutual funds англійською).

Уявіть собі, що у вас є деяка сума грошей, яку ви хотіли б примножити, інвестувавши в акції. Найпростіший варіант – придбати акції самостійно, проте для того, щоб таке вкладення було дійсно прибутковим, вам буде зовсім недостатньо одного разу купити акції і забути про них. Інвестуючи в акції самостійно, ви будете вимушені постійно тримати руку на пульсі подій, які відбуваються на фондовому ринку. Крім того, щоб убезпечити свої інвестиції, вам необхідно їх диверсифікувати, тобто вкласти в акції декількох різних компаній. Чим різноманітнішими будуть інвестиції, чим більшого числа компаній акції ви придбаєте – тим меншим буде ризик втратити все й одразу внаслідок падіння вартості ваших акцій на біржі.

Управління подібним інвестиційним портфелем буде вимагати від вас щоденної та практично цілодобової зосередженості на подіях фондового ринку. І якщо інвестування не є вашим основним родом діяльності – вам може просто не вистачити на це часу і сил. Добрим рішенням було б найняти професійного інвестиційного менеджера, однак пересічному інвесторові його послуги будуть не по кишені. Але що коли декілька інвесторів винаймуть інвестиційного менеджера спільно? Таким чином ми отримаємо найпростіший варіант пайового інвестиційного фонду.

Кошти вкладників ПІФи залучають за допомогою випуску своїх, вторинних акцій. Таким чином, замість створення інвестиційного портфелю з декількох видів цінних паперів ви можете придбати акції одного лише ПІФу, і будете при цьому впевнені, що ваші вкладення знаходяться в руках професіоналів, які грамотно їх диверсифікують і примножать.

Що таке ETF-фонд та чим він відрізняється від ПІФу?

Відповідь проста: ETF – це пайовий інвестиційний фонд, з акціями якого можна здійснювати на біржі ті ж самі операції, що і з акціями будь-якого звичайного підприємства.

Акціями (паями) звичайного ПІФу не можна торгувати на біржі – для їх купівлі та продажу існує особлива, затверджена законом і статутом фонду процедура. У той же час акції ETF-фонду ви можете придбати безпосередньо з будь-якого брокерського рахунку. З цього факту напряму випливають відмінності між особливостями інвестування в ETF-фонд й у звичайний ПІФ.

Акції ETF-фонду мають високу ліквідність: якщо паї ПІФу можна продавати і купувати лише один раз на добу, оскільки їх вартість оновлюється тільки після закриття торгів шляхом ділення на кількість паїв вартості усіх чистих активів фонду, то акції ETF-фонду можна купити і продати у будь-який час протягом всього торгового дня, бо їх вартість, як вартість звичайних акцій, визначається поведінкою учасників торгів.

Крім того, якщо з паями звичайного ПІФу неможливо вести маржинальну торгівлю, оскільки їх заборонено купувати в борг або на кошти, взяті у борг, то відносно акцій ETF-фонду такі обмеження відсутні. Це дає можливість вести «гру на зниження» з акціями ETF-фондів, а також використовувати для їх придбання кредитне плече, що робить операції з даним видом цінних паперів потенційно більш прибутковими, але в рівній мірі – і більш ризикованими.

Також під час торгівлі акціями ETF-фондів, в силу того, що вона відбувається безпосередньо на біржі, не можуть стягуватися додаткові комісійні збори, які можуть бути передбачені за купівлі/продажу звичайних інвестиційних паїв, торгівля якими здійснюється через спеціально уповноважених осіб.

Історія і сучасність біржових інвестиційних фондів

Початок історії ETF-фондів пов’язують зазвичай з фігурою Натана Моста, проте це не зовсім відповідає дійсності. Справжній батько фондів, що торгуються на біржі, – Джон Кліфтон Богл, який заснував у 1990 році перший подібний фонд, Toronto Index Participation Fund (TIP 35). Натан Мост тільки заснував найбільший і найуспішніший з нині існуючих ETF-фондів – Standard and Poor’s 500 Depository Receipt, відомий на фондових біржах США під тікером SPY (за абревіатуру SPDR його також часто називають «Спайдер»).

У даний час SPY займає перше місце в світі серед аналогічних фондів за обсягом торгів його акціями. Інвестиції фонду охоплюють такі сектори економіки, як технології, фінанси, охорона здоров’я, споживчі товари, промисловість, енергетика, комунальні послуги, сировина, телекомунікації. В SPY присутні такі гіганти, як Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, JPMorgan та інші всесвітньо відомі імена.

Просмотров: 1461, сегодня — 1
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 14

+
+15
mary27
mary27
22 мая 2018, 0:37
#
Рассказывать кому-то про ETFы в 2018 году…
Они в Украине были еще до ипотечного кризиса.
И сейчас есть как минимум 2:
http://www.kinto.com/etf/kubi/information/performance.html
http://www.kinto.com/etf/kgold/performance.html
Не обязательно играть с надутыми пузырями вроде ''Амазона''.

Автору так же стоило знать, что в Украине акции некоторых КИФов вполне торгуются на биржах:
http://www.kinto.com/funds/synergy4/performance.html
+
0
O K
O K
22 мая 2018, 8:45
#
А вы смотрели как они торгуются?
http://www.kinto.com/research/marketupdate/quotes/equity/company/2030/t_quotes.html
12 заявок на покупку за два месяца.
+
0
mary27
mary27
22 мая 2018, 12:08
#
Смотрела, сейчас больше в моде наличные доллары — и в матрас.
Впрочем, вы и сами знаете)
+
+15
Anton1975
Anton1975
22 мая 2018, 12:10
#
У человека бизнес такой рассказывать, семинары проводить. Сам то он не факт, что эти ETF покупает и тем более не факт, что что-то зарабатывает.
+
0
mary27
mary27
22 мая 2018, 12:51
#
Ага, 100%.
Рассказывать маленьким ITшникам, как купить акции Google и вложиться в ETF на пике индекса.
Вчера как раз видела рекламу такого ''тренинга'' — ''крафтовое пивкО, и как купить акции Google''.
Притом, что покупать их по-хорошему надо, когда те максимально подешевеют.
Ну то такЭ.
К черту подробности!)
+
0
Любомир Остапів
Любомир Остапів
22 мая 2018, 17:15
#
Все ОК, собі я тільки ETF і купую
irish domicile від iShares
+
0
Anton1975
Anton1975
22 мая 2018, 19:13
#
Вот этот? http://etfdb.com/type/region/developed-europe/ireland/
+
0
Любомир Остапів
Любомир Остапів
23 мая 2018, 6:46
#
Ні. Ось
https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/etf-product-list#!type=emeaIshares&tab=overview&view=list
+
+37
Anton1975
Anton1975
23 мая 2018, 14:25
#
Вы дали ссылку на все 329 фондов. Это все равно, что сказать, что я покупаю акции и дать ссылку на биржу Насдак. Очень информативно)
+
0
Любомир Остапів
Любомир Остапів
24 мая 2018, 11:10
#
Там є фільтри, обирайте який вам потрібно.
В мене консервативний портфель на основі AGGU.LSE і інших облігацій.
У вас своя стретегія, під неї і вибирайте ETFs.
є ETFs яке вже за вас роблять всю диверсифыкацію портфелю, наприклад AOM чи AOR з американських iShares.
+
+22
Anton1975
Anton1975
25 мая 2018, 21:09
#
Облигации очень стремная тема. Во первых, доходность просто смешная. Во вторых, когда начнет сыпаться пирамида мусорных облигаций фонды начнут распродажу всего, включая самые надежные бумаги, что бы закрыть дыры.
+
0
Любомир Остапів
Любомир Остапів
26 мая 2018, 10:52
#
Антон,
у такому разі робіть свій портфель без облігацій.
+
0
bampi
bampi
22 мая 2018, 12:00
#
Статья хорошая, но больше похожа на рекламу. Так не раскрывает основного смысла использования ETFs и отличие их от биржевых индексов. ETFs очень удобный инструмент для крупняка, если оги хотят зашортить, так как SEC правило uptick, как и Mifid 2 short selling никто не отменял. Второе, очень удобный инструмент для арбитражеров — главное найти с мин латэнси, да и коинтеграцию можно приписать для парного. Во всем остальном. ETFs уступают (в частности для накопления) обычным индексам — бэнчмарк трэкинг самого же SPDR, Vanguard, etc тому доказательство. Ну а как еще манипулировать можно, то Spider network by David Enrich само пособие.
+
0
mary27
mary27
22 мая 2018, 17:19
#
А он и не в курсе)
Вы б насписали, а то на тренинге нечего будет рассказать.
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться