Минфин - Курсы валют Украины

Установить
divicom
Зарегистрирован:
9 декабря 2014

Последний раз был на сайте:
19 апреля 2024 в 16:28
Василь Каськів — Перспективне економічне програмування
9 декабря 2014, 21:42

Світова продовольча криза

В умовах світової глобалізації, задоволення людських потреб у продовольстві нікуди не зникла. Плюс, статистика збільшення кількості населення планети, закінчення вичерпних копалин, свідчить про наближення так званої «світової продовольчої кризи».

Коли це буде? Не сьогодні і не завтра. Однак, доказом цього є декілька фактів. Як відомо кожна національна валюта завжди привязувалася до золота. Що ми бачимо сьогодні? Що це зовсім не так! Ця стара, нібито економічна формула вже давно своє віджила. То хто сьогодні заправляє «світовим балом». Звичайно! Енергоресурси.

Однак, це, наголошую, сьогодні. А що буде завтра, адже ці ресурси не безмежні. Тому світові лідери неодноразово піднімали це питання на різного роду зібраннях, на кшталт G8 чи G20. Глобально вирішити цю проблему буде важко, навіть попри впровадження новітніх енерготехнологій.

Статистика свідчить про щорічне збільшення використання енергоресурсів, що, в свою чергу, змушує шукати альтернативу у збільшення посівних площ у вирощуванні технічних культур для переробки на біопаливо. Ця світова практика добре прижилася у цивілізованих країнах. І що цікаво, що площа цих посівів щороку збільшується.

Залежність від енергоресурсів у світовому масштабі дуже велика. І ось найцікавіше. Потреба в продовольстві для забезпечення природніх потреб людства.

Якщо прорахувати тенденцію збільшення використання земель для вирощування технічних культур, то у світовому співвідношенні — через 30 років, це 10%, 60 років, це 20%, 90 років, це 30%, від загальної площі використовуваної землі. Ось! Що далі?

Тепер додаємо збільшення кількості населення планети, у співвідношенні до сьогоднішньої кількості приблизно 7,3-7,5 млрд, 1,1% щорічно. Виходить, що приблизно у 2050 році кількість людей буде наближатися до 10 млрд.

Для забезпечення продовольством 7,5 млрд людей у повній мірі, необхідно використовувати 70% від сьогоднішньої кількості орних с/г земель. Плюс, додаємо щорічне збільшення цих земель, за рахунок скорочення пасовиськ у Австралії та вирубки лісів Латинській Америці на 0,5% щорічно.

Від 1,1% приросту населення віднімаємо 0,5% збільшення площі земель — виходить 0,6%, це чистий відсоток пропорції збільшення земель, для забезпечення продовольством, у еквіваленті річної статистики.

Тепер додаємо цю пропорцію до 70% кількості — 70,6% щорічно. Тепер повертаємося до тенденції збільшення посівних площ під технічні культури — це через 30 років, буде 10% від загальної, через 60 років, буде 20%, тобто, через 60 років вільної землі для вирощування продовольства залишиться 80% — це перша крива графіку розрахунку.

Друга крива цього графіку розраховується у співвідношенні збільшення пропорції, тобто, розраховуємо точки дотики двох кривих, які і будуть умовним часом розрахунку початку «світової продовольчої кризи».

І що у нас виходить, через 30 років. Перша крива: 10%. Друга крива: (70%+(0,6%*30)=) 88%, у сумі 98%. З цього можна припустити, що приблизно через 35- 40 років, плюс похибка 5-7 років, почнеться так звана «світова продовольча криза».

Звичайно, це буде не одразу помітно, світові економікі будуть переорієнтовуватися в залежності від спроможності виробництва власного продовольства і ось що цікаво, що національні валюти будуть дуже чуйними не до ціни енергоносіїв (нафти), а до ринку продовольства.

А на ринок продовольства може впливати дуже великий перелік чинників, починаючи від запасів і закінчуючи погодніми умовами та урожайністю. Тому вже сьогодні треба шукати вихід у альтернативних видах енергії, бажано відновлюваних та у зменшенні залежності від них.

Просмотров: 5334, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 4

+
+1
Epitimia
Epitimia
11 декабря 2014, 11:40
#
Хватит ужастики нам рассказывать. Пускай посмотрит сколько в Украине неиспользованной земли, а сколько бездарно используемой. Пусть писака оторвет свое место от стула и свои экономические знания использует в нужном сейчас для украинцев русле, а это поднятие уровня жизни так как пока на гране вымирания сами украинцы, они ощущают недостачу не в продуктах, а в деньгах, магазины сегодня завалены продовольствием, а купить его мы не можем — не за что. Так, что знание того что ждет планету через 30 лет нам не к чему. Нас интересует ответ на вопрос будут ли у народа в январе средства, чтоб купить себе продуктов питания или придется лапу сосать?
+
0
Василь Каськів
Василь Каськів
11 декабря 2014, 12:36
#
Згідний з вашими зауваженнями.
Своє економічні зняння використовую у межах забезпечення власного сімейного бюджету, бо тепер ніхто народу не питає, що і як для нього краще. Згідний з приводу низького рівня життя українців, однак, нічим допомогти не можу, я не уряд і не президент. І останнє, жити одним днем, є великою помилкою, особливо перед нашими дітьми у майбутньому!!!
+
+4
komeska
komeska
11 декабря 2014, 20:16
#
Мировой продовольственный кризис должен быть «вот-вот настать» еще с начала ХIХ века. Помнится, еще Томас Мальтус об этом писал. Вот только, к примеру, на протяжении почти всего ХХ века продукты питания только дешевели относительно всех других товаров. Поэтому даже через 30-40 лет, полагаю, нам в этом плане ничего не угрожает.
+
0
namoemitofo
namoemitofo
12 декабря 2014, 1:58
#
Думаю, с ресурсами и питанием- что нибудь «придумаем», а главнее темы ЭКОЛОГИИ, для будущего не вижу. Всего за 20 век, настолько ухудшили чистоту планеты… вот главная задача для будущих поколений, если до этого всех разом не уложит какаянибудь новая «супер чума 2… века»
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться