Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Rebel
Rebel
Зарегистрирован:
27 ноября 2009

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 20:40
Подписчики (88):
05091972lmd
05091972lmd
Ramo
Ramo
Sofiaz
Sofiaz
viktory2001
viktory2001
18 лет
987
987
meag
meag
50 лет, Вараш
Mandarinka2013
Mandarinka2013
93 года, Киев
uliymua
uliymua
yakost
yakost
slexus
slexus
shtanc
shtanc
Oksana77777
Oksana77777
45 лет
все подписчики
IT
9 июля 2020, 10:52

Вітрина в нікуди, або Україна як вітрина

Чи не з самого початку окупації в інформаційному просторі гуляє і є доволі популярною ідея: «потрібно зробити Україну багатою та успішною і окуповані території самі повернуться назад». Вважаю ідею дебільною, нереалістичною і навіть шкідливою. Поясню чому.

  1. Будувати щось (успішну Україну) потрібно для себе. І більше ні для кого. «Для себе» — в широкому сенсі: спільнота людей, яка її будує, будує її для цієї спільноти. Будувати державу для когось, хто її не будує — тупо: по-перше, бо ви ніколи не дізнаєтесь чого той хтось хоче насправді (а не на словах), по-друге, бо його неучасть у будівництві автоматично призводить до неконструктивного підходу з його боку.
    Водночас це не означає, що потрібно відкидати потенційних учасників будівництва або всіх тих, хто хоче приєднатись до вже побудованого: якщо комусь подобається проект — welcome, якщо він хоче переробити абсолютно все на свій лад — давайдосвіданія.
  2. Міф: «жителі окупованих територій самі повернуться назад коли побачать успішну та багату Україну».
    Що значить успішну? Вочевидь, це означає що життя в Україні має бути помітно комфортнішим ніж на окупованих територіях у споживацькому сенсі. Надалі під словом «комфорт» я матиму на увазі саме споживацький зміст: заробітки, доступність товарів, медицина, безпека (в плані базового порядку) і т.п.
    Нагадаю, що є дві категорії окупованих територій: Крим та Донбас. Життя в сучасній Україні вже давно набагато комфортніше ніж на окупованому Донбасі — умова вже виконана. Ну і що? Донбас повернувся? :) Переселились люди, які хотіли і які змогли. А Донбас залишився там, де він є.
    Крим. Кажуть​​​​​​, життя там досить комфортне, і це логічно, бо ця територія офіційно окупована Московією. Потрібно підняти рівень життя в Україні суттєво вище Криму і він «сам повернеться»? :) ...
  3. Хочу нагадати, що у світі є чудова вітрина — Штати (можливо саме зараз, в час пандемії та протестів вона виглядає не так красиво, але ще рік тому все було зовсім інакше — з цього й виходитиму). Якщо ми ставимо за основу споживацький комфорт, то Крим, під час «референдуму» мав приєднатись до… Штатів. Ну це ж логічно — там люди живуть багатше — набагато багатше ніж у Московії. Якщо не приєднатись, то, принаймні, подати якусь заявку, або хоч натякнути. Цього не відбулось. Дивина та й годі. :)
  4. Ідея «об’єднання людей» і побудови держави на принципі «гарного життя» не працює. Справа у тому, що 99% людей у світі хочуть жити гарно і це їх вже об’єднує. Якби на цьому принципі можна було побудувати державу, то у світі вже давно була б одна єдина держава. Цього не відбулось. Значить держава будується на інших принципах.
    Дехто вважає, що прикладом держави побудованої «для гарного життя» є Штати. Але це не так. Глибинні механізми існування та розвитку Штатів інші. Це окрема велика тема, але якщо коротко: філософія Штатів йде від методу їх заселення: вони заселялись людьми, які тікали від своїх рідних дебільних політичних та економічних систем. Фактично, вони сповідують «національну ідею» запропоновану Подерв’янським — «відчепіться від нас» — а ця ідея автоматично робить акцент на свободі особистості, приватній ініціативі та інших факторах які є реальними драйверами розвитку Штатів.
  5. Багато людей залишились жити на Донбасі. За «теорією комфортного життя» вони мали б виїхати якщо не до України, то до Московії. Цього не відбулось. Зрозуміло, що багато хто не може виїхати з об’єктивних причин. Але там багато молоді, молодь завжди може виїхати.
    Тобто багато людей живе там незважаючи на економічне дно, відсутність безпеки, фігову медицину і т.п. Що ж їх тримає? Причетність до вищої ідеї. «Русскій мір» — як би смішно для істинних космополітів це не звучало. Вони навіть відмовляються втекти до комфортних умов Московії — заради приченості до ідеї і внесення свого особистого вкладу в боротьбу за неї. Це не значить, що вони розуміють це, швидше за все даний вибір відбувається підсвідомо.
  6. Коли ви будуєте проект, то у вас має бути… проект. :) Якщо ви будете занадто сильно оглядатись на сусідів і враховувати всі їхні вимоги, то вийде як у байці Крилова про лебедя, рака та щуку.
  7. Пофантазуємо і уявимо, що «теорія комфортного життя» працює: Україна увійшла до топ-10 економік світу і «Донбас з Кримом повернулись до України». Для чого вони повернулись? Щоб що? Життя мінливе: в успішній Україні може настати неіочкувана глибока і затяжна економічна криза — щойно це відбудеться, вони знову втечуть до Московії? Не втечуть? Чому?
  8. Last but not least. Військовий фактор. Адепти теорії «теорії комфортного життя» забувають, що теориторії окуповані — тобто вони… окуповані. :) Там знаходяться силові структури Московії: армія, росгвардія, спецслужби, поліція. Як ви уявляєте «повернення Донбасу та Криму»? Любителі комфортного життя вийдуть на протести щоб їх били палицями? Вестимуть партизанський спротив (тобто незаконну силову та інформаційну діяльність) з перспективою бути вбитими або арештованими та допитаними спецслужбами, поліцією, армією? Серйозно?

Висновок дуже простий: не намагайтесь будувати вітрину для когось. По-перше, не оцінять. По-друге, лише самобутня (побудована для себе) вітрина може привабити когось зовні — бо людей завжди притягує щось унікальне. По-третє, у вас нічого не вийде: через врахування 1000 і 1 зауважень зі сторони, вітрина вийде фіговою — вітрина ні для кого — вітрина в нікуди.

Просмотров: 79, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 3

+
0
kingcity
kingcity
9 июля 2020, 11:25
#
Навіть додати нема що. Завжди вважав ідею «потрібно зробити Україну багатою та успішною і окуповані території самі повернуться назад» утопічною, щоб не сказати дебільною. Тут це аргументовано і розжовано.
+
0
Rebel
Rebel
9 июля 2020, 11:26
#
Приємно знати, що я не один так думаю. :) Все ж таки це питання світоглядне, а значить дуже важливе.
+
0
Andrey M
Andrey M
9 июля 2020, 12:03
#
Дуже чітко, тезово та з вірними прикладами донесена думка.
Повністю підтримую таке бачення.

На цю тему згадалося: «Давайте об»явимо війну США і відразу здамося. Хай потім нас приєднають та кормлять" :)
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться